Τοπικά

Παρέμβαση Μενδώνη στη “Θ” για το δικαστικό μέγαρο – “Κλείνει την πόρτα” αποχαρακτηρισμού του διατηρητέου κτιρίου

Για να αποχαρακτηριστεί το διατηρητέο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι φορείς να αποδείξουν στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ότι όσοι επιστήμονες και υπηρεσίες εισηγήθηκαν τον χαρακτηρισμό, το παραπλάνησαν.
Ο Νόμος προβλέπει αποχαρακτηρισμό μόνο σε περίπτωση πλάνης, κάτι που κλείνει τον δρόμο για τον αποχαρακτηρισμό του διατηρητέου. Εφόσον πειστεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, πως το Δικαστικό Μέγαρο πρέπει να μείνει εντός του κεντρικού ιστού, χωρίς να κατασκευαστεί νέο σύγχρονο μέγαρο, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του, θα πρέπει οι θιασώτες της λύσης να κόψουν τον γόρδιο δεσμό του υπάρχοντος κτιρίου.

Η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη με δηλώσεις της στη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» δήλωσε ειδικά για την περίπτωση του Δικαστικού Μεγάρου, όπου δρομολογείται ο αποχαρακτηρισμός από τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, με τη συνδρομή της βουλευτή της ΝΔ κ. Ζέττας Μακρή, ότι τα διατηρητέα δεν αποχαρακτηρίζονται, επειδή κάποιος το επιθυμεί, αλλά υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία από τον Νόμο και αυτή δεν είναι άλλη, από το να αποδειχθεί ότι το Συμβούλιο παραπλανήθηκε.
Το Δικαστικό Μέγαρο έχει κηρυχθεί διατηρητέο από την 5η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, πράγμα που σημαίνει ότι η όψη του κτιρίου, όσο και του περιβάλλοντα χώρου, απαγορεύεται να αλλοιωθούν.

«Προσωπικά δεν μπήκα και δεν θα μπω σε καμία λογική, για το πού θα κατασκευαστεί το Δικαστικό Μέγαρο του Βόλου, γιατί αυτή δεν είναι αρμοδιότητά μου. Εγώ ανέφερα σε εκείνους, που με επισκέφθηκαν, ότι η μοναδική περίπτωση να αποχαρακτηριστεί κάποιο κτίριο – το οποιοδήποτε κτίριο – πρέπει να αποδειχθεί πως όταν κηρύχθηκε, το Συμβούλιο πλανήθηκε. Αυτός είναι ο Νόμος. Όταν μου μίλησαν για επέκταση στο υπάρχον κτίριο, εξήγησα πως πρέπει να καταθέσουν μια επικαιροποιημένη μελέτη και να περάσει από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Από εκεί και πέρα, νέοι συνδυασμοί σε διατηρητέα κτίρια γίνονται». Δηλαδή, μια επικαιροποιημένη μελέτη θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το διατηρητέο, καθώς θεωρείται αδύνατον να αποδειχθεί, πως όταν χαρακτηρίστηκε, πλανήθηκε από υπηρεσίες και επιστήμονες το Συμβούλιο, στο οποίο θα πρέπει να παρουσίασαν ένα… άλλο κτίριο, με ψεύτικα ή αλλοιωμένα στοιχεία.

«Δεν μπορεί να αποχαρακτηριστεί διατηρητέο. Πρέπει να αποδειχθεί πλάνη. Αυτό είναι διαφορετικό, από το γεγονός ότι μοντέρνες κατασκευές συνδυάζονται με διατηρητέα», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.
Δηλαδή, η επικαιροποιημένη μελέτη, εφόσον όλοι οι φορείς συμφωνήσουν πως το Δικαστικό Μέγαρο πρέπει να μείνει εντός του κεντρικού ιστού, χωρίς να κατασκευαστεί νέο σύγχρονο μέγαρο σε οικόπεδο του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα πρέπει να λύσει τον γόρδιο δεσμό διατήρησης του υπάρχοντος κτιρίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το