Τοπικά

Παράνομη ρευματοκλοπή σε 20 παραπήγματα στο Αλιβέρι…

Μεγάλη επιχείρηση χθες του ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με την Αστυνομία στην περιοχή της συνοικίας Αλιβέρι Ν. Ιωνίας για τη διακοπή παράνομης ηλεκτροδότησης (ρευματοκλοπή).

Συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ Βόλου έσπευσε από νωρίς το πρωί στη συνοικία υπό την επιτήρηση ισχυρής αστυνομικής δύναμης, προκειμένου να διακόψει παράνομη ηλεκτροδότηση 20 περίπου παραγκών Ρομά, που ζουν στην περιοχή.
Η ρευματοκλοπή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, γινόταν με άγκιστρο, που είχαν ρίξει οι δράστες πάνω από τις γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος, που διέρχονται από την περιοχή. Ο κίνδυνος ατυχήματος ήταν μεγάλος, γι’ αυτό επενέβη το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, για να αποτραπούν φαινόμενα προπηλακισμού των τεχνικών, όπως είχε συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις παλαιότερα.

 
Πάντως και χθες κάποιοι Ρομά διαμαρτυρήθηκαν για τη διακοπή της παράνομης ηλεκτροδότησης, χωρίς ωστόσο οι διαμαρτυρίες τους να λάβουν μεγαλύτερη έκταση.
Για την επέμβαση χρησιμοποιήθηκε καλαθοφόρο όχημα του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ σύμφωνα με τεχνικούς της Επιχείρησης, το φαινόμενο της ρευματοκλοπής λαμβάνει διαστάσεις στις γιορτές, καθώς έρχονται στον οικισμό και Ρομά από άλλες περιοχές της χώρας.
Υπολογίζεται ότι σε μηνιαία βάση εντοπίζονται 12-13 περιπτώσεις ρευματοκλοπής, που σημαίνει ότι ετησίως οι περιπτώσεις ρευματοκλοπής μπορεί να φθάνουν και τις 140-150 στη Μαγνησία…

 
Το μέγεθος της ρευματοκλοπής στη Μαγνησία είναι σαφώς μεγαλύτερο από αυτό που εντοπίζεται από τα συνεργεία ελέγχου, τόσο τα ιδιωτικά, όσο και της επιχείρησης. Μάλιστα το φαινόμενο έχει επεκταθεί και σε κοινωνικές τάξεις, που δεν φανταζόμασταν παλαιότερα ότι θα έκαναν ρευματοκλοπή, όπως σε ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, ακόμη και επιχειρηματίες…
Πάντως η οποιαδήποτε επέμβαση στον μετρητή αφήνει ίχνη, ενώ παράλληλα ο ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζει τις αδικαιολόγητες μειώσεις καταναλώσεων μέσω αυτόματης μηχανογραφικής εφαρμογής και διενεργεί άμεσα ελέγχους στους αντίστοιχους μετρητές.

 
Οι παραβάτες σκαρφίζονται διάφορα τερτίπια, προκειμένου να κλέψουν ρεύμα και πρόθυμοι ηλεκτρολόγοι καλούνται να υλοποιήσουν τις παραβάσεις έναντι αμοιβής, που κυμαίνεται από 50 μέχρι και 200 ευρώ… Μεταξύ άλλων άγκιστρα, που τα ρίχνουν πάνω από εναέρια καλώδια, ειδικά λαμάκια, σπρέι, ακόμη και μαγνήτες χρησιμοποιούνται για να «παγώνουν» τους μετρητές… Συνήθως χρησιμοποιούν την επιβράδυνση της ροής του μετρητή, με αφαίρεση εξαρτημάτων του, έτσι ώστε να αλλοιώνονται οι ενδείξεις. Ο μετρητής δουλεύει και καταγράφει μειωμένη κατανάλωση.

 
Επίσης συνδέοντας τη γραμμή από τον πίνακα στον μετρητή κατευθείαν στην ασφάλεια του ρολογιού, καταφέρνουν να μη γράφει ο μετρητής την κατανάλωση. Με το λεγόμενο «μπάι πας», το ρεύμα πηγαίνει απευθείας στο νοικοκυριό, χωρίς να περνάει από τον μετρητή της ΔΕΗ. Ψεκάζουν τις επαφές με ειδικό σπρέι ψύξης, ώστε να παγώνουν και να μη γράφουν οι μετρητές. Ακόμη τοποθετούν μαγνήτες, που ακινητοποιούν τη ροδέλα του μετρητή. Κάθε μετρητής έχει ένα λαμάκι μέτρησης τάσης. Οι επιτήδειοι το θέτουν εκτός λειτουργίας ή το αφαιρούν, έτσι ώστε να μη γράφει καθόλου την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Καθυστερούν νέες συνδέσεις

Καθυστερήσεις στις νέες συνδέσεις που φθάνουν και τις 35 ημέρες σημειώνονται στον ΔΕΔΔΗΕ Βόλου και έχουν ως αιτία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τη μη έγκαιρη εξυπηρέτηση από τον ιδιώτη εργολήπτη. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από τον ΔΕΔΔΗΕ το χρονικό διάστημα για την ικανοποίηση μιας αίτησης νέας σύνδεσης κυμαίνεται από 25 μέχρι 35 ημέρες και κατά μέσο όρο φθάνει τον μήνα… Πρόκειται για αιτήσεις που δεν αφορούν μόνον νέες συνδέσεις, αλλά και τροποποιήσεις συνδέσεων, προσαυξήσεις (από μονοφασικό σε τριφασικό) κ.άλ.
Αποτέλεσμα είναι ο ΔΕΔΔΗΕ να είναι εκτεθειμένος έναντι των πελατών της, καθώς σε εκκρεμότητα βρίσκονται ήδη περίπου 200 αιτήσεις καταναλωτών ρεύματος…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το