Πολιτισμός

Παράσταση εμπνευσμένη από τον μύθο της Αντιγόνης και την τραγωδία του Σοφοκλή – Σήμερα στο Αχίλλειο 

Το Φεστιβάλ Βόλου 2019 υποδέχεται την παράσταση «Alpha» σε σκηνοθεσία Στάθη Αθανασίου, στο θέατρο Αχίλλειο, σήμερα Παρασκευή 21 Ιουνίου και ώρα 21.15.
Μια γυναίκα εξαναγκάζεται να μείνει κάτω από το κρεμασμένο πτώμα του αδελφού της, στη μέση ενός καμένου δάσους, έως ότου οι Αρχές αποφασίσουν ότι τιμωρήθηκε αρκετά. Η «Α» είναι μια Transmedia Κινηματογραφική Παράσταση, εμπνευσμένη από τον μύθο της Αντιγόνης και την τραγωδία του Σοφοκλή. Ενώ στην τραγωδία του Σοφοκλή βλέπουμε την ηρωίδα πρόθυμη να θυσιάσει τη ζωή της στο όνομα της δικαιοσύνης, η δική μας ηρωίδα δεν βρίσκεται στο σημείο αυτό, αλλά στον αντίποδα. Δεν είναι και δεν θέλει να γίνει Αντιγόνη. Όπως κανείς μας σήμερα.
Η ταινία εκτυλίσσεται σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, με κεντρικά πρόσωπα μια συμβιβασμένη αστή, την «Α» (Σεραφίτα Γρηγοριάδου), και έναν «τρομοκράτη», τον Φυγά (Τάσος Καρακύκλας).

Ο Φυγάς απευθύνεται στην «Α» για να ζητήσει καταφύγιο, εκείνη όμως αρνείται να του παρέχει βοήθεια επειδή φοβάται ότι θα θέσει την ελεγχόμενη ζωή της σε κίνδυνο. Τα πράγματα θα εξελιχθούν άσχημα και για τους δύο, αφού ο Φυγάς εντοπίζεται και εκτελείται, ενώ η «Α» συλλαμβάνεται.
Η «Α» οδηγείται στο Δάσος, όπου οι Αρχές εγκαταλείπουν τους καταδικασμένους. Πρέπει να παραμείνει εκεί, κάτω από το κρεμασμένο πτώμα του Φυγά, έως ότου οι Αρχές αποφασίσουν ότι έχει τιμωρηθεί αρκετά.

Στην παράσταση, η ηρωίδα (Σεραφίτα Γρηγοριάδου) βυθίζεται στο επώδυνο προσωπικό της παρελθόν επί σκηνής, ενώ η κινηματογραφική ταινία κατακλύζει όλο τον χώρο. Η θεατρική σκηνή και η ταινία, δυο παράλληλα σύμπαντα που εξελίσσονται ταυτόχρονα μπροστά στα μάτια του θεατή, αλλοιώνουν την έννοια του τρισδιάστατου χώρου σε μια συνύπαρξη του ονείρου, της πραγματικότητας, του αγγίγματος και του κινηματογραφικού cut.
Γενική είσοδος 5 ευρώ. Η προπώληση γίνεται στα Filippou cafe classique, 4 εποχές καφέ και Μελάνι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το