Πολιτισμός

Παράθυρο στο παρελθόν από την «Αρχαιόπολη» για την Βολιώτισσα αρχαιολόγο και ξεναγό Γιώτα Πάντου

Ένα παράθυρο στο παρελθόν του τόπου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, θα αποτελέσει η νέα σειρά βιβλίων που ετοιμάζει η Βολιώτισσα αρχαιολόγος και ξεναγός κ. Γιώτα Πάντου και φέρει τον τίτλο «Αρχαιόπολη». Την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις «Κοντύλι» θα κυκλοφορήσει το πρώτο βιβλίο, που περιέχει ιστορίες για τον Βόλο και το Πήλιο. Γράφοντας στην ουσία αρχαιολογικά παραμύθια, ταξιδεύει μέσα στον χρόνο, «χτίζοντας» μία δεκάδα ιστοριών με φόντο τη γενέτειρά της από τη νεολιθική μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή.

Η Βολιώτισσα επιστήμονας, με διδακτορικό τίτλο σπουδών στην αρχαιολογία της Μεσογείου από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο, μίλησε για το λογοτεχνικό της ντεμπούτο και την προσπάθειά της να καταστήσει οικείο τον αρχαίο κόσμο στα μάτια του αναγνώστη: «Το πρώτο βιβλίο της σειράς περιέχει ιστορίες για τον Βόλο και το Πήλιο. Το δεύτερο που γράφεται τώρα θα είναι για την περιφέρεια της Λάρισας. Ελπίζουμε ότι με την «Αρχαιόπολη» θα «ταξιδέψουμε» σε αρκετές περιοχές. Το βιβλίο αποτελείται από δέκα μικρές αυτοτελείς ιστορίες ή αλλιώς αρχαιολογικά παραμύθια που έχουν ως ήρωες κυρίως παιδιά και διαδραματίζονται από τα νεολιθικά μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια. Για τους μικρούς αναγνώστες αναδύονται θέματα όπως η φιλία, η ειλικρίνεια, η αγωνία για το καινούργιο και την αλλαγή, η άμιλλα, η επιμονή, η οικογένεια. Για τους μεγάλους, οι ιστορίες είναι σαν ένα μικρό παράθυρο στο παρελθόν. Μπορεί να γίνουν το έναυσμα να σκεφτούν την ιστορία του τόπου τους και γιατί όχι να επισκεφτούν τα μέρη, όπου έζησαν οι ήρωες».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το παράρτημα που συμπεριέλαβε, για το οποίο τόνισε: «Επεξηγούνται σύντομα και με απλό τρόπο κάποια από τα αρχαιολογικά στοιχεία τής κάθε ιστορίας, όταν η αφήγηση δεν προσφέρει αρκετά στοιχεία, ώστε ο αναγνώστης να καταλάβει πού βρίσκονται οι ήρωες και σε ποια εποχή ζουν. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, καθεμιά από τις ιστορίες τοποθετείται στον χρόνο και τον χώρο στον οποίον συνέβησαν τα γεγονότα που εξιστορούνται. Προτείνουμε μετά από κάθε ιστορία να διαβάζεται το αντίστοιχο κεφάλαιο του παραρτήματος, αλλά και το αντίθετο. Εκεί ο αναγνώστης ενθαρρύνεται να επισκεφτεί τα χωριά και τις πόλεις των ηρώων και να αναζητήσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν. Λειτουργεί ως έναν βαθμό και ως αρχαιολογικός οδηγός».

Στη συνέχεια η συγγραφέας εξήγησε γιατί στη θέση των πρωταγωνιστών επέλεξε ανθρώπους της… διπλανής πόρτας: «Οι ήρωες είναι φανταστικοί, όμως, ζούνε σε πραγματικό ιστορικό χώρο και χρόνο. Δεν έχουν υπερφυσικές δυνάμεις, ούτε συνομιλούν με θεούς και μυθολογικούς ήρωες. Αν είχαμε ζήσει μαζί τους, ναι, θα ήταν οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Οι ιστορίες τους είναι απλές και καθημερινές, αλλά και βαθιά ανθρώπινες. Οι κύριοι ήρωες είναι συνήθως παιδιά. Ήθελα ο αρχαίος κόσμος να φανεί οικείος στον αναγνώστη. Ο καλύτερος τρόπος θεώρησα ότι ήταν μέσα από τα λόγια των παιδιών. Ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται, ενεργεί και νιώθει ένα παιδί δεν αλλάζει όσες χιλιάδες χρόνια και αν περάσουν».

Στον πρόλογο του βιβλίου της αναφέρει ότι το λιμάνι του Βόλου και το Πήλιο είναι φορτωμένα με ιστορίες: «Όπου και να κοιτάξει κάποιος γύρω από το λιμάνι, θα δει ερείπια από αρχαίους ναούς, τάφους, σπίτια, ανάκτορα. Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιοι ήταν οι άνθρωποι που έζησαν εκεί; Ποια ήταν τα όνοματά τους; Πώς ήταν η καθημερινότητά τους; Με τι παιχνίδια έπαιζαν τα παιδιά; Στην «Αρχαιόπολη», οι άνθρωποι αυτοί παίρνουν σάρκα και οστά, και για λίγα λεπτά μάς ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο».

Κλείνοντας, μίλησε για την… επίγευση που της άφησε η πρώτη λογοτεχνική απόπειρα, έπειτα από αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις και άρθρα: «Υπάρχουν κοινά σημεία, όπως η έρευνα. Στη λογοτεχνία όμως κατάλαβα ότι οι ιστορίες γράφονται μόνες τους. Από ένα σημείο και μετά, μετά τη σύλληψη της βασικής ιδέας δηλαδή, κάθε ιστορία παίρνει τον δρόμο της, είναι σαν να την κατευθύνουν οι ήρωες και ο συγγραφέας απλά την αποτυπώνει στο χαρτί. Αυτή η συνειδητοποίηση ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα και με γοήτευσε πάρα πολύ».

* Οι προπαραγγελίες για το βιβλίο «Αρχαιόπολη / Βόλος – Πήλιο. Μικρές ιστορίες εμπνευσμένες από την αρχαιότητα», γίνονται μέσω της ιστοσελίδας των εκδόσεων «Κοντύλι» (www.kondyli.gr).

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το