Ελλάδα

«Παράθυρα» συναίνεσης για εκλογή Προέδρου

vouli

Πλήρη διάψευση όσων αντιμετώπιζαν με «γραμμικό» τρόπο την επικείμενη διαδικασία ανάδειξης του επόμενου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, προεξοφλώντας εκ προοιμίου το αποτέλεσμα, συνιστούν όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ακόμη και οι, μέχρι πρότινος, πλέον απαισιόδοξοι εκ των κυβερνητικών στελεχών θεωρούν ότι οι πιθανότητες μη διάλυσης της Βουλής, λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου, αυξάνονται χωρίς όμως επ’ ουδενί να συνιστούν βεβαιότητα.

H «άτυπη καταμέτρηση» που διεξάγεται, σχεδόν καθημερινά, στη Βουλή συνηθέστερα σταματά στο όριο των 170 – 174 βουλευτών, περιλαμβάνοντας ακόμη και αυτούς που εμφανίζονται αμφίθυμοι. Ωστόσο, το τοπίο είναι πιο ρευστό από ποτέ. Μόνο τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν: η αποχώρηση του κ. Π. Μελά από τους ΑΝΕΛ και η δήλωσή του ότι, πέραν του ιδίου, τουλάχιστον 4 ακόμη βουλευτές του κόμματος σκέφτονται να υπερψηφίσουν Πρόεδρο, το παράθυρο που άνοιξε ο επίσης ανεξάρτητος Β. Καπερνάρος, οι δηλώσεις υπέρ της συναίνεσης της Κατερίνας Μάρκου και, κυρίως, η πρωτοβουλία των 8 βουλευτών (ανεξαρτήτων και ΔΗΜΑΡ) για τη συναινετική εκλογή Προέδρου με παράλληλη συμφωνία των κ. Σαμαρά και Τσίπρα για τον χρόνο των εκλογών. Πρόκειται για πέντε ανεξάρτητους και συγκεκριμένα τους Σπ. Λυκούδη, Π. Τατσόπουλο, Γρ. Ψαριανό, Β. Οικονόμου, Χρ. Αηδόνη και τρεις της ΔΗΜΑΡ (Ν. Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμ. Ψύρρας). Οι οκτώ προαναφερθέντες προέταξαν στο κείμενό τους την ανάγκη να μη χαθεί η ευκαιρία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, και ως εκ τούτου πρότειναν στους κ. Σαμαρά και Τσίπρα να κάνουν μια συμφωνία «πακέτο». Δηλαδή, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξουν συναινετικά τον διάδοχο του κ. Παπούλια, στη συνέχεια να προωθήσουν με ανάλογο πνεύμα συνεργασίας τις ούτως ή άλλως γνωστές αλλαγές που χρήζει το Σύνταγμα και παράλληλα να δεσμευτούν για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών εντός του 2015.

Το αξιοσημείωτο με την εν λόγω πρόταση (την οποία απέρριψε αμέσως η Κουμουνδούρου) είναι ότι αντιμετωπίστηκε θετικά και από βουλευτές που είτε δεν είχαν εκφραστεί είτε είχαν σαφώς πει ή υπονοήσει ότι θα καταψηφίσουν οποιοδήποτε πρόσωπο ως διάδοχο του κ. Παπούλια. Οι κ. Μίμης Ανδρουλάκης, Π. Μουτσινάς, Τ. Κουράκος, Γ. Κασαπίδης λέγεται ότι ουδόλως απέρριψαν την πρόταση, ενώ με ενδιαφέρον αντιμετωπίστηκε από την κ. Μαρία Ρεπούση. Σημειώνεται ωστόσο ότι ακόμη και βουλευτές που υπέγραψαν την εν λόγω πρόταση, όπως οι κ. Π. Τατσόπουλος και Ν. Τσούκαλης, έκριναν απαραίτητο να διευκρινίσουν ότι η υπογραφή τους ισχύει μόνον αν η εισήγηση γίνει αποδεκτή από τα δύο μεγάλα κόμματα, αποσαφηνίζοντας ότι σε άλλη περίπτωση δεν θα υπερψηφίσουν Πρόεδρο.

Θα μπορούσε το εν λόγω σχήμα να αποτελέσει διέξοδο; Οι καλά γνωρίζοντες τον τρόπο σκέψης του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, αλλά και όσοι έχουν εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές (σ.σ. επικέντρωση μόνο στο «μνημονιακό» μέτωπο και διαχείριση με στόχο την αποφυγή συγκρούσεων στα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια), ισχυρίζονται ότι αυτό θα ήταν συνταγή αποτυχίας, καθώς θα καθιστούσε όμηρο μιας μακράς προεκλογικής περιόδου την κυβέρνηση και τη χώρα. Στον αντίποδα, ωστόσο, η επισημοποίηση μιας τέτοιας πρότασης εκ μέρους του πρωθυπουργού και η βέβαιη άρνησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ (έστω κι αν την έχουν εισηγηθεί στελέχη όπως οι Δημ. Παπαδημούλης και Γ. Σταθάκης) εκτιμάται ότι θα αύξανε την πίεση προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας πολιτικούς «πόντους» στον κ. Σαμαρά. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι υπέρ μιας τέτοιας συμφωνίας έχουν ταχθεί, δημοσίως, τόσο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Και αν η πρώτη δεν έχει διαύλους επαφής με το Μαξίμου, θεωρείται δεδομένο ότι αυτό δεν ισχύει για τον πρόεδρο της Βουλής.

Οι επαφές και οι εισηγήσεις

Στο γραφείο του κ. Σαμαρά πληθαίνουν οι εισηγήσεις για επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να διατηρεί, προφανώς, τον τελικό λόγο, ανάλογα και με τα όσα αναμένει να συμβούν στο μέτωπο με την τρόικα. Ο αριθμός, ωστόσο, όσων προκρίνουν την ταχεία λύση της εκκρεμότητας αυξάνεται γεωμετρικά: Μεϊμαράκης, Μπακογιάννη, Γεωργιάδης, Παναγιωτόπουλος το είπαν μόνο τα τελευταία 24ωρα.

Επίσης, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι επαφές με βουλευτές. Πέραν της «τρόικας» των Δημ. Σταμάτη, Χρ. Λαζαρίδη και Μ. Βορίδη, στο ζήτημα δραστηριοποιείται μεθοδικά και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς. Παράλληλα, αναζητούνται επαφές όπου δει. Είναι ενδεικτικό ότι ανεξάρτητος βουλευτής βολιδοσκοπήθηκε, προ ημερών, από αυτοδιοικητικό στέλεχος της Ν.Δ. και λίγα λεπτά αργότερα δέχθηκε τηλεφώνημα από το… Μαξίμου για ραντεβού. Προφανώς, σε αυτή τη συγκυρία, οι κορώνες του ΣΥΡΙΖΑ περί… αποστασίας επιβαρύνουν το κλίμα, ωστόσο το ίδιο θα μπορούσε κάλλιστα να ισχυριστεί κάποιος και για τα στελέχη που εξελέγησαν με άλλα κόμματα (από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ μέχρι τους ΑΝΕΛ) και, πλέον, προσχωρούν στην Κουμουνδούρου.

Η πραγματικότητα είναι ότι κυρίαρχη παράμετρος είναι και το πρόσωπο του υποψηφίου. Αν και πηγές από το ΠΑΣΟΚ και το Μαξίμου σημείωναν πως ο ή η υποψήφιος θα ανακοινωθεί λίγο πριν από την έναρξη των τριών διαδοχικών εκλογικών διαδικασιών στη Βουλή, με απόσταση 5 ημερών η μία από την άλλη. Αλλες πηγές, πάλι, ήθελαν τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει άμεσα σχετική πρωτοβουλία, ακόμη και κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, ανακοινώνοντας υποψήφιο, και ζητώντας την άμεση επίλυση της πολιτικής εκκρεμότητας που συνιστά τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Κρίσιμη για την τελική έκβαση της πολιτικής μάχης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι, εκ των πραγμάτων, η στάση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ. Και στις δύο περιπτώσεις, οι κινήσεις των δύο επικεφαλής (Φ. Κουβέλη και Π. Καμμένου) αντιμετωπίζονται με προβληματισμό από σημαντική μερίδα βουλευτών, που διαπιστώνουν ότι η εξέλιξη απειλεί και τους ίδιους. Ειδικά στους ΑΝΕΛ το στρατηγικό αδιέξοδο είναι τεράστιο, καθώς το κόμμα καταγράφει απώλειες απευθείας προς τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Αλ. Τσίπρας επεδίωξε, με τη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, να ακυρώσει το σενάριο κυβερνητικής σύμπραξης, στοχεύοντας ευθέως στους ψηφοφόρους του Π. Καμμένου με επιδίωξη την αυτοδυναμία. Τούτων δοθέντων, δεν είναι λίγοι όσοι δεν αποκλείουν μεταστροφή μερίδας βουλευτών ή ακόμη και όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας, είτε με την προοπτική λήξης του Μνημονίου είτε ενόψει των κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά

Είναι ενδεικτικό ότι την ανάγκη να αποφευχθούν οι εκλογές και να σταλεί ένα μήνυμα συναίνεσης του πολιτικού κόσμου θα επισημάνει, κατά πληροφορίες, και η περιβόητη πρωτοβουλία των «58», η οποία επαναδραστηριοποιείται ύστερα από αρκετό καιρό και θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Crοwn Plaza. Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι του «Ποταμιού», της Δημοκρατικής Παράταξης και των Μεταρρυθμιστών του Σπ. Λυκούδη με στόχο να διαμορφωθεί μια κοινή γραμμή, ασχέτως της διαφαινόμενης αδυναμίας των εν λόγω σχημάτων να συμπράξουν εκλογικά. Η Εκτελεστική Γραμματεία των «58» θα προτείνει ένα κείμενο που ούτως ή άλλως απηχεί τις απόψεις των περισσοτέρων στον χώρο: ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. να συμφωνήσουν στη διαδοχή του Καρ. Παπούλια, να αρχίσουν από κοινού τη Συνταγματική Αναθεώρηση, να προχωρήσουν σε αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και, παράλληλα, να συμφωνήσουν σε εκλογές στα τέλη του 2015.

πηγή www.kahtimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το