Τοπικά

Παραλαβή Α’ ποιότητας σιτηρών με 25 λεπτά το κιλό από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου

Αρχίζει από σήμερα στα σιλό του Αγίου Δημητρίου Φερών και Στεφανοβικείου η παραλαβή σκληρών σιτηρών από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου με την τιμή να καθορίζεται στα 25 ευρωλεπτά το κιλό για τα Α’ Ποιότητας και τα 23 ευρωλεπτά για τα Β’. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Νίκ. Πρίντζο η πληρωμή θα γίνεται άμεσα στους παραγωγούς που θα παραδώσουν στην ΕΑΣ Βόλου τα σιτηρά τους.

Ο αλωνισμός του σκληρού σιταριού στον κάμπο άρχισε και όλα δείχνουν πως οι τιμές παραγωγού θα διαμορφωθούν καλύτερες από πέρυσι.
Με βάση τα στοιχεία που έχει ο κ. Πρίντζος εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν 10.000 περίπου τόνοι σιτηρών, εκ των οποίων το 80% θα είναι πρώτης ποιότητας. «Θέλουμε με αυτή την κίνησή μας να στηρίξουμε τους παραγωγούς σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου.
Να αναφερθεί ότι σε επίπεδο Θεσσαλίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τιμές που δίνουν οι έμποροι και μεσίτες στους παραγωγούς σκληρών σιτηρών φτάνουν τα 20 έως 22 ευρωλεπτά το κιλό.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το χρηματιστήριο της Φότζια για τέταρτη κατά σειρά εβδομάδα διατηρεί αμετάβλητη στα 302 ευρώ τον τόνο (τιμή αποθήκης παραγωγού) την τιμή για το σκληρό σιτάρι. Αυτή η τιμή δίνει τη δυνατότητα στα ελληνικά σιτάρια, σήμερα, δηλαδή μεσούσης της περιόδου συγκομιδής, να διατίθενται στο ελεύθερο εμπόριο με 27 λεπτά το κιλό τουλάχιστον.

Τα κριθάρια
Στο μεταξύ, τη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν παραγωγοί κριθαριού από την περιοχή του Αγίου Γεωργίου Φερών, καθώς όπως επισημαίνουν «οι βιομηχανίες μπύρας αγοράζουν στα 13 ευρωλεπτά το κιλό το κριθάρι, όταν η αντίστοιχη τιμή πέρυσι διαμορφώνονταν στα 17 έως 18 ευρωλεπτά το κιλό.
Η απόδοση ανά στρέμμα ανέρχεται στα 300 κιλά, με τους παραγωγούς να προσθέτουν ότι «65 ευρώ είναι τα έσοδα όσα και τα έξοδα, με αποτέλεσμα να μην μένει ευρώ στην τσέπη τους σε μια καλή χρονιά. Δουλεύουμε τσάμπα και παρακαλούμε να πουλήσουμε τα κριθάρια μας».
Από την πλευρά του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου ξεκίνησε να παραλαμβάνει κριθάρια, στα σιλό του Αγίου Δημητρίου Φερών. H τιμή που καθόρισε για φέτος στην εκκίνηση είναι 15 λεπτά το κιλό.
Όπως διευκρινίστηκε «η πληρωμή θα γίνεται τις ημέρες, Τρίτη και Πέμπτη στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το