Οικονομία

Παραμένουν στην Αθήνα οι Θεσμοί: Πρoσπάθεια «γεφύρωσης» των διαφορών

Σε εξέλιξη είναι οι διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών. Τα δημοσιονομικά μεγέθη βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης από την έκβαση της οποίας θα κριθεί αν θα παραμείνουν τελικά στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Νωρίτερα σήμερα η Κομισιόν άνοιξε «παράθυρο» για την παραμονή των θεσμών, παρότι οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι θα αναχωρούσανν αμέσως μετά τη συνάντηση.
Αποχωρώντας από το Χίλτον χθες τη νύχτα στέλεχος του οικονομικού επιτελείου έλεγε στους δημοσιογράφους ότι οι θεσμοί, όπως ήταν προγραμματισμένο, θα έφευγαν από την Αθήνα το βράδυ της Τρίτης.
Μετά όμως από τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του κ. Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρντ τα δεδομένα άλλαξαν και άνοιξε «παράθυρο» για την παραμονή τους, ενώ θα παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως το Euroworking Group της Πέμπτης ώστε να καταφέρουν να πλησιάσουν όσο πιο κοντά γίνεται σε ένα staff level agreement στην Αθήνα πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα, τόνισε πως «παραμένουν στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», προσθέτοντας: “
«Εργαζόμαστε στενά με τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής πρόοδος».
Επανέλαβε επίσης: «Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για την ημερομηνία επιστροφής της αποστολής».

Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι το ΔΝΤ δέχεται ότι το δημοσιονομικό κενό του 2018 είναι μηδενικό και η βεβαιότητα αυτή στηρίζεται στις πληροφορίες, πάντα απ’ την ελληνική πλευρά, ότι το ΔΝΤ έχει δεχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ για το 2016.

Αυτό το στοιχείο μπορεί να αποτελέσει το «μπαλαντέρ» που θα επιτρέψει μετά από την πιστοποίηση των αριθμών τον ερχόμενο Απρίλιο από τη Eurostat στο ΔΝΤ να συνυπογράψει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα για το 2018 αλλά μόνο για το 2019 με το γνωστό σύστημα των αντίμετρων.

Σημειώνεται πως τόσο τα μέτρα όσο και τα θετικά αντίμετρα του 2019 (που μπορούν να φτάσουν το 2%) αν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 θα αποφασιστούν μέσω ενός μηχανισμού που δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη αλλά αναμένεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2018 πριν τελειώσει το τρέχον πρόγραμμα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το