Τοπικά

Παρατηρητήριο δυσοσμίας της ατμόσφαιρας στο Βόλο από γιατρούς και ενεργούς πολίτες

Ο γιατρός, πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και  διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Μάνθος Δραμητινός είναι ανάμεσα στους συντονιστές της κίνησης πολιτών δημιουργίας παρατηρητηρίου δυσοσμίας της ατμόσφαιρας, το οποίο θα “βγει στον αέρα” εντός των ημερών.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, τα δύο τουλάχιστον τελευταία χρόνια στον Βόλο πλανάται μια δυσάρεστη οσμή αγνώστου προελεύσεως, σαν καμένο πλαστικό. Έχουν γίνει πάμπολλες καταγγελίες και ενέργειες … η δήθεν  μου ενέργειες από πολιτικά πρόσωπα αλλά και από διάφορους υπευθύνους.», αναφέρει και σημειώνει πως σκοπός αυτής της κίνησης δεν είναι πολιτικός ή αντιπολιτευτικός, «αλλά στόχος είναι η επιστημονική παρατήρηση. Τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται, θα δίνονται επικουρικά στους υπευθύνους, στους επιστήμονες αλλά και στον τύπο, ώστε να γνωστοποιηθεί το πρόβλημα και να συμβάλουμε με τις παρατηρήσεις των ενεργών πολιτών ώστε να βρεθεί η πηγή αλλά και να απαλλαχτούμε σαν πόλη από το φαινόμενο»

Θα δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο δυσοσμίας στο διαδίκτυο και στο FB όπου οι πολίτες θα καταγγέλλουν περιστατικά δυσοσμίας. Επειδή κατά καιρούς έχουν γραφεί και καταγγελθεί πολλά για την πηγή αλλά και για το υλικό που καίγεται οι πολίτες θα αναφέρουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ώστε να μπορέσουν να τα συσχετίσουν οι επιστήμονες και να κατηγοριοποιηθούν. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι.

-Ώρα έναρξης και λήξης της παρατήρησης του φαινομένου. Ημερομηνία και ώρα ( π.χ 16/9 από τις 3 μέχρι τις 6 το πρωί, από 15μμ έως τις 23.00 το βράδυ)

-Περιοχή, κατά προτίμηση συνοικία η χωριό (Άνω Βόλος, Αγριά, Βόλος κέντρο, Φυτόκο .κλπ)

– Κατεύθυνση ανέμου. ( Άπνοια, ελαφρύς Βοριάς, Δυνατός νοτιάς Δυτικός κλπ)

-Κατηγοριοποίηση ισχύος δυσοσμίας σε 3 βαθμίδες ( ελαφρά, έντονη, αποπνικτική)

-Τυχόν συμπτώματα σε εσάς η τους οικείους σας. (τσούξιμο μάτια, λαιμό, βήχας, συνάχι, δύσπνοια, πόνος στο στήθος κλπ)

Οι δύο τελευταίες κατηγορίες όντας πιο υποκειμενικές, καλό θα ήταν να αναφερθούν χωρίς υπερβολές και τα όποια συμπτώματα σε σχέση με παλαιότερα (επιδείνωση δύσπνοιας, αλλεργιών, ρινίτιδας κλπ)

-Πεδίο παρατηρήσεων, Σύντομα θα καταγράφεται η  γνώμη του κάθε πολίτη  για το φαινόμενο που περιγράφει.

«Εκτιμούμε ότι όλοι οι ενεργοί πολίτες σε αυτή την πόλη με εργαλείο το διαδίκτυο μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για την δυσοσμία και εν γένει την ρύπανση στην περιοχή μας, τα οποία θα αποτελέσουν ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο στην πληροφορία αλλά στην άσκηση πίεσης εκεί που πρέπει γιατί απλά έχει να κάνει με την υγεία αλλά και την ζωή μας και των παιδιών μας», τόνισε ο κ. Δραμητινός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το