Τοπικά

Παραβατικότητα 50% σε 400 ελέγχους στη Μαγνησία – Επιβλήθηκαν 60 πρόστιμα για αδήλωτη εργασία και ωράριο

Η ραγδαία υποχώρηση των μισθών δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους εργοδότες για την αδήλωτη εργασία, δεν φαίνεται να τους πτοούν. Από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας στη Μαγνησία έχουν διενεργηθεί από την αρχή του χρόνου 400 έλεγχοι για αδήλωτη εργασία και καταστρατήγηση ωραρίων. Η παραβατικότητα άγγιξε το 50% και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ήταν 60 και κυμάνθηκαν από 1.500 έως 10.500 ευρώ. Τα 35 από τα 60 πρόστιμα επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις του επισιτισμού και τα υπόλοιπα σε ξενοδοχεία, εμπορικές επιχειρήσεις , συνεργεία.
Από τους 400 ελέγχους, που διενεργήθηκαν από την υπηρεσία που αριθμεί μόλις τέσσερα άτομα, οι 20 διενεργήθηκαν στα νησιά όπου και εκεί η παραβατικότητα κινείται σε ποσοστό 50%.

Επιθέσεις στους ελεγκτές
Εργαζόμενοι με τετράωρα εργάζονταν 10ωρα για να λάβουν ψίχουλα για μισθό, ενώ η ένταση και οι λεκτικές επιθέσεις στους ελεγκτές είναι η αντίδραση των περισσοτέρων επαγγελματιών και στα νησιά και στην ηπειρωτική Μαγνησία. Η «σκούπα» στη μαύρη και αδήλωτη εργασία …ενοχλεί τους επιχειρηματίες που «απαντούν» με λεκτικές επιθέσεις στους ελεγκτές.

Πλέον ο τρόπος ελέγχου αλλάζει. Πρώτα θα εξετάζονται οι καταστάσεις εργαζομένων που έχουν δηλωθεί και μετά θα διενεργείται ο έλεγχος. Οι επαγγελματίες δεν φαίνεται ωστόσο να πτοούνται. Η πλειοψηφία των προστίμων που επιβλήθηκαν κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 6000 ευρώ και όλα πληρώθηκαν.
Αυτό που διαπιστώνουν οι ελεγκτές είναι ότι το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας γενικεύεται και εξαπλώνεται. Η κατάσταση αυτή οδηγεί εκατοντάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση, δεδομένου ότι η μισθοδοσία τους έχει αντικατασταθεί με «έναντι».

Σημειώνεται ότι εκτός από τους ελέγχους, οι προφορικές καταγγελίες από εργαζόμενους κάθε μήνα ξεπερνούν τις 200. Οι επίσημες καταγγελίες είναι ωστόσο ελάχιστες, καθώς όλοι φοβούνται την απόλυση.
Από το Σώμα Επιθεωρητών τονίστηκε στη «Θ» πως στόχος είναι να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να αντιληφθούν οι εργοδότες πως η νοοτροπία τους θα τιμωρείται.

Υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις, που έχουν πολύ λίγους εργαζόμενους και παρ’ όλα αυτά είναι απλήρωτοι επί μήνες ή λαμβάνουν έναντι ποσά, που δεν τους επιτρέπουν να επιβιώσουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και σύμφωνα με τις καταγγελίες που σχεδόν καθημερινά κατατίθενται, οι έξι στους δέκα εργαζόμενους λαμβάνουν τους μισθούς τους με καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο μηνών. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις οι εργοδότες ζητούν νέες μειώσεις, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα έξοδα και οι μισθοί δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ, ενώ όταν καλούνται σε διαδικασία εργατικών διαφορών, «σηκώνουν τα χέρια ψηλά».

Η κατάσταση δεν έχει δημιουργήσει μόνο στρατιά ανέργων, αλλά και την κατηγορία των «εγκλωβισμένων – απλήρωτων» απασχολουμένων. Πρόκειται, σύμφωνα με τα στοιχεία για το «βουβό» 40%-50% του εργατικού δυναμικού, που εργάζεται όταν οι εργοδότες του προσποιούνται πως τους πληρώνουν. Άνθρωποι δηλαδή που βρίσκονται στα όρια της υπομονής τους, καθώς από 2 έως και 8-10 μήνες είναι δίχως ουσιαστικό εισόδημα. Οι εργαζόμενοι σε εμπόριο, επισιτισμό, τουρισμό και κλινικές, είναι οι πρώτοι στη λίστα των «ομήρων». Πληρώνονται με έναντι από 300 έως 500 ευρώ, ανάλογα την επιχείρηση, ενώ πολλοί εργοδότες στο μέταλλο και τις βιοτεχνίες επικαλούνται για τη μη καταβολή δεδουλευμένων την παθογένεια του κράτους, με την αργοπορία στην καταβολή των υποχρεώσεών του προς τον ιδιωτικό τομέα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το