Πολιτισμός

Παράσταση ανθρωπιάς και αποδοχής της διαφορετικότητας στην Παλαιά Ηλεκτρική

Το Φεστιβάλ Βόλου, μέσα στο ετήσιο πλαίσιο μετακλήσεων που φιλοξενεί κάθε χειμώνα και καθώς προετοιμάζεται για ένα πολύ δυνατό καλοκαίρι, επιλέγει μια πρωτότυπη μουσική παράσταση σε σκηνοθεσία και έρευνα Κώστα Γάκη.

Ο Κώστας Γάκης αμέσως μετά την πρεμιέρα της νέας του σκηνοθετικής δουλειάς «Ιστορία χωρίς Όνομα» με πρωταγωνιστές τους Τάσο Νούσια και Μπέτυ Λιβανού στο Αριστοτέλειο Θέατρο, επιστρέφει για 4η φορά στον Βόλο καλεσμένος του Φεστιβάλ, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής, στις 21.15. Μαζί του επί σκηνής η πιο στενή του συνεργάτης και εξίσου αγαπημένη του Φεστιβάλ Νατάσα Φαίη Κοσμίδου.
Η ποίηση των ασίκηδων, των περιπλανώμενων λαϊκών τραγουδιστών της Ανατολίας, μιλά για την αγάπη. Μια αγάπη που μοιάζει με συμπαντικό υφαντό και μας περιλαμβάνει όλους όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε σε ό,τι θεό κι αν πιστεύουμε.

Η ίδια η λέξη ασίκης σημαίνει «εραστής», ερωτευμένος με τη ζωή, μεθυσμένος από τα θαύματα ενός κόσμου γεμάτου μυστήριο, τρυφερότητα και ανθρώπινη ζεστασιά.
Ο Θεός στην ποίηση ασίκηδων και δερβίσηδων συχνά ονομάζεται «φίλος», «αγαπημένος», «εραστής». Είναι ένας Θεός που περπατά μαζί μας σαν σύντροφος και συνομιλεί μαζί μας με τη ζεστή φωνή της πείρας και της λαϊκής γλώσσας και θυμοσοφίας επομένως είναι ένας προσιτός Θεός που δεν κατακεραυνώνει, που δεν εκδικείται, που δε μισεί τον άλλον, τον ξένο, το διαφορετικό, ούτε και τον Θεό του άλλου.

Αυτή η γλυκύτατη φανέρωση του θεϊκού στοιχείου στους τραγουδιστάδες της Καππαδοκίας, καθώς και η διάθεσή τους για κοσμοπλάνεμα και αναχωρητικότητα είναι αυτό που έσπρωξε τον Κώστα Γάκη να μελοποιήσει τα σχετικά ποιήματα των Ρουμί, Γιουνούς Εμρέ, Χαφίζ και κάποια περσικά Ρουμπαγιάτ και να τα μοιραστεί σε μια μουσική παράσταση τρυφερότητας, γλύκας, ανθρωπιάς και αποδοχής της διαφορετικότητας σε ένα πάντρεμα μουσικών στοιχείων δύσης κι ανατολής.
Συντελεστές: Κώστας Γάκης, κιθάρα, πολίτικο λαούτο, πιάνο, φωνή, Νατάσα Φαίη Κοσμίδου, φωνή, αφήγηση, ρυθμική απαγγελία.
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 ευρώ, προπώληση 8 ευρώ. Προπώληση: Μελάνι (Δημητριάδος 257), Filippou cafe Classique (Ερμού με Μπόρελ), 4 Εποχές Καφέ (Τ. Οικονομάκη με Σπυρίδη).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το