Πολιτισμός

Παράσταση οι «Βάκχες» του Ευρυπίδη τον Αύγουστο στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος

Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή ανεβαίνουν την Παρασκευή 21 Αυγούστου και ώρα 7 μ.μ. στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος. Η παράσταση ανεβαίνει στο πλαίσιο ενός νέου θεσμού, όπου το υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει 71 παραγωγές, σε 270 εκδηλώσεις, με 13 καλλιτεχνικούς οργανισμούς, σε 120 αρχαιολογικούς χώρους και σε 43 περιφερειακές ενότητες.
Στο πλαίσιο του νέου αυτού θεσμού το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ως εποπτευόμενος φορέας, παρουσιάζει τις «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους.
Οι «Βάκχες» είναι η κατεξοχήν τραγωδία για το συλλογικό ασυνείδητο του διονυσιακού κόσμου. Ο Ευριπίδης ενορχηστρώνει αριστοτεχνικά την έλευση ενός νέου Θεού, ο οποίος διεκδικεί την αποδοχή και τη λατρεία σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει και να εξισορροπήσει τη ζωώδη με την έλλογη φύση του ανθρώπου. Ο θεός Διόνυσος, γιος του Δία και της Σεμέλης, επιστρέφει στη γενέτειρά του, τη Θήβα, προκειμένου να διδάξει την ιερή βακχεία στην πόλη του. Βρίσκοντας αντίσταση από την αρχή της πόλης, τον ξάδελφό του Πενθέα, ξεσηκώνει τις γυναίκες της πόλης σε μια ιερή τρέλα, τη Βακχεία, προκειμένου να δείξει τη δύναμή του. Ο Πενθέας τον συλλαμβάνει, προσπαθώντας να επιβάλει τη δύναμή του και να φυλακίσει έναν θεό. Ο Θεός όμως έχει ήδη παρακινήσει τις «Βάκχες» του στον Κιθαιρώνα, όπου μέσα στην ιερή φύση, εκείνες κάνουν θαύματα εγκολπώνοντας τη διάσταση της φύσης του περιβάλλοντος μέσα στην ανθρώπινη φύση. Η εκδίκηση του Θεού έρχεται σαν τον κεραυνό του Δία που είχε κατακάψει τη μητέρα του Σεμέλη: Παρασυρμένος από τη δίψα του για να μην αποδεχτεί τον θεό, ο Πενθέας μεταμφιεσμένος ανεβαίνει στον Κιθαιρώνα, προκειμένου να δει με τα ίδια του τα μάτια το μελωδικό μεθύσι των Βακχών και τα θαύματα που κάνουν. Εκεί, όμως τον κατασπαράσσει ζωντανό η ίδια του η μητέρα, Αγαύη, νομίζοντας ότι είναι νεαρό λιοντάρι. Ο Διόνυσος, θριαμβευτής επιβάλλει τη δύναμή του στη Θήβα η οποία τον λατρεύει σαν θεό και θεραπευτή.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Ομάδα Χρώμα.
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής.
Κίνηση/Χορογραφία: Χριστίνα Σουγιουλτζή.
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Μάγδα Λαδά.
Δραματουργική επεξεργασία: Μάρθα Κοσκινά.
Φιλολογική Επιμέλεια: Βίκυ Χρήστου.
Μουσική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χατζής.
Κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: Βασίλης Ρουμπής.
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλλα Παπακωνσταντίνου/Μαίρη Καλδάρα.
Φωτογραφίες/Βίντεο (τρέιλερ): Κωνσταντίνος Χατζής.
Πρόγραμμα παράστασης: Κάπα Εκδοτική.
Μια σπουδή πάνω στο Requiem του Gyorgy Ligeti και στο Requiem του Mozart.
Παίζουν: (με αλφαβητική σειρά).
Τζίνα Θλιβέρη/ Τειρεσίας-Χορός.
Ηλέκτρα Καρτάνου/ Α, Β Αγγελιοφόρος-Χορός.
Νίκος Μάνεσης/ Διόνυσος-Χορός.
Μαριάμ Ρουχάτζε / Κάδμος- Χορός (Μαντούρα, Βιολί).
Κωνσταντίνα Τάκαλου/ Πενθέας-Χορός.
Γιλμάζ Χουσμέν/Χορός.
Νίκος Σαμουρίδης/Χορός.
Όλος ο θίασος/ Αγαύη.
Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο κάθε αρχαιολογικού χώρου.
Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Προκρατήσεις: https://digitalculture.gov.gr/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το