Πολιτισμός

Παράταση για την έκθεση φωτογραφίας «Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή» στο Ντε Κίρικο

Από τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου παρουσιάζεται στον Βόλο, στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο», η έκθεση φωτογραφίας «Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή» των Alberto Modiano, Berge Arabian Emine Ülkerim, Migirdic Arzivyan και Νικολάου Μαγγίνα.

Ένας Έλληνας, ένας Εβραίος, δύο Αρμένιοι και μια Τούρκισσα μουσουλμάνα, εκθέτουν φωτογραφίες ο καθένας, με θέματα θρησκευτικά. Πέντε φωτογράφοι από διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις, μιλούν με τα έργα τους για τον σεβασμό στην ετερότητα και τη σημασία της αλληλοκατανόησης.
Την έκθεση συνδιοργανώνουν, με τη «Μαγνήτων Κιβωτό», το περιοδικό WISH, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Ορθόδοξο Δίκτυο Ενημέρωσης ΟΔΕ, με την ευγενική υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου.
Η αρχική διάρκεια της έκθεσης είχε οριστεί έως την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου. Η μεγάλη προσέλευση κοινού καθόλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, καθώς και η δυνατότητα να την επισκεφθούν οι μαθητές τώρα που έληξαν οι διακοπές, ανάγκασαν τους διοργανωτές να την παρατείνουν για ένα ακόμη δεκαήμερο.
Πρόκειται για μια μεγάλη έκθεση φωτογραφίας για τον αλληλοσεβασμό στη διαφορετικότητα, που έχει ήδη παρουσιαστεί στην Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και πρόσφατα στην Αίθουσα Τέχνης της Φιλόπτωχου Αδελφότητος στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου.
Πέντε φωτογράφοι, τέσσερις θρησκευτικές κοινότητες, τρεις ιερές μέρες, μια πόλη. Η έκθεση «Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή» μιλά με τον πιο εύγλωττο τρόπο για τη συνύπαρξη και τον αλληλοσεβασμό.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πέντε φωτογράφων διαφορετικής θρησκευτικής πίστης, που ταξίδεψαν από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τώρα στον Βόλο για να μεταφέρουν τις μοναδικές εικόνες, τις οποίες «αιχμαλώτισαν» με τον φακό τους από τη λατρευτική ζωή των κοινοτήτων τους. Ο Αλμπέρτο Μοδιάνο (Alberto Modiano), ο Μπέργκε Αραμπιάν, η Εμινέ Ουλκερίμ, ο Μιγκιρντίτς Αρζιμπιάν και ο Νικόλαος Μαγγίνας, αν και ανήκουν σε διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες (Εβραϊκή, Αρμένικη Χριστιανική, Τουρκική Μουσουλμανική, Ρωμαίικη-Ορθόδοξη Χριστιανική), συνέπραξαν για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, σεβόμενος ο ένας την παράδοση του άλλου.
Είναι η πρώτη φορά που πέντε φωτογράφοι, διαφορετικής θρησκευτικής πίστης και πολιτιστικής παράδοσης, που όλοι όμως ζουν στην ίδια μεγάλη και ιστορική Πόλη, συναντήθηκαν, ένωσαν την τέχνη τους, διασταύρωσαν τους πολιτισμούς τους και στέλνουν ένα κοινό μήνυμα.
Συμπράττουν για το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης, του σεβασμού και της αγάπης για τον συνάνθρωπο που διαφέρει, για τον κάθε άνθρωπο. Και το μήνυμα αυτό συμπυκνώνεται στις τρεις λέξεις: «Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή».
Είναι οι τρεις ιερές ημέρες των τριών Αβραμιαίων μονοθεϊστικών θρησκειών. Η Παρασκευή για το Ισλάμ, το Σάββατο για τον Ιουδαϊσμό και η Κυριακή για τον Χριστιανισμό. Ημέρες προσευχής, έκφρασης σεβασμού και αγάπης προς τον Θεό Δημιουργό. Έκφρασης σεβασμού και αγάπης όμως και για το δημιούργημά του, τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο.
«Πιστεύουμε πως το διαχρονικά επίκαιρο μήνυμα αποκτά σήμερα, σε μια εποχή πολλών δυσκολιών, ιδιαίτερη αξία και σημασία, για τον λόγο αυτό φιλοξενούμε στην πόλη μας την έκθεση αυτή. Στις έντονες κοινωνικές οξύνσεις, όπως αυτές της εποχής δεν μπορούν δυστυχώς να εξομαλύνουν εφήμερες πολιτικές. Ο πολιτισμός μπορεί, γιατί αποτελεί διαχρονική δικλείδα αποσόβησης κοινωνικών, θρησκευτικών διαχωρισμών, γιατί έχει συνέχεια και συνέπεια, ανάλογη των δημιουργών του».
Ο «δικός μας» Νικόλαος Μαγγίνας, δημοσιογράφος – φωτογράφος, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κωνσταντινούπολη, που δραστηριοποιείται μεταξύ Κωνσταντινουπόλεως και Αθήνας, ενώ ειδικεύεται σε θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου (είναι προσωπικός φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριάρχη), καθώς και σε θέματα της Ρωμιοσύνης της Πόλεως και της ομογένειας του εξωτερικού.
Οι φωτογραφίες, 125 στο σύνολο (25 από τον κάθε φωτογράφο), αποτυπώνουν με έναν ξεχωριστό τρόπο τη σημασία του διαλόγου με το «διαφορετικό». Ενός διαλόγου που ξεκίνησε στην αρχαία γη της Ανατολικής Μεσογείου πριν από εκατοντάδες χρόνια και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέχρι και σήμερα. Οι πέντε καλλιτέχνες επισημαίνουν και προβάλλουν την αξία της συνεργασίας και τη σημασία της αλληλοκατανόησης προς κάθε κατεύθυνση και προς κάθε άνθρωπο καλής θέλησης. Δεν χρησιμοποιούν τον λόγο, αλλά τη δύναμη της πραγματικότητας μέσα από την εικόνα. Χρησιμοποιούν τη γλώσσα της «ρεπορταζιακής» φωτογραφίας ως το μέσο επικοινωνίας τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το