Τοπικά

Παράσταση διαμαρτυρίας αγροτών στο Δημαρχείο Ζαγοράς

Στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι αγροτικοί σύλλογοι του δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου έξω από το δημαρχείο της Ζαγοράς, εκπρόσωποι των συλλόγων κατέθεσαν το παρακάτω ψήφισμα στη δημοτική αρχή.

“Τα προβλήματα του τόπου μας χρόνο με το χρόνο οξύνονται και καμία κυβέρνηση δεν έσκυψε να τα λύσει μέχρι τώρα.

Αντιθέτως κάθε κυβέρνηση με την κατεύθυνση της ΚΑΠ βάζει το λιθαράκι της στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς με δεκάδες αντιαγροτικούς νόμους.

Για όσο ισχύει το σύστημα των συνδεδεμένων ενισχύσεων καλούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο να διασαφηνίσουν τη θέση τους εδώ και τώρα, καθώς όπως αποκαλύπτουν δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, η πρόθεσή τους είναι να αφήσουν εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης τα μήλα, τα κάστανα και τα αμύγδαλα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και αγανάκτηση στους αγρότες με τις αντίστοιχες καλλιέργειες. Ζητούμε να μην κοπεί καμία επιδότηση και να συνδεθεί με την πραγματική παραγωγή.

Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι κάθε καλοκαίρι δεν έχουμε νερό να ποτίσουμε και ερχόμαστε αντιμέτωποι με μείωση της παραγωγής μας ή ακόμη και ξήρανση των δένδρων. Μεγάλη ευθύνη φέρει η δημοτική αρχή, η περιφέρεια και οι εκάστοτε κυβερνήσεις που εδώ και τόσα χρόνια δεν έχουν κάνει καμιά μα καμιά παρέμβαση για την αναβάθμιση του συστήματος άρδευσης.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι οι συχνές διακοπές νερού λόγω του απαρχαιωμένου συστήματος ύδρευσης. Ζητάμε επίσης ασφαλτόστρωση των αγροτικών δρόμων, καθώς η αγροτική οδοποιία εν έτη 2021 είναι σε μαύρα χάλια, με αποτέλεσμα την αργή και δύσκολη πρόσβαση στα χωράφια μας, αλλά και τη φθορά των αγροτικών μας μηχανημάτων.

Άλλο ένα φλέγον ζήτημα για την περιοχή μας είναι οι δασικοί χάρτες. Πολλά από τα χωράφια των αγροτών του Πηλίου θεωρούνται δασικές περιοχές και όχι καλλιεργούμενες. Ούτε η σημερινή κυβέρνηση δεν έλυσε το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Ζητάμε να ανοίξει το σύστημα αντιρρήσεων και να είναι δωρεάν για όλους όσους καλλιεργούν έως και 50 στρέμματα αλλά και να επιστραφούν τα χρήματα σε όσους έχουν ήδη κάνει τις αντιρρήσεις.

Μεγάλο βάρος στις πλάτες μας είναι το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, που χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται με αποτέλεσμα να μην συμφέρει να καλλιεργήσουμε τη γη μας. Απαιτούμε μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητα αγροεφόδια και καύσιμα.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για όσους επλήγησαν από την κακοκαιρία Αθηνά.

Επισκευή και συντήρηση των Κέντρων Υγείας και στελέχωσή τους με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Άμεση επισκευή του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς και λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων στα χωριά.

Οι αποζημιώσεις που λαμβάνουμε κάθε χρόνο από τον ΕΛΓΑ είναι κουτσουρεμένες και ψίχουλα αφού δεν αποζημιωνόμαστε για όλες τις καταστροφές αλλά ούτε και στο 100%. Ζητάμε αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει δημόσιος και κρατικός φορέας και να αποζημιώνει στο 100% για όλες τις νόσους και φυσικούς κινδύνους.”

Από τη δημοτική αρχή εισπράξαμε την άρνηση και αδιαφορία για τα προβλήματά μας. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση ότι οι αγροτικοί δρόμοι τη φετινή χρονιά δεν είχαν κανένα πρόβλημα, ενώ για τις κατεστραμμένες έως ανύπαρκτες υποδομές άρδευσης που επηρέασαν και υποβάθμισαν τα αγροτικά προϊόντα, η απάντηση ήταν ότι οι αγρότες δεν επιμελήθηκαν τις καλλιέργειές τους.

Καλούμε τους συναδέλφους μας αγρότες να πυκνώσουμε τις γραμμές του αγώνα, με μαζική συμμετοχή στις συνελεύσεις το επόμενο διάστημα, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΣΤΗΚΕ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΙΜΑΚΩΘΕΙ!!!!!

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το