Τοπικά

Παρέμβαση εισαγγελέα εναντίον της Περιφέρειας ζητά η Επιτροπή Αγώνα

Παρέμβαση της εισαγγελίας Βόλου «για επικίνδυνη διασπορά ψευδών ειδήσεων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας» ζητά η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της Καύσης , μετά την δημοσιοποίηση μετρήσεων που δείχνουν πως η ατμόσφαιρα δεν επιβαρύνθηκε μετά την φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ.
Η Επιτροπή ζητά εισαγγελική παρέμβαση και τονίζει πως η τσιμεντοβιομηχανία LafargeHolcim έχει λάβει άδεια να καίει 200.000 τόνους σκουπιδιών το χρόνο στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Βόλο που απέχει από κατοικημένες περιοχές μόλις:
560 μέτρα από τη συνοικία Αστέρια, 1100 μέτρα από τη Νέα Δημητριάδα, 1800 μέτρα από τον Άναυρο, 2 χιλιόμετρα από την Αγριά, 3.5 χιλιόμετρα από το κέντρο του Βόλου
«Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΑΓΕΤ παραδέχεται ότι ρυπαίνει την ατμόσφαιρα του Βόλου με εκατοντάδες κιλά βαρέα μέταλλα μεταξύ των οποίων και Υδράργυρο.
Η Περιφέρεια έχει μόνο ένα μετρητή αντί για δίκτυο μετρητών όπως υποχρεούται (Ν3852/2010), που μετράει μόνο τους 2 από τους 8 ρύπους που υποχρεούται βάσει νομοθεσίας (δεν μετράει Διοξείδιο του Θείου, Μονοξείδιο του Άνθρακα, Διοξείδιο του Αζώτου, Όζον, Βενζόλιο, Μόλυβδο), που ανακοινώνει αποτελέσματα με καθυστέρηση 24-72 ώρες και που στα δύο “επεισόδια ρύπανσης” στις 28-03-20 και στις 18-06-20 δεν κατέγραψε καμία παράβαση στα όρια.
Η ΑΓΕΤ έχει δικό της “σύστημα μετρήσεων”, που ανακοινώνει αποτελέσματα με καθυστέρηση 24 ώρες και που στα δύο “επεισόδια ρύπανσης” στις 28-03-20 και στις 18-06-20 δεν κατέγραψε καμία παράβαση στα όρια.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με συγκεκριμένες ενέργειες μια εκ των οποίων ήταν να συναντηθεί με αποδειγμένα μεγάλους ρυπαντές όπως η ΑΓΕΤ, η Χαλυβουργία και άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες.

Παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι γραφικοί που μετά από όλα αυτά υποστηρίζουν, ακόμη, ότι δεν υπάρχει αέρια ρύπανση στο Βόλο, ότι η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, ότι δεν μυρίζουν τίποτε, κλπ. Δυστυχώς ανάμεσα τους και γνωστά ονόματα της περιοχής μας όπως Μπέος, Αγοραστός, Κολυνδρίνη, κοκ οι οποίοι λειτουργούν ως οι καλύτεροι “ντήλερς” της ρύπανσης μαζί με τους παρατρεχάμενους τους. Γιατί άραγε;»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το