Τοπικά

Παραμονή στο επάγγελμα έως το 2030 για τους Νέους Αγρότες – Δέσμευση και υψηλά κριτήρια τζίρου «φρενάρουν» τις αιτήσεις

Σε επίπεδα κοντά στις 10.000 εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί ο αριθμός των αιτήσεων Νέων Αγροτών, σύμφωνα με εκτιμήσεις μελετητών, καθώς απομένουν περίπου δύο μήνες πριν ξεκινήσουν οι αιτήσεις ένταξης στο μέτρο. Το αρχικό ενδιαφέρον φυσικά ήταν αρκετά υψηλό λόγω του πριμ των 35.000-40.000 ευρώ, κάτι που αποτυπώθηκε και στις φετινές μεταβιβάσεις. Ωστόσο η δέσμευση για υποχρεωτική παραμονή στο αγροτικό επάγγελμα έως το 2030 σε συνδυασμό με τα υψηλότερα κριτήρια τζίρου ένταξης και τις φορολογικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το ίδιο το πρόγραμμα, φαίνεται να ισορροπούν την κατάσταση.

Με τον προϋπολογισμό του μέτρου να αγγίζει τα 420 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα περίπου 11.000 δικαιούχοι. Να αναφερθεί ότι το 2009 και το 2014 όπου οι δεσμεύσεις ήταν δεκαετίας και το πριμ χαμηλότερο σε σχέση με την επικείμενη πρόσκληση, οι δικαιούχοι ήταν 8.142 και 11.116 αντίστοιχα. Ωστόσο, τότε, δεν υπήρχε ούτε η απαίτηση για 10.000-12.000 ευρώ Τυπική Απόδοση (Τ.Α) για την ένταξη στο πρόγραμμα, ούτε η ετήσια υποχρέωση για απόδειξη τζίρου βάσει φορολογικών στοιχείων στο 50% της αρχικής Τ.Α, ούτε ο στόχος κατά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού σχεδίου να επιτύχουν οι δικαιούχοι τυπική απόδοση αυξημένη κατά τουλάχιστον 20%.

Με την προκήρυξη λοιπόν να αναμένεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οι δικαιούχοι θα δεσμευθούν μεταξύ άλλων:
-Να υποβάλουν και να εκτελέσουν με επιτυχία επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την ημερομηνία ένταξής τους στο μέτρο υποβάλλοντας αίτημα ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου κατά τη διάρκεια του τέταρτου έτους από την ημερομηνία ένταξης.
-Να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη και να τη διατηρήσουν για 4 έτη από το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
-Κατά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου να επιτύχουν τυπική απόδοση αυξημένη κατά τουλάχιστον 20%.
-Να υπαχθούν εντός 12 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραμείνουν σε αυτό τουλάχιστον για τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

Από το επόμενο έτος εκείνου της ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου και για συνολικά 4 έτη, η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης να μην υπολείπεται των 10.700 – 16.000 ευρώ ανάλογα την Περιφέρεια.
Την ίδια στιγμή πάντως υπάρχει και η πλευρά των μελετητών που επιμένει ότι ο αριθμός των υποψήφιων για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών θα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερος απ’ αυτόν που μέχρι τώρα πολλοί εκτιμούν. Κι αυτό γιατί, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, οι Νέοι Αγρότες που υπέβαλαν πρώτη φορά φέτος δήλωση υπερβαίνει τους 34.000 εκ των οποίων, τουλάχιστον 26.000 πληρούν το βασικό κριτήριο, δηλαδή αυτό της προβλεπόμενης για τη δραστηριότητά τους τυπικής απόδοσης. Με δεδομένο μάλιστα ότι σ’ αυτή την κατηγορία έχουμε να κάνουμε με νέους δυναμικούς επαγγελματίες που συνειδητά υπέβαλαν για πρώτη φορά φέτος, δήλωση ΟΣΔΕ, οι πιθανότητες όλοι αυτοί να μπουν τελικά στη διαδικασία της υποβολής φακέλου, ένταξης στο πρόγραμμα είναι αυξημένη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το