Τοπικά

Παρεμβάσεις για Κέντρο Υγείας, οδικό δίκτυο και αντιπλημμυρικά διεκδικεί ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς

Λύσεις στα οξυμένα προβλήματα της Ζαγοράς διεκδικεί ο τοπικός Αγροτικός Σύλλογος, προτάσσοντας τα θέματα στους τομείς της υγείας και των υποδομών. Μεταξύ άλλων, τα μέλη του Συλλόγου ζητούν να αναβαθμιστεί άμεσα το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, να επισκευαστεί και να στελεχωθεί με γιατρούς και νοσηλευτές, όπως επίσης να επισκευαστεί άμεσα το κατεστραμμένο αγροτικό και δημοτικό οδικό δίκτυο και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ανάγκη τα χωριά αλλά και τα κτήματά τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς:

Οι αγρότες του Πηλίου παλεύουμε αδιάκοπα ενάντια στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό μας. Τα προβλήματα μας συνεχώς οξύνονται και τα χωριά μας διαρκώς ερημώνουν. Ο αγώνας μας, είναι αγώνας επιβίωσης.

Με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού, παρουσιάζεται ολοένα με πιο δραματικό τρόπο η ανύπαρκτη παροχή υγείας – πρόνοιας – περίθαλψης για τον αγροτικό πληθυσμό που ζει στα χωριά. Το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, είναι σε πλήρη εγκατάλειψη, καθώς παρουσιάζει προβλήματα στην κτιριακή υποδομή, αλλά και τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα προστασίας.
Για μία ακόμη φορά με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, το κτίριο κυριολεκτικά πνίγηκε στα νερά. Από την προηγούμενη επίσκεψη μας στο Κέντρο Υγείας, μέχρι και σήμερα, το πρόβλημα παραμένει και συνεχώς διογκώνεται. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μεγάλες ευθύνες για την υποβάθμιση και εγκατάλειψη του Κέντρου Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων του Δήμου μας.
Λόγω εγκατάλειψης του κτιρίου, πολλοί χώροι παραμένουν μη λειτουργικοί, με αποτέλεσμα έκτος από τα έκτακτα περιστατικά, η πόρτα του Κέντρου Υγείας να είναι κλειστή, ενώ οι ασθενείς εξυπηρετούνται για τη συνταγογράφηση από το παράθυρο.. Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού μόνο ως αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς για όλα τα χωριά του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, δηλαδή για 5500 μόνιμο πληθυσμό, αντιστοιχούν 3 γιατροί, δύο γενικής ιατρικής και ένας παθολόγος.

Καθώς η νέα περίοδος καλλιέργειας έχει ήδη ξεκινήσει, είμαστε για μία ακόμη χρονιά αντιμέτωποι με κατεστραμμένο δημοτικό και αγροτικό δίκτυο. Η απουσία πλήρους αντιπλημμυρικής προστασίας για τα σπίτια μας, τις καλλιέργειες, τους δρόμους είναι τραγική και η ευθύνη της πολιτείας και του κράτους μεγάλη.
Έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από τις πλημμύρες του 2018, αλλά οι αγρότες δεν έχουμε λάβει ακόμα τις αποζημιώσεις για τα κατεστραμμένα σπίτια, ούτε έχουν ξεκινήσει τα έργα αποκατάστασης, έχουμε όμως χορτάσει υποσχέσεις από όλες τις κυβερνήσεις. Για την πρόσβαση στη γη μας, στις καλλιέργειες μας, καταστρέφουμε κυριολεκτικά τα αυτοκίνητά μας, ενώ το δίκτυο άρδευσης σε πολλές περιοχές είναι κατεστραμμένο! Με αυτή την πολιτική, που συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ μέσω της Νέας ΚΑΠ, τους χειμώνες πνιγόμαστε από το νερό και δεν έχουμε τη δυνατότητα να επισκευάσουμε τις σταλαμίδες στα σπίτια μας, ενώ το καλοκαίρι δεν έχουμε νερό να πιούμε και να ποτίσουμε τα δέντρα μας!

Οι αγρότες του Πηλίου, δεν το βάζουμε κάτω! Συνεχίζουμε τον αγώνα κόντρα στη λογική του καναπέ, και του βολέματος. Τίποτα δε μας χαρίστηκε! Τα πάντα κατακτήθηκαν με τον αγώνα μας. Διεκδικούμε ικανοποίηση στα δίκαια αιτήματά μας, ώστε να πάρουμε μια «ανάσα» για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να παραμείνουμε στον τόπο μας.

1. Να αναβαθμιστεί άμεσα το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, να επισκευαστεί και να στελεχωθεί με γιατρούς και νοσηλευτές. Να εξοπλιστεί με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.
2. Να επισκευαστεί άμεσα το κατεστραμμένο αγροτικό και δημοτικό οδικό δίκτυο, καθώς και το εθνικό οδικό δίκτυο Βόλου Ζαγοράς Χορευτού και το επαρχιακό δίκτυο Ζαγοράς Πουρίου.
3. Να κατασκευαστούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ανάγκη τα χωριά μας αλλά και τα κτήματά μας. Να δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες του 2018.
4. Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Να σφραγιστούν άμεσα όλα τα βιβλιάρια Υγείας των αγροτών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κανείς αγρότης ανασφάλιστος. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το