Ελλάδα

«Παράθυρο» για επενδυτικά έργα και σε προστατευόμενες περιοχές – Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναπτυξιακά έργα δημοσίου ενδιαφέροντος θα μπορούν να αδειοδοτούνται ακόμα και εντός προστατευόμενων περιοχών με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις, το οποίο έχει καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης και πρόκειται να εισαχθεί την Πέμπτη προς συζήτηση στις Επιτροπές.

Σύμφωνα με το άρθρο 219, θα μπορεί να καθορίζεται …υπο-περιοχή προστασίας στις περιπτώσεις ήπιων αναπτυξιακών έργων δημοσίου ενδιαφέροντος ακόμα και στις προστατευόμενες περιοχές. Εξαίρεση τίθεται από τους συντάκτες του νομοσχεδίου στις ζώνες και περιοχές απολύτου προστασίας ή στις περιπτώσεις καθορισμένων ζωνών προστασίας από ειδικά διατάγματα χρήσεων γης. Ωστόσο, παραμένει το άνοιγμα ενός «παραθύρου» για ανοικοδόμηση ακόμα και σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, «δύναται να καθορίζεται με προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπο-περιοχή προστασίας στις περιπτώσεις ήπιων αναπτυξιακών έργων, διασφαλίζοντας ότι δεν παραβλάπτεται η ακεραιότητα της ευρύτερης περιοχής ως προς τις οικολογικές της λειτουργίες σε σχέση με τους στόχους διατήρησης της περιοχής».

Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα καθορίζονται, πέραν των άλλων όρων και περιορισμών για την ανάπτυξη της υπό-περιοχής, ειδικοί κανόνες άσκησης δραστηριοτήτων ή και υλοποίησης τεχνικών έργων. Για την έκδοση του προεδρικού θα πρέπει να υποβληθεί από τον φορέα υλοποίησης του προτεινόμενου έργου:

Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ).

Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), ενώ απαιτείται και

Γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.

«Με το άρθρο 219 του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις, που εισάγεται αύριο στη Βουλή, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί την απόλυτη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα με πρόσχημα την ανάπτυξη», επισημαίνει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος ζητώντας την απόσυρσή του.
Προσθέτει πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρχικά κατάργησε τους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών και καθυστέρησε, με τον αντιπεριβαλλοντικό Νόμο 4685/20 του κ. Χατζηδάκη, τις δρομολογημένες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, που αποτελούν βασικό εργαλείο προστασίας των περιοχών του δικτύου NATURA 2000 και ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας, και η εκπόνησή τους είχε ανατεθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, δημιουργεί ένα κατ΄ εξαίρεση πολεοδομικό εργαλείο, ένα ακόμα παράθυρο, για να προχωρήσουν «επενδύσεις» σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας».

Ο κ. Φάμελλος υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση «νομοθετεί “παραθυράκια” ώστε οι “επενδυτές” να θέσουν τους δικούς τους κανόνες στις προστατευόμενες περιοχές, με βάση αποκλειστικά τα συμφέροντά τους και όχι την προστασία των προστατευόμενων περιοχών. Ποτέ στο παρελθόν το υπουργείο Ανάπτυξης δεν καθόριζε, υποβαθμίζοντάς τους, τους κανόνες προστασίας των περιοχών του δικτύου NATURA 2000. Ποτέ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν υποστήριζε τόσο απροκάλυπτα την υποβάθμιση και την παράκαμψη της προστασίας της βιοποικιλότητας, επιτρέποντας παράλληλα την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το χαρτοφυλάκιό του!» καταλήγει.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το