Ελλάδα

Παράταση για την ένταξη στο πρόγραμμα άνεργων πτυχιούχων

OAED

Παρατάθηκε μέχρι τις 10 Μαΐου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Το πρόγραμμα έληγε στις 15 Απριλίου, ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος αποφασίστηκε η χορήγηση παράτασης στην καταληκτική ημερομηνία. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 32,5 εκατ. ευρώ και το ύψος των επιδοτήσεων που μπορούν να λάβουν οι δικαιούχοι φτάνει και τις 50.000 ευρώ. Σκοπός της δράσης που καλύπτει 100% τις δαπάνες των δικαιούχων είναι να ενισχυθούν άνεργοι πτυχιούχοι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και όσοι εργάζονται προκειμένου να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι. Αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλλουν:

1. Ανεργοι πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, κατά την υποβολή της αίτησης.

2. Φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης, ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας, ούτε λαμβάνουν σύνταξη γήρατος. Για τις συνεργασίες μεταξύ δικαιούχων από την ίδια ή και τις δύο ανωτέρω κατηγορίες θα πρέπει να τηρούνται οι προϋποθέσεις:

1. Οι συνεργαζόμενοι δικαιούχοι ή εταίροι θα πρέπει να συστήσουν εταιρεία που θα έχει μία από τις ακόλουθες νομικές μορφές: Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία, Ι.Κ.Ε., καθώς και Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Ν. 4019/2011 ή Συνεταιρισμό. Στα επαγγέλματα όπου ειδικό νομικό καθεστώς επιτρέπει τη σύσταση νομικού προσώπου ορισμένης μόνο μορφής (π.χ. δικηγορική εταιρεία του Ν. 4038/2012), ο νομικός αυτός τύπος αποτελεί επιλέξιμη μορφή νομικού προσώπου για τη Δράση.

2. Οι συνεργαζόμενοι δικαιούχοι ή εταίροι θα πρέπει να συμμετέχουν με ίσα εταιρικά μερίδια.

3. Θα πρέπει να υπάρχει συμπληρωματικότητα/συνέργεια μεταξύ των ειδικοτήτων ή δραστηριοτήτων.

4. Στην περίπτωση όπου αυτοαπασχολούμενοι συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα για τη δημιουργία νέας επιχείρησης, θα πρέπει να έχουν διακόψει την υφιστάμενη ατομική επαγγελματική τους δραστηριότητα μέχρι την ημερομηνία προσκόμισης των δικαιολογητικών ένταξης.

5. Αποκλείονται οι συνεργασίες φυσικών προσώπων τα οποία κατά την υποβολή του επιχειρηματικού σχεδίου είναι μεταξύ τους συγγενείς 1ου ή και 2ου βαθμού.

6. Δεν επιτρέπονται οι συμπράξεις-ενώσεις ατομικών επιχειρήσεων.

Οσοι συμμετάσχουν θα επιδοτηθούν για:

• Λειτουργικά (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, δαπάνες ηλεκτρισμού, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, λοιπές κοινόχρηστες δαπάνες κ.ά.).

• Δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομική, συμβουλευτική, λογιστική υποστήριξη, σύνταξη και παρακολούθηση επιχειρηματικού σχεδίου κ.ά.).

• Δαπάνες προβολής, δικτύωσης και συμμετοχής σε εκθέσεις.

• Προμήθεια αναλωσίμων.

• Ασφαλιστικές εισφορές δικ/χου.

• Μισθολογικό κόστος για νέες θέσεις.

• Αποσβέσεις παγίων και Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού.

• Αγορά, Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού, Διαμόρφωση εσωτερικού χώρου μικρής κλίμακας.

Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται ανάλογα με τη σύνθεση και το είδος της επιχείρησης:

• έως 25.000 ευρώ στην περίπτωση ενός ατόμου που ανοίγει ατομική επιχείρηση

• έως 40.000 ευρώ για συνεργατικά σχήματα δύο ατόμων

• έως 50.000 ευρώ για συνεργασίες τριών ή περισσοτέρων ατόμων.

Η χρηματοδότηση καλύπτει το 100% των επιλέξιμων δαπανών.

Δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής:

Εισοδηματικά κριτήρια

1. Το ατομικό εισόδημα του ενδιαφερόμενου το έτος 2015 θα πρέπει να είναι ίσο ή μέχρι 20.000 ευρώ.

2. Σε περίπτωση οικογένειας το οικογενειακό εισόδημα κατά το έτος 2015 θα πρέπει να είναι ίσο ή μέχρι 35.000 ευρώ.

Επιδότηση από προγράμματα στο παρελθόν

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να μην έχει εγκριθεί και να μην έχει λάβει ενίσχυση από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από την 1η Ιανουαρίου του 2012 μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Εξαιρείται η συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις κατάρτισης.

Οι δαπάνες για να είναι επιλέξιμες πρέπει να υλοποιούνται μετά τις 8/03/2016. Οι αιτήσεις ή επενδυτικές προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων www.ependyseis.gr. Σημειώνεται ότι η υποβολή της αίτησης γίνεται ηλεκτρονικά.

Πληροφορίες

• Γραφείο Πληροφόρησης ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ: Μεσογείων 56, Αθήνα, με ωράριο λειτουργίας 8.30 έως 19.00.

• Τηλεφωνική ενημέρωση στο 801 11 36 300 από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση.

• Ιστοσελίδες: www.antagonistikotita.grwww.espa.gr

• Ε-mail: [email protected]

• Facebook: www.facebook.com/antagonistikotita

• Twitter: http://twitter.com/epan_ii

• Linkedin: http://www.linkedin.com/groups?gid=5063337

Συχνές ερωτήσεις
Απαντήσεις για το πρόγραμμα ενίσχυσης αποφοίτων ΑΕΙ-ΤΕΙ

Χρήσιμες ερωτήσεις – απαντήσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομίας προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν επαρκώς για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη δράση.

ΕΡ.: Η Δράση θέτει ηλικιακά όρια;

ΑΠ.: Οχι, ηλικιακός περιορισμός δεν υπάρχει.

ΕΡ.: Μπορεί ένας αυτοαπασχολούμενος να επιχορηγηθεί για άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας με έδρα την οικία του;

ΑΠ.: Προϋπόθεση για την ενίσχυση των δικαιούχων της δράσης είναι η οργάνωση της δραστηριότητάς τους σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο. Ως αυτοτελής επαγγελματικός χώρος ορίζεται ο χώρος που αποτελεί χωριστή ιδιοκτησία, διαθέτει δικές του παροχές κοινής ωφέλειας (π.χ. ηλεκτρισμού) και δεν χρησιμοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο ως κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα).

ΕΡ.: Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό ή χονδρικό εμπόριο είναι επιλέξιμες για τη Δράση;

ΑΠ.: Οι δραστηριότητες του λιανικού και χονδρικού εμπορίου είναι επιλέξιμες μόνο αν αποτελούν συμπληρωματική δευτερεύουσα δραστηριότητα και υπό την προϋπόθεση ότι η δευτερεύουσα δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την άσκηση της κύριας επιλέξιμης δραστηριότητας, δηλ. απαραίτητη για την παροχή της υπηρεσίας.

ΕΡ.: Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μαζικής εστίασης είναι επιλέξιμες για τη Δράση;

ΑΠ.: Δεν συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος της εστίασης.

ΕΡ.: Εντάσσονται στη Δράση οι επιχειρήσεις τύπου franchising;

ΑΠ.: Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών και οι οποίες εκμεταλλεύονται κατόπιν σχετικών συμβάσεων άδειες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, που αφορούν συνήθως εμπορικά σήματα ή διακριτικούς τίτλους και τεχνογνωσία για τη χρήση και τη διανομή αγαθών ή υπηρεσιών (π.χ. franchising, Shop in shop, δίκτυο πρακτόρευσης).

ΕΡ.: Η δαπάνη για αγορά/χρηματοδοτική μίσθωση μεταφορικού μέσου είναι επιλέξιμη;

ΑΠ.: Είναι επιλέξιμη η δαπάνη για αγορά/χρηματοδοτική μίσθωση μεταφορικού μέσου εφόσον εξυπηρετεί τη σκοπιμότητα του επιχειρηματικού σχεδίου, είναι επαγγελματικής χρήσης και πληρούνται οι προϋποθέσεις.

ΕΡ.: Ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμος;

ΑΠ.: Δεν είναι επιλέξιμη η δαπάνη του ανακτήσιμου ΦΠΑ.

ΕΡ.: Μπορεί ο εργαζόμενος που θα προσληφθεί και θα επιδοτηθεί να έχει βαθμό συγγένειας με τον δικαιούχο του επιχειρηματικού σχεδίου;

ΑΠ.: Η δαπάνη της νέας θέσης εργασίας δεν είναι επιλέξιμη εφόσον ο εργαζόμενος είναι σύζυγος ή συγγενής έως και 2ου βαθμού με τον εργοδότη δικαιούχο του επιχειρηματικού σχεδίου. Σε περίπτωση νομικού προσώπου, η εν λόγω προϋπόθεση ισχύει για όλους τους εταίρους.

ΕΡ.: Είναι δυνατή η λήψη προκαταβολής από τη Δράση;

ΑΠ.: Δύναται, εφόσον ζητηθεί από τον ενισχυόμενο, να καταβληθεί προκαταβολή έως το 40% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού (Δημόσια Δαπάνη) του επιχειρηματικού σχεδίου ύστερα από έλεγχο των δικαιολογητικών ένταξης από τον Ειδικό Φορέα Διαχείρισης της δράσης και με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής από τον δικαιούχο.

Δύναται ο Δικαιούχος να κάνει χρήση των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών με τη μορφή «Ανοιχτών Καταπιστευτικών Λογαριασμών (Escrow Accounts)» ή άλλων χρηματοδοτικών μέσων, υπό την προϋπόθεση να υπάρχει θεσμοθετημένο πλαίσιο ως προς τη λειτουργία τους.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το