Τοπικά

Παράλυτη η κτηματαγορά λόγω μη μεταβιβάσεων – Υποχρεωτική η προσάρτηση του εντύπου ταυτότητας κτιρίου

Έχει παραλύσει εδώ και 20 ημέρες η κτηματαγορά, καθώς, όπως επισημαίνουν συμβολαιογράφοι, έχει τεθεί σε ισχύ η υποχρεωτική προσάρτηση του εντύπου ταυτότητας κτιρίου από την 1η του τρέχοντα μήνα, ωστόσο ακόμη δεν έχει ψηφιστεί η σχετική παράταση που έχει ζητηθεί, καθώς είναι αδύνατη λόγω της πανδημίας η συλλογή των σχετικών δικαιολογητικών.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Γιάννης Κόνσουλας, από την 1η Ιουλίου είναι υποχρεωτική η προσάρτηση στα συμβολαιογραφικά έγγραφα μεταβίβασης ακινήτων του εντύπου ταυτότητας κτιρίου, ένα έγγραφο που αντικαθιστά τη βεβαίωση του μηχανικού, σύμφωνα με τον νόμο 4495/2017. Πάγιο αίτημα των συμβολαιογράφων και της κτηματαγοράς ήταν να δοθεί μία παράταση ισχύος των βεβαιώσεων των μηχανικών, η οποία ήδη είχε λάβει μία παράταση τον Φεβρουάριο, διότι λόγω της πανδημίας και των συνεπειών αυτής ήταν αδύνατη η συλλογή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών, που χρειάζεται ο μηχανικός, για να εκδώσει την ταυτότητα κτιρίου. Και αντί η κυβέρνηση να μεριμνήσει έγκαιρα, να δοθεί αυτή η παράταση, περιμένουν οι συμβολαιογράφοι σήμερα Πέμπτη 22 Ιουλίου, να ψηφιστεί το σχετικό άρθρο, που δίνει την παράταση της ισχύος τις βεβαιώσεις των μηχανικών, η δε δημοσίευση στο φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης θα γίνει τις επόμενες ημέρες από την ψήφιση. Αυτό σημαίνει ότι ο Ιούλιος είναι ήδη χαμένος, όπως επίσης και ο Αύγουστος, λόγω των αδειών του προσωπικού, τόσο στα συμβολαιογραφεία όσο και στις δημόσιες υπηρεσίες και στους λοιπούς εμπλεκόμενους. Κατά συνέπεια απομένει μόνο ο μήνας Σεπτέμβριος, για να διεκπεραιωθούν όλες οι υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, κάτι που είναι ανέφικτο να συμβεί.

Για τον λόγο αυτό η ελληνική συμβολαιογραφεία έχει ζητήσει να δοθεί μεγαλύτερη παράταση και δη μέχρι το τέλος του χρόνου. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο χρονικό, αλλά και οικονομικό, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι υποχρεωτική και η μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου, που συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος για τον πολίτη, προστιθέμενο στο αυξημένο κόστος έκδοσης του πιστοποιητικού ταυτότητας κτιρίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το