Τοπικά

Παρελθόν με ΦΕΚ ο Φορέας Διαχείρισης λίμνης Κάρλας

 

Παρελθόν αποτελεί ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης Κάρλας, καθώς καταργήθηκε προ 15νθημέρου με ΦΕΚ και μετατρέπεται σε Μονάδα Διαχείρισης, η οποία ανήκει όπως και άλλοι, στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Αλλάζει απλά η μορφή, αλλά οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά», ανέφερε η τέως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου. Να αναφερθεί ότι το θέμα θα απασχολήσει και τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου, την ερχόμενη Τετάρτη 23 Μαρτίου (7.30μ.μ.), μετά την κατάθεση πρότασης ψηφίσματος, για τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, από τον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Απ. Παπαϊωάννου. Όπως εξήγησε η κ. Κάγκαλου, «η Μονάδα Διαχείρισης δεν θα έχει Διοικητικό Συμβούλιο και θα υπάγεται απευθείας στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Η μετάβαση στο νέο σχήμα ολοκληρώνεται σταδιακά και εγώ από την πλευρά μου εύχομαι ολόψυχα να προχωρήσει με επιτυχία στο έργο της το διάδοχο σχήμα για την προστασία των προστατευόμενων περιοχών και παράλληλα να υπάρξει εργασιακή ασφάλεια για τους ανθρώπους που εργάζονται, με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου». Να αναφερθεί ότι η αλλαγή του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών άρχισε με το Ν. 4685/2020 και την ίδρυση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Σε πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε η μετάβαση από τους 36 παλαιούς Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε 24 νέες Μονάδες Διαχείρισης, που υπάγονται και θα εποπτεύονται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι η διαχείριση θα γίνεται σε κεντρικό επίπεδο και αναμένεται να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα που υπήρχαν στη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων των Φορέων Διαχείρισης.

Αντιδράσεις
Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας κ. Τρ. Παπαϊωάννου, με ανάρτησή του προ ημερών σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης, επισημαίνοντας τα εξής: «Τελικά μετά από σχεδόν 20 χρόνια ήρθε η σημερινή κυβέρνηση να καταργήσει και τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, όπως όλους τους άλλους φορείς της χώρας μας. Θα συγκροτήσει, λέει, έναν κεντρικό στην Αθήνα και από εκεί θα ελέγχει τα περιβαλλοντικά θέματα για όλη τη χώρα. Μιλάμε για μεγάλη τομή. Ήθελα να ξέρω ποιοι ειδήμονες σκέφτηκαν αυτή την τεράστια αλλαγή. Με τα μνημόνια επέβαλαν την κατάργηση ακόμη και σχολείων και τους φορείς κάποιοι κατάφεραν και τους κράτησαν και ήρθε η σημερινή κυβέρνηση, να τους καταργήσει από μόνη της. Μήπως το έκανε για να κερδίσει όλα αυτά τα χρήματα, που παίρναμε εμείς ως μέλη των διοικητικών συμβουλίων από τους φορείς, για τις μετακινήσεις μας, για τη συμμετοχή μας στις συνεδριάσεις, στις επιτροπές κ.λπ. κ.λπ. Θέλετε να μάθετε τι παίρναμε; Μηδέν (0) ευρώ. Μάλλον όμως δεν έγινε γι’ αυτό, αλλά επειδή από την Αθήνα θα μπορέσουν καλύτερα να ελέγξουν όλες αυτές τις ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας. Τελικά όλοι εμείς που αντιδράσαμε και ήμασταν αντίθετοι στην κατάργηση των Φορέων «δεν μας φτάνει» για να καταλάβουμε τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης ενέργειας. Ο δικός μας Φορέας της Κάρλας δημιουργήθηκε το 2003, με προσταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω του ότι ήταν χρηματοδότρια του έργου ανασύστασης της νέας λίμνης … Ακριβώς για να προστατευτεί το περιβάλλον της περιοχής, έτσι ώστε να πετύχουμε τα αποτελέσματα που προσδοκούμε με την επανασύσταση της λίμνης. Τώρα όλα αυτά θα γίνονται από την Αθήνα. Από εκεί θα ελέγχονται. Εκεί θα παίρνονται οι αποφάσεις και γενικά από εκεί θα λύνονται όλα τα θέματα. Με βάση τη νέα κατάσταση που αρχίσαμε να βιώνουμε εδώ και λίγες μέρες, έχουν δημιουργηθεί από τόσο νωρίς τεράστια προβλήματα. Τους λόγους και τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν με την κατάργηση των Φορέων, τα είχα επισημάνει από τότε που το νομοσχέδιο ήταν στη διαβούλευση. Μάλιστα έστειλα και ηλεκτρονικά τις αντιρρήσεις μου. Το ίδιο έκαναν και πολλοί άλλοι από όλους τους άλλους Φορείς της χώρας. Φυσικά η κυβέρνηση τελικά έκανε το δικό της. Προχώρησαν στην ψήφιση του νομοσχεδίου πριν περίπου 1,5 χρόνο και φτάσαμε σήμερα να έχουν καταργήσει όλα τα διοικητικά συμβούλια των Φορέων… Φυσικά και του δικού μας της Κάρλας …Με απόφαση που ήρθε στα γραφεία του Φορέα πριν περίπου μια εβδομάδα. Όπως πάνε και στην περιοχή μας θα καταστρέψουν ολοσχερώς, όλα όσα καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το