Τοπικά

Παραιτήθηκαν 30 εκπαιδευτικοί αν και προσλήφθηκαν ως αναπληρωτές για να διδάξουν στη Μαγνησία

Στους 30 περίπου ανέρχονται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Μαγνησία, οι οποίοι αν και προσλήφθηκαν για να διδάσκουν, εντούτοις για διάφορους λόγους επέλεξαν να παραιτηθούν.
Κάθε χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο δεκάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να παραιτούνται, επειδή δεν μπορούν να έρθουν στη Μαγνησία και να ασκήσουν το λειτούργημά τους.
Το γεωγραφικό ανάγλυφο του Νομού με το Πήλιο, αλλά και τα νησιά παίζει καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη αυτή. Με μισθό 800-900 ευρώ τον μήνα και όταν πρέπει να δίνει στο νοίκι 300 και 400 ευρώ, πώς θα μπορέσει ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός να ζήσει για παράδειγμα στο νησί, όπου υπάρχει και το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, αλλά και το ακριβό επίπεδο διαβίωσης; Άλλωστε πολλοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν και οικογένειες που θέλουν να βλέπουν αν όχι κάθε Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον κάθε δεύτερο.

Βέβαια η γεωγραφική ιδιαιτερότητα του Νομού με το νησιωτικό κομμάτι δεν είναι η μοναδική αιτία. «Πανελλαδικά παραιτήθηκαν πάνω από 2.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, επειδή δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσής τους με τους μισθούς που λαμβάνουν. Γι’ αυτό και λέμε ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο μισθός του αναπληρωτή εκπαιδευτικού» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος, ενώ πρόσθεσε πως «είναι αναγκαίο να δοθούν και επιπλέον κίνητρα στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Για παράδειγμα υπάρχουν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που δεν θέλησαν να διδάσκουν στις Βόρειες Σποράδες, επειδή εκτός από το υψηλό κόστος διαβίωσης, δεν έχουν κάποιο άλλο κίνητρο. Και ένα τέτοιο κίνητρο θα ήταν να διπλασιάζεται η προϋπηρεσία για όσους αναπληρωτές διδάσκουν στα νησιά των Σποράδων, όπως συμβαίνει δηλαδή και με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς».

Ο κ. Μούσιος σημείωσε πως φέτος παραιτήθηκαν κοντά στους 20 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από τη Μαγνησία. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι αντίστοιχες παραιτήσεις ανήλθαν φέτος στις δέκα, δηλαδή σύνολο κοντά στις 30. Για όσους παραιτήθηκαν δεν υπάρχει κάποια ποινή.
Το υπουργείο Παιδείας βλέποντας τα κενά που παρέμεναν, εξέδωσε ειδική πρόσκληση για κάλυψη των κενών αυτών καλώντας αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να τα καλύψουν. Στην περίπτωση αυτή οι αναπληρωτές που θα προσληφθούν και δεν θα δεχτούν να τα καλύψουν, θα έχουν ποινή αποκλεισμού από τους πίνακες δύο ετών.
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Μαγνησίας προσλήφθηκαν χθες οκτώ αναπληρωτές καθηγητές μέσα από αυτή την ειδική πρόσκληση του υπουργείου Παιδείας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το