Τοπικά

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ για χαμένες διδακτικές ώρες καθηγητών

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις διδακτικές ώρες που χάνουν καθηγητές από τους κλάδους των καλλιτεχνικών και των κοινωνικών επιστημών πραγματοποίησαν χθες στη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας η ΕΛΜΕ Μαγνησίας μαζί με θιγόμενους εκπαιδευτικούς.
Από την τρέχουσα σχολική χρονιά οι 100 περίπου καθηγητές των συγκεκριμένων ειδικοτήτων χάνουν ώρες στο διδακτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, αλλά όπως επισήμαναν από την ερχόμενη σχολική χρονιά το πρόβλημα θα γίνει ακόμη πιο έντονο μετά την ένταξη στη διδασκαλία των μαθητών και άλλων δράσεων.
Άλλωστε ήδη φέτος ήταν η τελευταία φορά που διαγωνίστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις οι υποψήφιοι από την ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών στο μάθημα της κοινωνιολογίας. Η κοινωνιολογία αποτέλεσε μάθημα πανελλαδικών εξετάσεων για δύο χρονιές και από του χρόνου επιστρέφουν στη θέση τους τα Λατινικά.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Χρήστος Αργύρης τόνισε πως «εντελώς αιφνιδιαστικά συνάδελφοι από τα καλλιτεχνικά και τις κοινωνικές επιστήμες οδηγούνται στην έξοδο με απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Αυτό ξεκίνησε πέρυσι και θα ενταθεί του χρόνου. Δεν είναι δυνατόν να εξοβελίζεται από την εκπαίδευση η καλλιτεχνική και κοινωνική παιδεία. Ζητάμε να παραμείνουν αυτές οι ειδικότητες στην εκπαίδευση και μέσα από μια ορθολογική κατανομή να ενισχυθεί ο ρόλος τους. Οι θιγόμενοι καθηγητές στη Μαγνησία αγγίζουν τους 100. Και από Σεπτέμβριο συνάδελφοι θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο».
Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΕΛΜΕ κ. Παντελής Τσιρέπας επισήμανε πως από τον Σεπτέμβριο δεκάδες συνάδελφοι θα αντιμετωπίζουν προβλήματα στη συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου. Για παράδειγμα, με τα τωρινά δεδομένα, δεν θα διδάσκονται τα μαθήματα ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου στη Γ’ Λυκείου. Ήδη αυτές οι ειδικότητες με τα μονόωρα μαθήματα είχαν προβλήματα και τώρα θα ενταθούν. Είναι ξεκάθαρο πως στόχος της κυβέρνησης είναι να εξοβελίσει τις κοινωνικές επιστήμες από το σχολείο, γιατί τις θεωρεί ως όχημα πολιτικής δράσης των μαθητών και έντονου προβληματισμού για τις σύγχρονες κοινωνίες».

Πανελλαδικές στα ΕΠΑΛ
Διεξήχθησαν χθες οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψήφιων των ημερησίων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) στα τρία εξεταστικά κέντρα της ΔΔΕ Μαγνησίας, στα μαθήματα: α) Ηλεκτροτεχνία 2 β) Αρχιτεκτονικό Σχέδιο γ) Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές και
δ) Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης.
Οι υποψήφιοι, σύμφωνα με την ενημέρωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ήταν στον αριθμό 68. Από αυτούς εξετάστηκαν 58 και απουσίασαν 10 με ποσοστό συμμετοχής 82.29 %. Οι εξετάσεις εξελίχθηκαν απόλυτα ομαλά.
Στο μεταξύ στα μαθήματα αγγλικά, ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, γερμανικά, αρμονία, γαλλικά και ιταλικά οι υποψήφιοι που υπέβαλαν τη σχετική Αίτηση – Δήλωση σε Λύκεια των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης εξετάζονται από την Επιτροπή Εξέτασης ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εδρεύει στο 2ο ΓΕΛ Καλαμαριάς (Θεμιστοκλή Σοφούλη 114, ΤΚ 55131, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, τηλ 2310 411300 και φαξ 2310 422333).

Στο μάθημα των ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ, όλοι οι υποψήφιοι εξετάζονται από την Κεντρική Επιτροπή Ειδικών Μαθημάτων, η οποία για την περίπτωση αυτή λειτουργεί και ως Επιτροπή Εξέτασης ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και που εδρεύει στην Αθήνα στο κτίριο της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, ΤΚ 151 80, Ισόγειο, Πτέρυγα Δ).
Ειδικά για το μάθημα έλεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων, οι υποψήφιοι που υπέβαλαν τη σχετική Αίτηση – Δήλωση σε Λύκεια των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης εξετάζονται από την Επιτροπή Εξέτασης ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εδρεύει, ως παράρτημα του Βαθμολογικού Κέντρου, στο 2ο Γενικό Λύκειο Νεάπολης (Στρατόπεδο Στρεμπενιώτη, Νεάπολη Θεσσαλονίκης, ΤΚ 56701, τηλ. 2310 607521).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το