Πολιτισμός

Η παράσταση “Μπαμπάδες με ρούμι” στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής

Η «Θεατρική Σκηνή Δικηγόρων Βόλου και Συνεργαζομένων – ΑΘΕΜΙΤΟΣ» συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής και δράσης και ανοίγει αυλαία για την τρέχουσα περίοδο με την κωμωδία των Ρέππα – Παπαθανασίου “Μπαμπάδες με ρούμι” που θα ανέβει στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής, από 24 έως και 27 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 9.15΄ μ.μ.

Περίληψη
Ο μπαμπάς που ζεί στο χωριό στας Σέρρας, παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο και οι δυό γυιοί του σπεύδουν από την Αθήνα, μαζί με τις συζύγους τους να τον προλάβουν ζωντανό. Ο μεγάλος, ο Παναγιώτης δημόσιος λειτουργός και τη μικροαστή γυναίκα του και ο μικρός, ο Χρήστος, επιχειρηματίας, με επιδοτήσεις, από εκείνες, τις πασοκικές, με εργοστάσιο καπότας και τη φαντασμένη αστή Αθηναία σύζυγο.
Τον μπαμπά φροντίζει μια βουλγάρα οικιακή βοηθό, την οποία προστρέχει η πανταχού παρούσα του χωριού κυρία Βάσω.
Όμως το πραγματικό κίνητρο της φρενητιώδους άφιξης των υιών δεν είναι ο ίδιος ο πατέρας τους, αλλά η περιουσία του! Στο σκοτεινό αυτό διάδρομο, πραγματικοί πρωταγωνιστές είναι ΟΙ ΣΥΝΝΥΦΑΔΕΣ! Όμως έχουν να αντιμετωπίσουν μια απροσδόκητη αντίπαλο, που αποδεικνύεται εκ φύσεως ραδιούργα και σκληρό καρύδι… Ποιος θα επικρατήσει; Ποιο ζεύγος απ’ τα δύο; Ή μήπως ο εισβολέας;
Κι ανάμεσα σε όλα ως δηλητηριώδες καρότο, που οδηγεί στον όλεθρο τα τετράποδα που το κυνηγούν, ένα ΛΟΤΤΟ, που κερδίζει τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, που όμως είναι κάπου κρυμμένο…
Εμφανίζονται : Βαγγέλης Κουκουγιάννης, Τασούλα Αρχοντά – Χάρλα, Αριστέα Χρηστάκη, Ιωάννα Γιαννούτσου, Αλέξανδρος Κοσμάς, Ελένη Ευτυχίδου
Σκηνοθεσία : Αλέξανδρος Κοσμάς, σκηνογραφική επιμέλεια : Έφη Ζυγούρη, ενδυματολογική επιμέλεια Λένα Γλύνη.
Η παράσταση πραγματοποιείται με την αιγίδα και την χορηγία του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

Διάρκεια παράστασης 100΄ (μεταξύ πρώτης και δεύτερης Πράξης διάλειμμα 10΄)
Συνδρομή οικονομική (είσοδος) 5 ευρώ, για τους φοιτητές 1 + 1

«Το έργο κι ο καθρέφτης μας»

Το έργο του τρομερού δίδυμου της νέας ελληνικής κωμωδίας και τηλεόρασης Ρέπα – Παπαθανασίου, είναι μια λεπιδιά στη χοντρόπετση κι φιλοτομαριστική νεοελληνική ράτσα! Οι ήρωες των ‘Μπαμπάδων’ (του γλυκού, ντέ) είναι οι συνηθισμένοι τύποι της πολυκατοικίας μας, των υπηρεσιών, του σογιού μας.
Τα παιδιά της δεύτερης μεταπολιτευτικής γενιάς, που πλάτυνε τη δημοκρατία σε ένα κυρίως δόγμα: «μπορούμε περισσότεροι να γίνουμε λαμόγια και κομπιναδόροι».
Τα χρόνια του θεμελιώματος της Ελλάδας των επιδοτήσεων, των χορηγιών, των δανείων, των επιδομάτων. Τα χρόνια της ταξικής θα λέγαμε συγκρότησης του κοινωνικού στρώματος των ‘νεόπλουτων’.
Αυτών των αδίστακτων οικονομικών και ηθικών πλιατσκολόγων, που έχουν όμως τις ρίζες προέλευσής τους στη μειωμένη συνείδηση της κοινωνικής ευθύνης του νεοέλληνα (‘δε βαριέσαι αδερφέ’)
Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει: το έργο κι ο καθρέφτης μας, χάσκουν εκεί στη σκηνή μπροστά μας. Κι όποιος έχει το κουράγιο, ας κοιταχτεί στον καθρέφτη κι ας γελάσει με την κατάντια του. Όποιος δεν τόχει, ας γελάσει με τους ‘άλλους’, ας ξεκαρδιστεί, γιατί έτσι κι αλλιώς η καρδιά του δε νοιάστηκε ποτέ πραγματικά για τον ‘άλλο’, ούτε για το νόημα και το αποτέλεσμα των πράξεών του για τον ‘άλλο’. Η Κωμωδία και το γέλιο, είναι ένα μεγάλο όπλο στα χέρια των ανθρώπων. Για τον λόγο αυτό οι Τύραννοι την μισούν τόσο.

Ιστορικό της Ομάδας
Η Θεατρική Σκηνή Δικηγόρων Βόλου, γεννήθηκε ουσιαστικά το 1997 και έλαβε τον ‘διακριτικό της τίτλο’ ΑΘΕΜΙΤΟΣ το 2001. Έχει παρουσιάσει έργα της στο Βόλο και σε πόλεις και χωριά όλης της Θεσσαλίας. Η εργοβιογραφία της είναι πλούσια και πολυποίκιλη.
– Μάιος 1997: «Τα γούστα του κ. Σλόαν» του Τζό Ορτον,
– Απρίλιος 1998: «Βίβα Ασπασία», ένα έργο του Ιακ. Καμπανέλλη,
– Φεβρουάριος 1999 : «Το μικρό δαχτυλάκι της Ολυμπιάδος» του Ανδρέα Στάϊκου,
– Φεβρουάριος 2000: «Δέκα Μικροί Νέγροι» της Αγκαθα Κρίστι,
– Χριστούγεννα 2000 – Πρωτοχρονιά 2001: «Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες και Παραμύθια»
– Απρίλιος 2001 : «ΔΟΝ ΚΑΜΙΛΟ» σε διασκευή του Σωτ. Πατατζή,
– Φεβρουάριος 2002 : «ΠΙΣΤΗ, ΑΓΑΠΗ, ΕΛΠΙΔΑ» του Εντεν Φον Χόρβατ,
– Καλοκαίρι 2002 : «ΟΛΥΜΠΙΑ – ΗΡΑΙΑ» μια πρωτότυπη θεατρική παραγωγή με δραματοποιημένους μύθους περί των αρχαίων αθλητικών αγώνων στην Ελλάδα
– Μάιος 2003 : «ΛΙΣΤΑ ΓΑΜΟΥ» του Διονύση Χαριτόπουλου,
– Απρίλιος 2004 : «Το γεφύρι της Άρτας» του Γεώργιου Θεοτοκά,
– Δεκέμβριος 2005 : «Να τα πούμε;» Χριστουγεννιάτικα
– Ιανουάριος 2007 : «Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ…» του Τζων Πρίσλεϋ,
– Καλοκαίρι 2007 : «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ» της Λένας Διβάνη,
– Απρίλιος 2009 : «ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ ‘Η ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΔΥΣΙΣ’» του Μανώλη Κορρέ,
– Ιανουάριος 2010 : «8 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ…. (μετά μουσικής)» διασκευή του έργου του Ρομπέρ Τομά, παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Βόλου,
– Μάϊος 2011 : «2 ΘΕΟΙ» του Λένου Χρηστίδη,
– Ιανουάριος 2013 : «ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ» του Φράνκ Μακ Γκίνες
– Ιανουάριος 2014 : «ΑΧ, ΒΡΕ -ΛΟΥΛΑ!…» του Σάκη Σερέφα.
– Νοέμβριος 2015 : ‘Σκληρά γένεια’ του Γιάννη Τσίρου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το