Τοπικά

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα βιομηχανικά λύματα στον Βιολογικό του Αλμυρού μετά το δημοσίευμα της “Θ”

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου μετά το αποκλειστικό δημοσίευμα της «Θεσσαλίας» για τα βιομηχανικά λύματα που καταλήγουν στον Βιολογικό καθαρισμό του Αλμυρού.
Το τελευταίο χρονικά διάστημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Θ» μη αστικά λύματα διοχετεύονται στη μονάδα επεξεργασίας του Δήμου Αλμυρού, προκαλώντας προβλήματα δυσλειτουργίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Αλμυρού στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα να καταθέσει αναφορά στην Εισαγγελία Βόλου, προκειμένου να γίνει η σχετική έρευνα για τον εντοπισμό αυτών που έχουν σχέση με τη διοχέτευση στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Αλμυρού μη αστικών λυμάτων. Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. για το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει, ενημέρωσε τα μέλη ο πρόεδρος κ. Αν. Δεληζήσης, ο οποίος τόνισε πως «το Διοικητικό Συμβούλιο και παλιότερα είχε απασχοληθεί με το ζήτημα της επιβάρυνσης με βιομηχανικά – μη αστικά – λύματα με την είσοδο στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑ Αλμυρού. Δεν απευθυνθήκαμε άμεσα στις Αρχές αφενός λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, αφετέρου ευελπιστώντας σε παροδικό φαινόμενο, καθώς και για τη συστηματικότερη παρακολούθηση για τον εντοπισμό της «πηγής» και τη συλλογή συγκεκριμένων στοιχείων».
Πριν ακόμη κατατεθεί η σχετική αναφορά η Εισαγγελία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με σκοπό να διερευνηθούν τα αδικήματα της ρύπανσης και υποβάθμιση το περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΥΑ Αλμυρού παρατήρησε την επανάκαμψη του φαινομένου επιβάρυνσης με βιομηχανικά – μη αστικά – λύματα. Έτσι, ακολούθησε η λήψη δειγμάτων για χημικές αναλύσεις και από αυτές προέκυψε επιβάρυνση. Έτσι αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Αλμυρού να κατατεθεί αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, μέσω του Αστυνομικού Τμήματος Αλμυρού, με τη συνδρομή του νομικού συμβούλου του Δήμου, προκειμένου να γίνει η σχετική έρευνα για τον εντοπισμό των υπαιτίων που έχουν σχέση με τη διοχέτευση στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Αλμυρού, μη αστικών λυμάτων (λίπη, έλαια και βοθρολύματα), τα οποία δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία της και την απόδοση των ανάλογων ευθυνών.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής, θα επισυναφθεί η αναφορά του Δ.Σ. όταν κατατεθεί και θα γίνει αυτοψία στον χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού αλλά και δειγματοληψία από το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος. Επίσης θα διερευνηθεί η περιεκτικότητα των ουσιών από τα λύματα που καταλήγουν στον Βιολογικό Καθαρισμό και θα αναζητηθεί η πηγή ή πηγές προέλευσης των μη αστικών λυμάτων. Η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης ανατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το