Πολιτισμός

Παραμύθι από τον Αλ. Καπανιάρη με τίτλο «Ο Πολύχρωμος Δράκος στο μαγεμένο δάσος με το γουάι φάι»

Οι νέες περιπέτειες του «Πολύχρωμου Δράκου», όπως ονομάζεται ο κεντρικός χαρακτήρας του παραμυθιού, που έχει εμπνευστεί ο καθηγητής πληροφορικής και πολιτισμολόγος Αλέξανδρος Καπανιάρης, περιστρέφονται γύρω από τον διαδικτυακό εκφοβισμό (cyber bullying). Το νέο παραμύθι με τίτλο «Ο Πολύχρωμος Δράκος στο μαγεμένο δάσος με το γουάι φάι» σε εικονογράφηση του Κώστα Κομνηνού, θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Ιδιόμελον.

Το 2015, στο πρώτο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον «Πολύχρωμο Δράκο» που κυκλοφόρησε από την Ήρα Εκδοτική και είχε εικονογραφήσει ο Σταμάτης Παπαδήμος, ο συγγραφέας έθιξε το ζήτημα της διαφορετικότητας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, μέσα από την ολοκλήρωση του νέου παραμυθιού, κάνει αναφορά στον διαδικτυακό εκφοβισμό (cyber bullying) και σε άλλες δυσλειτουργικές χρήσεις του internet. «Με το ασφαλές και δημιουργικό διαδίκτυο ασχολούμαι επιστημονικά πάνω από δέκα χρόνια, τόσο ως εκπαιδευτικός Πληροφορικής, όσο και ως συντονιστής εκπαιδευτικού έργου πληροφορικής (ΠΕ86) στο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας», τόνισε ο κ. Καπανιάρης, για να συμπληρώσει: «Η δική μου ενασχόληση με το ζήτημα του ασφαλούς και δημιουργικού διαδικτύου ξεκίνησε μέσω της συνεργασίας με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Άρτεμη Τσίτσικα, η οποία και προλογίζει το παραμύθι. Το παραμύθι, εντάσσεται σ’ αυτή τη δραστηριότητα, αλλά συνδέεται και με τους δύο μου γιους, που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και στην πρώτη ιστορία».

Η συνεργασία του με την κ. Τσίτσικα δεν σταματά εκεί, με τον Αλέκο Καπανιάρη να επισημαίνει: «Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πεδίο» ένα βιβλίο – οδηγός για τους γονείς με τίτλο «Ψηφιακή γενιά, χρήση της τεχνολογίας από εφήβους», ενώ ας μην ξεχνάμε και τον δωρεάν οδηγό για συντονιστές, εκπαιδευτικούς και γονείς με βιωματικά εργαστήρια και θέμα την ασφαλή χρήση της τεχνολογίας, που μπορεί κάποιος να βρει στην ιστοσελίδα youth-life.gr. Υπογράφουμε μαζί και τις δύο εκδόσεις».
Στη συνέχεια, ο συγγραφέας έκανε λόγο για ένα πόνημα, που μπορεί να βοηθήσει εξίσου παιδιά και γονείς: «Το διαδίκτυο είναι ένα συναρπαστικό και διαδραστικό μέσο με απίστευτες δυνατότητες ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Ένας κόσμος ελευθερίας και συγχρόνως πιθανών αδιεξόδων. Το παραμύθι εστιάζει σε ζητήματα που σχετίζονται με το cyber bullying, τον ηλεκτρονικό τζόγο και τα παιχνίδια, την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, τα ψηφιακά ίχνη και την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Επιπρόσθετα με τις δραστηριότητες που υπάρχουν στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες, μπορούν να ασχοληθούν με πτυχές του δημιουργικού διαδικτύου».

Μίλησε επίσης για τη συνεργασία του στη συγκεκριμένη έκδοση με τον ζωγράφο Κώστα Κομνηνό, ο οποίος έκανε την εικονογράφηση: «Είναι ένας εικαστικός που εκτιμώ και θαυμάζω. Πάντα πειραματίζεται και ενδιαφέρεται για κοινωνικά θέματα. Εκτός του ότι είμαστε από το ίδιο χωριό τη Ζαγορά, έχουμε συνεργαστεί και σε άλλες δράσεις. Η εικονογράφηση που έκανε, είναι από μόνη της μια έκθεση εικαστικών. Πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σύντομα την έκθεση αυτή, σε συνδυασμό με κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα».
Όσο για το εάν θα υπάρξει συνέχεια στις… περιπέτειες του «Πολύχρωμου Δράκου»; «Ξεκίνησε από μια ιστορία που σκαρφίστηκα, για να μπορώ να ταΐζω τα παιδιά μου όταν ήταν πιο μικρά. Πιστεύω πως θα συνεχίσει και σε άλλους δρόμους. Ήδη συζητούμε μια ιδέα για παιδική θεατρική παράσταση…», κατέληξε ο κ. Καπανιάρης.

* Η κεντρική διάθεση του παραμυθιού θα γίνει αρχικά από τον «Λύχνο» (Κ. Καρτάλη 160), ενώ στη συνέχεια θα κυκλοφορήσει σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το