Πολιτισμός

Παραμυθοβραδιά χθες με τη Μάρω Αισώπου στο Μουσείο της Πόλης

Πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη εκδήλωση του πολιτιστικού σωματείου «Πολίτες για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου στο Μουσείο της Πόλης με τίτλο «Μαντήλι μ’ χρυσομάντηλο και χρυσοπλουμισμένο…». Μια εκδήλωση γεμάτη παραμύθια για ενήλικες από την προφορική μας παράδοση από τη Μάρω Αισώπου, διανθισμένα με τραγούδια. Στο κανονάκι συνόδευε ο Ζήσης Γεωργαλιός.

Το μέλος του σωματείου «Πολίτες για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου» κ. Μάρω Αισώπου αφηγήθηκε τρία παραμύθια με κοινό σημείο αναφοράς ένα «μαντήλι χρυσομάντηλο», που οδηγούν στα μονοπάτια της δύναμης που μπορεί να βρει κάποιος εντός του, όμως δεν έχει καμία πιθανότητα να τη βρει τυχαία.
Η παραμυθού και μέλος του Σωματείου «Πολίτες για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου» κ. Μάρω Αισώπου σημείωσε για τη χθεσινή εκδήλωση, η οποία δεν ήταν απαγορευτική και για παιδιά, πως διοργανώθηκε η παραμυθοβραδιά για τους ενήλικες, ώστε να την απολαύσουν χωρίς παιδιά και εγγόνια.

«Πρόκειται για παραμύθια της παραδοσιακής μας παράδοσης, τα οποία επέλεξα με κοινό στοιχείο ένα «μαντήλι χρυσομάντηλο», όπως μαρτυρά και ο τίτλος της εκδήλωσης, που μας οδηγούν στα μονοπάτια εντός μας, μας θεραπεύουν, μας γλιτώνουν από θεριά, δράκους και λάμιες και μας οδηγούν σε αυτό που όλοι αναζητούμε τελικά. Την αγάπη» ανέφερε.


«Παίρνω στα χέρια μου ένα υλικό, που έχει περάσει από γενιές και γενιές, κάθε ένας το έχει αφηγηθεί και έχει βάλει το δικό του λιθαράκι, το οποίο μπορεί να έρχεται μέσα από αιώνες, να κρύβει τη σοφία του ανθρώπου, τις εμπειρίες του, τα πάθη και τις βαθύτερες αναζητήσεις και κυρίως τους φόβους του, με περίσκεψη και ευθύνη για να το προσφέρω σε όλους όσοι έρχονται να ακούσουν τα παραμύθια. Έτσι νιώθω ότι είμαι ένας κρίκος σε αυτή την αλυσίδα που πρέπει να συνεχιστεί» σημείωσε η κ. Μάρω Αισώπου.

«Τα παραμύθια της προφορικής μας παράδοσης είναι ένας θησαυρός κι ένας πλούτος, που πρέπει να παραμείνει» τόνισε για να προσθέσει πως «στη σημερινή εποχή, με την τεχνολογία να αναπτύσσεται ραγδαία και οπωσδήποτε θα ζήσουμε με αυτή και οι γενιές που έρχονται πολύ περισσότερο, δεν πρέπει να ξεχαστεί ο προφορικός λόγος. Δυστυχώς σήμερα στα σπίτια ο προφορικός λόγος δεν ομιλείται» τόνισε.


Από την πλευρά του ο κ. Ξενοφώντας Καλπάνης αναφέρθηκε στο πολιτιστικό σωματείο «Πολίτες για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου»: «Η ιδρυτική συνέλευση έγινε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018, στον χώρο του Μουσείου Πόλης. Σκοπός του Σωματείου είναι η υποστήριξη της λειτουργίας και δράσης του Μουσείου της Πόλης του Βόλου και του Δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου, σε συνεργασία και με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Διεύθυνσης».
Το γραφείο του Σωματείου στεγάζεται στο ισόγειο του Μουσείου – Πινακοθήκης «Χ. Ζώγια», Γαζή με Βλαχάβα, και είναι ανοιχτό κάθε Πέμπτη απόγευμα 6 με 8.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το