Τοπικά

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας αύριο Πέμπτη 22/4 στις 12:30μμ, θα πραγματοποιήσουν συνδικαλιστές εκπρόσωποι σωματείων και φορέων της πόλης του Βόλου. Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των σωματείων, ” λίγες μόνο μέρες αφότου η κυβέρνηση άνοιξε τα Λύκεια, χωρίς να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφαλούς διεξαγωγής μαθημάτων για μαθητές κι εκπαιδευτικούς, αρκετά σχολεία και τμήματα στην περιοχή μας κλείνουν άρον-άρον γιατί μετρούν κιόλας κρούσματα. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, επιδεινώνοντας τα σοβαρά κενά, που έχουν δημιουργηθεί εδώ κι ένα χρόνο στη μόρφωση των παιδιών μας, αλλά και στην κοινωνικοποίηση και τον υγιή ψυχισμό τους.

Η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία ως «ευκαιρία» για να νομοθετήσει σκληρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα (αξιολόγηση, τρίμηνα, επαγγελματική εκπαίδευση, τράπεζα θεμάτων, αστυνομία στα πανεπιστήμια κ.α.). Αλλά δεν πήρε κανένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Δεν ικανοποίησε το αίτημα για σπάσιμο των τμημάτων των 25 και 27 μαθητών, για επαναλαμβανόμενα τεστ στους μαθητές, ώστε να παρακολουθείται με οργανωμένο τρόπο η διάδοση του ιού, για προσλήψεις καθηγητών, καθαριστριών, είπε ψέματα για την προτεραιότητα των εκπαιδευτικών στους εμβολιασμούς.

Το μόνο «μέτρο» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι το self-test, βάζοντας μπροστά γι άλλη μια φορά το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης», για να κρύψει τη δική της ευθύνη και τη δική της πολιτική, που προτεραιότητα έχει τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και των κερδών τους, τις λεγόμενες προτεραιότητες της αγοράς.

Ενώ η υγεία κι η μόρφωση του λαού και των παιδιών του, βαφτίστηκε κόστος κι αφού κοστολογήθηκε ακριβά από την Υπουργό Παιδείας, τα παραπάνω μέτρα, που τα διεκδικούν δεκάδες Σωματεία εργαζομένων κι εκπαιδευτικών, Σύλλογοι Γονέων, φοιτητικοί σύλλογοι και κυρίως το μαθητικό κίνημα, δεν απασχόλησαν την κυβέρνηση στο ελάχιστο. Την ίδια στιγμή, ζήσαμε περιστατικά όπου αστυνομικοί ξυλοφορτώνουν άδικα συνανθρώπους μας, στο όνομα δήθεν της πανδημίας, ενώ καταστέλλεται πολύμορφα και το δικαίωμα των μαθητών στη διεκδίκηση και τη συλλογική διαμαρτυρία. Καταστολή και αντιλαϊκή πολιτική πηγαίνουν «χέρι-χέρι». Ταυτόχρονα, αφήνεται έδαφος σε διάφορες ομάδες να ξεδιπλώνουν στα σχολεία σκοταδιστικές αντιλήψεις, ανώδυνες για την κυβέρνηση, αλλά επικίνδυνες για τις συνειδήσεις των παιδιών μας.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα, εκμεταλλευόμενη το κλείσιμο των σχολείων την περίοδο των διακοπών, ώστε μαθητές κι εκπαιδευτικοί, να επιστρέψουν ασφαλείς κι ανεμπόδιστοι μέχρι την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς.

Για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων το αμέσως επόμενο διάστημα απαιτούμε:

ü Άμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ, τουλάχιστον ανά εβδομάδα σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

ü Προτεραιότητα των εκπαιδευτικών στον εμβολιασμό, υλοποίηση του σχεδίου από σήμερα.

ü Μέτρα για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη.

ü Άμεσα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των μαθητών για τις τεράστιες ελλείψεις και τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

ü Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του νέου συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Να μη γίνουν προαγωγικές εξετάσεις σε Γυμνάσιο και Λύκειο.

ü Να μην τιμωρηθεί κανένας μαθητής και να μην κινδυνεύσει να χάσει τη χρονιά του λόγω απουσιών για συμμετοχή στις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Τα σωματεία:

Συνδικάτο Μετάλλου «ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ», Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας, Κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών Ν. Μαγνησίας, Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Ν. Μαγνησίας, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το