Τοπικά

Παράσταση διαμαρτυρίας σωματείων αύριο έξω από το Κέντρο Υγείας Βόλου

Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν αύριο στις 11 το πρωί έξω από το Κέντρο Υγείας Βόλου ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Μαγνησίας και το Σωματείο Καθαριστριών -Καθαριστών Μαγνησίας, που απαιτούν μέτρα προστασίας για τις οικογένειές τους και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Σε ανακοίνωσή τους καλούν τους πολίτες να ενώσουν τις φωνές τους και να διεκδικήσουν μαζί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της Υγείας.
Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι σύλλογοι αναφέρουν ότι εν μέσω πανδημίας οι δαπάνες συνολικά για την υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι μειωμένες κατά 600 εκατομμύρια. “Ακόμα και στην κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού η κυβέρνηση κινείται με τη λογική «κόστους – οφέλους», και εν μέσω πανδημίας και ενόψει μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού μείωσε την κρατική χρηματοδότηση στη ρημαγμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) κατά 96 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2021. Έτσι δεν υπάρχουν ανεπτυγμένες και στελεχωμένες δημόσιες μονάδες ΠΦΥ που να αγκαλιάζουν όλον τον πληθυσμό και όλες τις περιοχές της χώρας. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις γιατρών στις δομές αυτές και προβλήματα που τους δυσκολεύουν ακόμη και στη συνταγογράφιση” σημειώνουν. Ακόμη τονίζουν ότι δεν γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις, οι δε υγειονομικοί, που εξακολουθούν να μετακινούνται από δομή σε δομή, αποδυναμώνοντας κι άλλο τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα προέλευσής τους, θα κληθούν και πάλι να γίνουν «λάστιχο» και να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, διαμορφώνοντας και πάλι συνθήκες συγχρωτισμού των ευπαθών ομάδων.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Με μεγάλη αγωνία και ανησυχία παρακολουθούμε τα παιχνίδια των πολυεθνικών του φαρμάκου που δημιουργούν μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους βάζοντας σε μεγάλους κινδύνους την υγεία του λαού.
Επιβεβαιώνεται αυτό που από την πρώτη στιγμή τονίζαμε, ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, ούτε η πανδημία θα αντιμετωπίζεται και ο εμβολιασμός θα υπονομεύεται.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ!

Η αιτία για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία και τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δεν είναι η έκτακτη κατάσταση της πανδημίας, ούτε η ανικανότητα των κυβερνητικών στελεχών. Πρόκειται για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων που θεωρεί την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας «κόστος» για το κράτος και «όφελος» για τους επιχειρηματικούς ομίλους στον τομέα της Υγείας.
Η Υγεία είναι γι’ αυτούς πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες και η πανδημία μία ακόμα «χρυσή ευκαιρία» για περισσότερα κέρδη.
Η άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν είναι μονόδρομος. Σήμερα, τον 21ο αιώνα, με το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει τον έλεγχο και τη νοσηλεία ασθενών από τον κορωνοϊό μαζί με την περίθαλψη ασθενών που έχουν άλλες παθήσεις, καθώς και τις ανάγκες για πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση, προαγωγή της υγείας μας.
Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα σπασμένα της νέας κρίσης πάλι εμείς και οι οικογένειές μας, που επιδιώκουν να μας φορτώσουν για να μην χάσουν ούτε ευρώ οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, τα διάφορα «ευαγή ιδρύματα» και «εθνικοί ευεργέτες». Δε δεχόμαστε να χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ στους κλινικάρχες και να διαθέτουν δισεκατομμύρια στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς (βλέπε RAFALE…) για να τους χρησιμοποιήσουν για τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες.
Δε συμβιβαζόμαστε να είναι η Υγεία μας εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό. Παλεύουμε για Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και ΠΦΥ με κατάργηση κάθε πληρωμής στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας.
• Ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού), με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους, με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες συνδεδεμένες με τα Κέντρα Υγείας για κατ’ οίκον επισκέψεις.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας.
• Άμεσα μέτρα για την πλήρη επαναλειτουργία των τακτικών ιατρείων και των χειρουργείων στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
• Δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ, σε κατάλληλους χώρους και στελέχωσή τους προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
• Επίταξη των μονάδων Υγείας του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους για να ενισχυθεί με τις απαραίτητες νέες κλίνες ΜΕΘ, για να ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών, των διαγνωστικών εργαστηρίων, και της πραγματοποίησης μοριακού ελέγχου και γρήγορων τεστ για τον κορωνοϊό δωρεάν για όλους και όλες.
• Να παρθούν ΤΩΡΑ μέτρα προστασίας της Υγείας, σε σχολεία και Πανεπιστήμια και να λειτουργήσουν με ασφαλείς συνθήκες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το