Τοπικά

Παραιτείται ο Δήμος Βόλου από τις προσφυγές κατά του ΙΚΑ για την ασφαλιστική τακτοποίηση των σχολικών φυλάκων

Παραιτείται ο Δήμος Βόλου από τις προσφυγές που έχει ασκήσει κατά αποφάσεων της Τ.Δ.Ε. ΙΚΑ ΕΤΑΜ Βόλου και κατά του πρώην «Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» για την ασφαλιστική τακτοποίηση των σχολικών φυλάκων. Σχετική απόφαση έλαβε σε σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του, δια περιφοράς, το δημοτικό συμβούλιο.

Πρόκειται για τους σχολικούς φύλακες που άρχισαν την απασχόλησή τους σε σχολεία την περίοδο 2000-2001 από το πρόγραμμα «Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας». Eργάζονταν ως το 2006 και δεν αναγνωρίζονταν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και από το 2006 έγιναν αορίστου χρόνου. Ο Δήμος Βόλου είχε ασκήσει ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου τις από 23/7/2015 προσφυγές, οι οποίες κατατέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου στις 19/8/2015. Η συζήτηση των εν λόγω προσφυγών είχε οριστεί για τις 4 Ιουνίου του 2020.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, η παραίτηση είναι προς του συμφέρον του Δήμου καθώς η τυχόν εκδίκαση των προσφυγών και η απόρριψή τους, θα τον επιβαρύνει με δικαστικά έξοδα.
Επίσης υφίσταται κίνδυνος να δημιουργηθεί τυχόν πρόβλημα με την προβλεπόμενη απαλλαγή από πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Μάλιστα, η όποια καθυστέρηση στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα δημιουργούσε προβλήματα στους σχολικούς φύλακες ενόψει τις συνταξιοδότησης πολλών εξ αυτών.
Σχετική απόφαση για την απαλλαγή από τις προσφυγές είχε λάβει σε πρόσφατη συνεδρίασή της και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.
Το θέμα της ασφαλιστικής τακτοποίησης των σχολικών φυλάκων έχει επιλυθεί νομοθετικά και οι ΟΤΑ είναι κατά νόμο υπόχρεοι στην καταβολή των εισφορών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το