Τοπικά

Παρέμβαση Αλ.Μεϊκόπουλου σε συνεδρίαση στη Βουλή για το Δημογραφικό

Παρέμβαση πραγματοποίησε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος την Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 σε κοινή συνεδρίαση στη Βουλή της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα το «Δημογραφικό και Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2016 – 2017: Τάσεις, προκλήσεις και πολιτικές».
Όπως επισήμανε ο βουλευτής, «το δημογραφικό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον αυτής της χώρας», και προβάλλεται η αναγκαιότητα διαμόρφωσης μιας «εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπισή του», καθώς ως τάση μπορεί να μην είναι σημερινή, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει επιδεινωθεί ως «λογικό απότοκο της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Βουλευτής για τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται η αρνητική τροπή του δείκτη γονιμότητας στην περιοχή της Μαγνησίας, αναφέροντας ότι σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας τα τελευταία χρόνια «παρατηρείται μία φοβερά ανησυχητική μείωση του μαθητικού πληθυσμού στα δημόσια νηπιαγωγεία, που αγγίζει ακόμη και το 20%». Επίσης, ο Βουλευτής παρέθεσε και στοιχεία της απογραφής του 2011 σύμφωνα με τα οποία «στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, φαίνεται ότι το σύνολο των παιδιών από 0-19 χρονών, ανέρχεται σε 17.350, ποσοστό πάρα πολύ χαμηλό αν λάβουμε υπόψη ότι το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού με βάση την απογραφή ανέρχεται σε 190.010».
Στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής, ο βουλευτής επεσήμανε την πρόσφατη αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων, η οποία ενισχύει πλέον αισθητά και τις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, τη θέσπιση του θεσμού των σχολικών γευμάτων, καθώς και το μέτρο των επιδοτούμενων θέσεων για παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (voucher). Όλα τα παραπάνω, όπως είπε «συγκροτούν κάποια πρώτα βήματα» εκ μέρους της Κυβέρνησης στην προσπάθεια επίλυσης του δύσκολου ζητήματος του δημογραφικού.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Βουλευτής, πολιτικές οι οποίες θα πρέπει να προωθηθούν είναι αυτές που «ευνοούν τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή» και δημιουργούν «κατάλληλο εργασιακό κλίμα με προώθηση θετικού πρόσημου στις εργασιακές σχέσεις», καθώς και πολιτικές πρόνοιας που να ενισχύουν τα νέα ζευγάρια παράλληλα με τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε μια «ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος υπογεννητικότητας της χώρας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το