Τοπικά

Παραίτηση του προέδρου τμήματος φυτικής παραγωγής- Ο Ν. Δαναλάτος αντέδρασε στη μη επέκταση Γεωπονίας στη Λάρισα

Την παραίτησή του από πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος (ΓΦΠΑΠ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπέβαλε ο καθηγητής κ. Νίκος Δαναλάτος αντιδρώντας στο ότι το αίτημα του Τμήματος για μη δημιουργία Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας στη Λάρισα τελικά δεν βρήκε τη θερμή υποστήριξη της υπόλοιπης ακαδημαϊκής κοινότητας.

Το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής έχει αντιδράσει εδώ και καιρό στη δημιουργία άλλου τμήματος στη Λάρισα εκτιμώντας ότι πρόκειται για ίδρυση τμήματος γεωπονίας νούμερο δύο.
Στην επιστολή του προς την πρυτανική αρχή ο κ. Δαναλάτος αναφέρει μεταξύ άλλων πως «κ. πρύτανη, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το Τμήμα ΓΦΠΑΠ από την αρχή εκδήλωσε έντονο σκεπτικισμό αναφορικά με το σχέδιο συνένωσης του ΠΘ με τα ΤΕΙΘ, ειδικότερα όσον αφορά στη δημιουργία πενταετούς προγράμματος σπουδών γεωπονικού χαρακτήρα (φυτικής παραγωγής) του νέου ΠΘ με δικαιώματα αποφοίτων ίδια με αυτά των αποφοίτων του Τμήματός μας, και τούτο με άναρχο και με συνοπτικές διαδικασίες τρόπο, χωρίς μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας, και εν γένει ακαδημαϊκά κριτήρια. Η κριτική κατά του σχεδίου συνένωσης απετέλεσε και το κύριο διακύβευμα της καθόδου μου στις πρυτανικές εκλογές, όπου όμως δεν κατόρθωσα να πείσω για τις απόψεις μου την πλειοψηφία των εκλεκτόρων. Μετά τις Πρυτανικές εκλογές, ως αντιπρόσωπος του Τμήματός μου επικέντρωσα την προσπάθειά μου να πείσω εσάς και τη Σύγκλητο ώστε να υιοθετηθεί η κόκκινη γραμμή του Τμήματος ΓΦΠΑΠ για τον αποκλεισμό ενός κακέκτυπου αντιγράφου του Τμήματός μας στο νέο ΠΘ. Αίτημα δίκαιο, διότι το Τμήμα μου είναι το μοναδικό του ΠΘ που πλήττεται τόσο πολύ από το εν λόγω κυβερνητικό σχέδιο. Εκτιμώ ότι αν το σχέδιο για το νέο ΠΘ προέβλεπε παραδείγματος χάρη τη δημιουργία νέου Τμήματος Χωροταξίας-Πολεοδομίας, ή Πολιτικών Μηχανικών 5ετους κύκλου σπουδών στη Λάρισα, κ.λπ., οι συνάδελφοι του Τμήματός σας ή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, κ.λπ., θα είχαν τις ίδιες αντιρρήσεις με αυτές του Τμήματός μας.
Όμως παρά τις έντονες προσπάθειές μου δεν κατάφερα να πείσω ούτε εσάς ούτε τα μέλη της Συγκλήτου ώστε να υιοθετηθεί η κόκκινη γραμμή του Τμήματος ΓΦΠΑΠ. Ούτε και αυτόν τον κοσμήτορα της Γεωπονικής Σχολής δεν μπόρεσα να μεταπείσω ως προς τη θέση του Τμήματός μας, έτσι ώστε τελικά οδηγηθήκαμε στο αποτέλεσμα 18-1 κατά την περασμένη έκτακτη σύγκλητο (5/7/2018) που καταδεικνύει την αποτυχία μου ως εκπροσώπου του Τμήματός μου. Ακόμα και μετά την πρόσφατη (12/7/2018) επιστολή-παράκληση του Τμήματός μας προς τους συναδέλφους-μέλη της Συγκλήτου, το αίτημά μας υποβαθμίστηκε ως μία από τις πολλές παρατηρήσεις επί του κυβερνητικού σχεδίου που θα σταλούν στο υπουργείο.
Βάσει των ανωτέρω και έχοντας φτάσει πλέον στα όρια της αξιοπρέπειάς μου, θέτω στη διάθεσή σας την παραίτησή μου από τη θέση του προέδρου του Τμήματος ΓΦΠΑΠ».
Χθες συνεδρίασε η Σύγκλητος, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα της συνένωσης, χωρίς όμως ιδιαίτερες αναφορές, αφού η τελική πρόταση του ιδρύματος εστάλη ήδη στο υπουργείο.
Άλλωστε σήμερα λήγει και η προθεσμία για τη διαβούλευση για τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ μέσα στον Αύγουστο αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου από το υπουργείο

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το