Οικονομία

Παράταση στο θρίλερ -Αγνωστο πώς και πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Συγκρατημένα αισιόδοξες για την έκβαση του θρίλερ με τα μέτρα για το Χρέος και τις παροχές Τσίπρα, εμφανίζονταν αργά χθες το βράδυ πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και απέφυγαν να προβλέψουν το πώς και το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

«Η Κομισιόν πάντα έλεγε και εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου», τόνιζαν οι ίδιες πηγές, χωρίς να δίνουν, πάντως, απαντήσεις στο αν και πώς θα ξεπεραστεί η στάση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που σε μια ακόμα επίδειξη ισχύος σχεδόν επέβαλε το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το Χρέος, επιχειρώντας τη σύνδεση τους με τη δεύτερη αξιολόγηση. Αυτή η αδιάλλακτη στάση του Β. Σόιμπλε έχει προκαλέσει, μάλιστα, αμηχανία αν όχι ενόχληση στις Βρυξέλλες, με δεδομένο ότι πλήττεται και ο δικός της ρόλος ως θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών κανόνων.

Από την άλλη, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι και ο χειρισμός από την ελληνική πλευρά δεν ήταν ο κατάλληλος, καθώς η έλλειψη ενημέρωσης ήταν αυτή που ενόχλησε περισσότερο από τα ίδια τα μέτρα. Δεν δίστασαν, δε, να καυτηριάσουν και τις παροχές αυτές καθ’ αυτές, παρατηρώντας ότι στην πραγματικότητα καλύπτονται από δανεικά, αφού ο Προϋπολογισμός δεν έχει πλεόνασμα αλλά πρωτογενές πλεόνασμα, άρα το σύνολο των δαπανών συμπεριλαμβανομένων των τόκων ξεπερνά τα έσοδα.

Ανοικτή είναι την ίδια ώρα η διαμάχη της Κομισιόν με το ΔΝΤ, ειδικά μετά από τη χθεσινή απάντηση του- πάλι μέσω του γνωστού blog- στα στοιχεία που επικαλέστηκε προ ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να καταρρίψει τους ισχυρισμούς του Ταμείου για το αφορολόγητο και τις συντάξεις στην Ελλάδα. «Εμείς επιμένουμε ότι δεν χρειάζονται κι άλλα μέτρα», σημείωσαν οι πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπληρώνοντας ότι ακόμα και για το 2018 που ο στόχος του πλεονάσματος ανεβαίνει στο 3,5%, η εκκρεμότητα είναι μόλις 200 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου απολύτως διαχειρίσιμη και σε καμία περίπτωση ικανή από μόνη της για να τινάξει στον αέρα την αξιολόγηση.

Η Κομισιόν αυτή τη στιγμή παίζοντας το ρόλο του γεφυροποιού μεταξύ των δανειστών και μεταξύ δανειστών- Αθήνας, εμφανίζεται στην πραγματικότητα ως ο μόνος σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως, όμως, έχει παραδεχθεί κατά καιρούς τόσο ο Ζ.Κ. Γιούνκερ όσο και ο Π. Μοσκοβισί, η Κομισιόν δεν ψηφίζει στο Eurogroup, εκεί δηλαδή όπου όταν κλείσουν οι πόρτες η πιο ισχυρή φωνή παραμένει αυτή του Β. Σόιμπλε…

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το