Τοπικά

Παραγράφονται απαιτήσεις των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ;”Θ”

δευαμβ
Ο λόγος που πυροδότησε «πόλεμο» μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ και ο οποίος αφορά διεκδικήσεις 2,8 εκατομμυρίων ευρώ από την πλευρά των υπαλλήλων της Επιχείρησης, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην υφίσταται. Οι δύο αγωγές των εργαζομένων κατά της ΔΕΥΑΜΒ κατατέθηκαν τον Απρίλιο του 2014 και σύμφωνα με τη νομοθεσία και τη νομολογία, που προβάλλεται από νομικούς που έχουν χειριστεί αντίστοιχες υποθέσεις, οι απαιτήσεις των εργαζομένων που αφορούν το 2010, το 2011 και το 2012 μέχρι τον Απρίλιο – δηλαδή σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεων εκτός απ’ το τελευταίο οχτάμηνο – έχουν παραγραφεί. Η ΔΕΥΑΜΒ όμως φέρεται να μην υπέβαλε ένσταση παραγραφής κατά την εκδίκαση της υπόθεσης που έγινε τον Οκτώβριο του 2014. Αν είναι έτσι, προκύπτουν σοβαρές ευθύνες για το χειρισμό της υπόθεσης.
Ο κ. Μπέος κάλεσε προχθές συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΥΑΜΒ, μετά τη δικαίωση από το Ειρηνοδικείο των εργαζομένων που ζητάνε πίσω 2,8 εκατ. ευρώ από τις μειώσεις των μισθών τους το 2010, το 2011 και το 2012. Ο δήμαρχος απείλησε μέχρι και με πτώχευση, ενώ έστρεψε τα πυρά του κατά πάντων, εργαζομένων και πρώην Διοικήσεων. Ο χειρισμός της υπόθεσης έγινε από το νέο νομικό σύμβουλο της ΔΕΥΑΜΒ, ωστόσο όπως προκύπτει από τα στοιχεία παλαιότερων αντίστοιχων υποθέσεων με διεκδικήσεις, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο -και σύμφωνα με νομικούς η βεβαιότητα- ότι οι διεκδικήσεις έχουν παραγραφεί.
Όπως εξήγησε νομικός που έχει χειριστεί υποθέσεις Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης, «σύμφωνα με τη νομοθεσία και την πάγια νομολογία, οι ΔΕΥΑ έχουν όλα τα δικαστικά, διοικητικά και δικονομικά προνόμια που παρέχονται στο δημόσιο. Στα προνόμια αυτά συμπεριλαμβάνεται και η εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει ότι η απαίτηση οποιουδήποτε εργαζομένου, που αφορά αποδοχές ή άλλες κάθε φύσεως απολαβές ή αποζημιώσεις, έστω και αν βασίζεται σε παρανομία των οργάνων του Δημοσίου ή στις περί αδικαιολογήτου πλουτισμού διατάξεις, παραγράφεται μετά διετία αυτό της γενέσεώς της». Όπως ενημερωθήκαμε μάλιστα, υπάρχουν πολλές αποφάσεις και από αγωγές εργαζομένων κατά της ΔΕΥΑΜΒ, οι οποίες έχουν απορριφτεί γιατί ίσχυσε η διετής παραγραφή.
Και ενώ σύμφωνα με τις νομικές ερμηνείες το μεγαλύτερο μέρος των διεκδικήσεων των εργαζομένων έχει παραγραφεί, η ΔΕΥΑΜΒ δεν πρόβαλε ένσταση παραγραφής κατά την εκδίκαση της υπόθεσης που έγινε τον Οκτώβριο του 2014.

Βεβαίως τίποτα δεν χάθηκε για τη ΔΕΥΑΜΒ. Γιατί, όπως μας εξήγησε ο δικηγόρος με τον οποίο μιλήσαμε, το σοβαρό σφάλμα μπορεί να διορθωθεί με την έφεση, αφού το θέμα της παραγραφής εξετάζεται και αυτεπάγγελτα από το Δικαστήριο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το