Τοπικά

Παράλληλο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις – Αντιδρά έντονα η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ από το παράθυρο και εκτός της διαβούλευσης με τα Πανεπιστήμια και τους φορείς της εκπαίδευσης, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας.
Τα Ιδιωτικά ΙΕΚ θα είναι η προπαρασκευαστική διετία για εισαγωγή στα ΑΕΙ εκτός εξετάσεων γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Συνόδου των Πρυτάνεων, ενώ θα υπάρξει αντίδραση και από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Πτυχιούχοι Κολλεγίων θα εγγράφονται στο ΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο, ενώ θα έχουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των πτυχιούχων των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Η διάταξη ψηφίστηκε και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα εκφράσει την απόλυτη διαφωνία του στην προβλεπόμενη διαδικασία εισαγωγής των αποφοίτων ΙΕΚ με κατατακτήριες εξετάσεις στα ΑΕΙ (άρθρα 43 και 44 του νομοσχεδίου της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης). Η Σύνοδος Πρυτάνεων με ψήφισμα που εξέδωσε ζητάει την απόσυρση των εν λόγω άρθρων. Με τον νέο νόμο τα ΙΕΚ κατατάσσονται σε μία βαθμίδα ουσιαστικά προ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Απόφοιτοι των Ι.Ε.Κ. καθώς και του Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας, που ύστερα από επιτυχή εξέταση πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης κατέχουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) ή ισότιμο τίτλο, δύνανται να κατατάσσονται σε τμήματα Α.Ε.Ι. συναφούς ειδικότητας με αυτή του ανωτέρω διπλώματος. Αυτό προβλέπει το Άρθρο 43 του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση.

Με απόφαση της Συνέλευσης του τμήματος υποδοχής, οι υποψήφιοι που κατατάσσονται μπορούν να απαλλαγούν, ύστερα από αίτησή τους, της υποχρέωσης εγγραφής και παρακολούθησης της διδασκαλίας των μαθημάτων προγράμματος σπουδών, υποχρεωτικών και υποχρεωτικής ή ελεύθερης επιλογής, το περιεχόμενο των οποίων είχαν διδαχθεί πλήρως ή επαρκώς στην ειδικότητα Ι.Ε.Κ. ή Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας προέλευσης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να απαλλαγούν από την υποχρέωση εξέτασης σε αυτά σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πρόγραμμα σπουδών. Από την υποχρέωση εξέτασης εξαιρούνται τα μαθήματα, στα οποία εξετάσθηκαν για την κατάταξή τους.
Το ΤΕΕ με μια σκληρή ανακοίνωσή του τονίζει ότι η τροπολογία αυτή κατατέθηκε τελευταία στιγμή, εν κρυπτώ, χωρίς διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς, τονίζει ότι επιλογή των διατάξεων και του περιεχομένου τους αποτελεί ξεκάθαρα επιλογή του υπουργείου Παιδείας και δεν έχει καμία σχέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ούτε η σχετική κοινοτική οδηγία. Ουσιαστικά δηλαδή καταγγέλλει για νυχτερινό κοινοβουλευτικό «πραξικόπημα» την κ. Κεραμέως και υποστηρίζει ότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι και αντισυνταγματικές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το