Ελλάδα

Παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» σε εργασιακά-ασφαλιστικό

Σακκελαρίδης

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει κόκκινες γραμμές και επιδιώκει μέσα σε αυτό το πλαίσιο να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους. Οι κόκκινες γραμμές επιβεβαιώνονται μέσα απο την κοινή δήλωση πρωθυπουργού-Γιουνκέρ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά τη διάρκεια του briefing των πολιτικών συντακτών.

“Βλέπουμε από την κοινή δήλωση την αναγκαιότητα καθιέρωσης Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Γιούνκερ υπερασπιζόμενος το ευρωπαϊκό κεκτημένο που είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις υπέγραψε αυτή την κοινή δήλωση” πρόσθεσε.

Ξεκαθάρισε ότι ” δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για μείωση συντάξεων” και σημείωσε ότι “θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως αυτή η συμφωνία πρέπει να έρθει το συντομότερο δυνατό”.

“Η συμφωνία θα έλθει στην Βουλή. Ο στόχος του ασφαλιστικού συστήματος θα είναι η προστασία των συμπολιτών μας της τρίτης ηλικίας, να τους διασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτό, όπως και τα εργασιακά είναι κόκκινη γραμμή και η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει σε αυτή μέχρι τέλους”, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση έχει άμεσο χρονικό ορίζοντα για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ το σχέδιο έχει σταλεί στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και επίκειται και ταξίδι του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη, στη Γενεύη.

Το καλύτερο για τη χώρα είναι το συντομότερο δυνατό απόφαση, ακόμα και στο Eurogroup της Δευτέρας ή ακόμα και κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών στο πλαίσιο που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.

Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν έως αργά το βράδυ και αν χρειαστεί θα συνεχιστούν και αύριο το πρωί, δήλωσε. Για την αξιολόγηση είπε ότι θα αφορά αυτό που πρόκειται να συμφωνήσει η χώρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε δε, ότι δεν μπορεί να υπάρχει η προσμονή από την πλευρά των θεσμών, για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να κάνει πίσω σε όλα η ελληνική κυβέρνηση. Δεν έχει πάρει τέτοια εντολή και αυτό δεν είναι μήνυμα ρήξης.

“Από τις 20 Φλεβάρη αποδείξαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση. Παρόλο που γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, δεν το θέτουμε σε αυτήν τη φάση της διαπραγμάτευσης. Το κομβικό αυτό ζήτημα το αφήνουμε καθώς στο επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί από την ίδια την πραγματικότητα”, ξεκαθάρισε.

Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι θα έρθει όταν καταλήξουμε σε συμφωνία, προκειμένου να ψηφιστεί στη Βουλή, ενώ τη Δευτέρα δεν πρόκειται να κατατεθούν άρθρα του πολυνομοσχεδίου, συμπλήρωσε.

Ένδειξη της θέλησης της ελληνικής κυβέρνησης είναι η στάση της και η εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το