Τοπικά

Παρέμβαση Εισαγγελίας για τα λατομεία του Νοτίου Πηλίου “Θ”

latomeia

Τη δέσμευση ότι ο Δήμος θα ανανεώσει τις περιβαλλοντικές άδειες λειτουργίας των λατομείων σχιστολίθου Συκής και Νεοχωρίου εξέφρασε χθες ενώπιον της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου κ. Καντά, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Ν. Φορτούνας.
Αντιπροσωπείες των λατόμων Συκής και Νεοχωρίου ζήτησαν χθες την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, καθώς αναβλήθηκε η δίκη που αφορούσε στην υπόθεσή τους, λόγω αποχής των δικηγόρων, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η ανεργία τους και το πρόβλημα επιβίωσης αυτών και των οικογενειών τους.
Σημειώνεται πως τα λατομεία των δύο περιοχών παραμένουν κλειστά από τις 5 Φεβρουαρίου, ύστερα από απόφαση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος του ΥΠΕΚΑ, γιατί ο Δήμος Ν. Πηλίου ως μισθωτής, δεν ανανέωσε εμπρόθεσμα τις άδειες περιβαλλοντικών όρων.
Χθες αντιπροσωπείες των λατόμων Συκής και Νεοχωρίου, αλλά και ο δήμαρχος Ν. Πηλίου συναντήθηκαν με την εισαγγελέα Πρωτοδικών, από την οποία ζήτησαν να παρέμβει, στο πλαίσιο της συμβιβαστικής επίλυσης διαφορών, έτσι ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα και να επαναρχίσει η λειτουργία των λατομείων.
Σύμφωνα με την Εισαγγελία, ο δήμαρχος Ν. Πηλίου δεσμεύτηκε να προωθήσει τις ανανεώσεις αδειών περιβαλλοντικών όρων των λατομείων, όσο το δυνατόν συντομότερα και πάντα σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσουν.
Οι λατόμοι Συκής και Νεοχωρίου είχαν καταγγείλει πρόσφατα τον δήμαρχο Ν. Πηλίου, θεωρώντας τον υπεύθυνο για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί και χαρακτηρίζοντας «σκόπιμη και προσχεδιασμένη την αδράνεια του Δήμου».
Ο Δήμος Ν. Πηλίου είχε ξεκινήσει τη διαδικασία λήψης ασφαλιστικών μέτρων εξόδου από το λατομικό χώρο, όταν στις 5 Φεβρουαρίου τους κοινοποιήθηκε απαγόρευση των εργασιών στα λατομεία από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, γιατί ο Δήμος ως μισθωτής, άφησε και έληξαν οι άδειες περιβαλλοντικών όρων και δεν προχώρησε εμπρόθεσμα στην ανανέωσή τους.
Οι λατόμοι είχαν καταγγείλει το δήμαρχο Ν. Πηλίου ότι «αφού αρχικά είχε αποτύχει στη διοικητική αποβολή των λατόμων με την προϋπόθεση της μη δημιουργίας συνεταιρισμών, είχε στραφεί δικαστικά εναντίον τους, αν και έχουν νόμιμα συμβόλαια 40ετούς ισχύος, με τριετείς ανανεώσεις και είχε αρνηθεί κάθε προσπάθεια για ένταξη των λατόμων σε ρύθμιση χρέους των 100 δόσεων».
Από την πλευρά του ο κ. Φορτούνας είχε δηλώσει ότι τα λατομεία Νοτίου Πηλίου «θα λειτουργούν εφαρμόζοντας με ευλάβεια τη σχετική νομοθεσία, θα πρέπει οι εκμεταλλευτές να είναι όλοι ή όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους κατοίκους των περιοχών αυτών στην παραγωγή και εκμετάλλευση των σχιστόλιθων, ο Δήμος δεν ήθελε και δεν θέλει ούτε ένα ευρώ έσοδο από τη λειτουργία τους, αλλά και δεν θέλει να πληρώνει σε πρόστιμα ούτε ένα ευρώ σε βάρος των άλλων κατοίκων του Δήμου».

Οι λατόμοι Καλαμακίου
Αντίθετα με τους λατόμους της Συκής και του Νεοχωρίου, πρόβλημα δεν υφίσταται με τους συναδέλφους τους του Καλαμακίου, καθώς οι τελευταίοι προωθούν τη σύσταση συνεταιρισμού.
Στις 19 Φεβρουαρίου είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου και εκπροσώπων του υπό σύσταση Λατομικού Συνεταιρισμού Καλαμακίου.
Στη συνάντηση οι λατόμοι παρουσίασαν τις ενέργειες που έχουν κάνει μέχρι σήμερα για τη σύσταση του λατομικού συνεταιρισμού Καλαμακίου και βρίσκονται στο τελικό στάδιο περαίωσής τους.
Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Φορτούνας και οι αντιδήμαρχοι κ. Ευάγγελος Ντόβας, Μιλτιάδης Παπαδημητρίου, Ευάγγελος Νασιόπουλος και Αθανάσιος Φλέρης τόνισαν ότι οι ενέργειες των λατόμων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και από την πλευρά του Δήμου θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν -και πάντα στο πλαίσιο της νομοθεσίας- ώστε να βοηθηθεί στα πρώτα βήματά του ο λατομικός συνεταιρισμός.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν από κοινού στο συντονισμό των επόμενων ενεργειών, ώστε σύντομα και πάνω σε σωστές βάσεις να γίνει η παραχώρηση των λατομικών χώρων του Καλαμακίου, στα μέλη του συνεταιρισμού – κατοίκους του χωριού – και αυτοί με τη σειρά τους απρόσκοπτα να εκμεταλλεύονται τους λατομικούς χώρους, βοηθώντας στην τοπική οικονομία.
Ο υπό σύσταση Λατομικός Συνεταιρισμός Καλαμακίου τηρεί όλα τα κριτήρια που έχει θέσει ο Δήμος και είναι σίγουρο ότι η συνεργασία μας θα είναι άριστη, είχε δηλώσει ο κ. Φορτούνας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το