Ελλάδα

Παρέμβαση Σαμαρά για τα εθνικά: Ο Ερντογάν απειλεί, βρίσκει και τα κάνει

Παρέμβαση για τα εθνικά ζητήματα έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ευθύνες για τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και του Εντι Ράμα.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή», ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε «ο Ερντογάν απειλεί! Αλλά δεν με ανησυχούν τόσο οι απειλές του Ερντογάν, όσο ότι ”βρίσκει και τα κάνει”» και πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο ο Τούρκος πρόεδρος που κάνει κάτι τέτοιο.

«Και ο Ράμα, αρχίζει να προκαλεί από την πλευρά του… Με ανησυχεί δηλαδή – κυρίως και πρωτίστως – ότι η Ελλάδα αποδυναμώνεται. Αυτό είναι που αποθρασύνει την προκλητικότητα ”ανήσυχων” γειτόνων. Αυτά δεν θα υπήρχαν, αν η Ελλάδα ενίσχυε τη θέση της διεθνώς. Και δεν υπήρχαν όσο η Ελλάδα ενίσχυε τη θέση της διεθνώς…», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς, αναφέροντας ακόμη ότι πριν από τον Ιανουάριο του 2015 δεν υπήρχαν τέτοιες προκλήσεις. Ως παράδειγμα έφερε την κατάσταση με τις ροές των μεταναστών και προσφύγων.

«Εμείς λοιπόν, ελέγχαμε τα σύνορά μας, κρατάγαμε απ’ έξω τους λαθρομετανάστες, κι όσους έρχονταν εδώ τους επαναπατρίζαμε. Κι έτσι δεν μπορούσε να μας απειλήσει κανείς τότε, ότι θα στείλει εκατομμύρια ανθρώπους στην Ελλάδα. Τώρα ο κ. Τσίπρας άνοιξε τα σύνορα της χώρας, κατέστησε την Ελλάδα ένα απέραντο hot spot, μας έκλεισαν τα δικά τους σύνορα οι εταίροι μας και σήμερα μας απειλεί ο κ. Ερντογάν κατά βούλησιν. Γι’ αυτό σας λέω, βρίσκει και τα κάνει», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη ρητορική των Τιράνων, σχολίασε ακόμη: «Αποδυναμώθηκε η διεθνής θέση της χώρας, και αποθρασύνονται όσοι νομίζουν ότι μπορούν να επωφεληθούν. Ακόμα και η Αλβανία! Που εμφανίζεται με τις πιο… κωμικές εκδοχές απειλών και προκλήσεων».

Για το Κυπριακό, ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι πρέπει να βρεθεί λύση και όχι «να δημιουργήσουμε μόνοι μας χειρότερο πρόβλημα από αυτό που πάμε να λύσουμε», ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να «νομιμοποιήσουμε μόνοι μας τα ”τετελεσμένα” της κατοχής» και να δεχθούμε επέκταση του ελέγχου της Τουρκίας και στην ελεύθερη Κύπρο.

Ο κ. Σαμαράς υπερασπίστηκε και τον Νίκο Κοτζιά, για την κριτική που δέχθηκε για τους χειρισμούς του. «Ο κ. Κοτζιάς είναι πολιτικός μου αντίπαλος, αλλά δεν μπορώ να ακούω τέτοια πράγματα. Στις συνομιλίες υπήρξε αδιέξοδο επειδή η Τουρκία έδειξε αδιάλλακτη στάση για άλλη μια φορά. Οχι γιατί τους το… χάλασε τάχα ο κ. Κοτζιάς!», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η μόνη υπεύθυνη για το αδιέξοδο είναι η Τουρκία.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το