Τοπικά

Παραγωγή ρεκόρ – Πάνω από 20.000.000 κιλά μήλα ζαγορίν

Σε πάνω από 20.000.000 κιλά ανέρχεται η φετινή παραγωγή μήλων στις περιοχές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Και θα ήταν μια χρονιά ιδανική με ρεκόρ στην παραγωγή, αν δυστυχώς δεν είχε προηγηθεί η χαλαζόπτωση στις αρχές του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα ένα ποσοστό να μην μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά.
Εδώ και περίπου δέκα μέρες ξεκίνησε στη Ζαγορά, τη Μακρυράχη και το Πουρί η συγκομιδή των μήλων. Είναι οι κόποι όλης της προηγούμενης χρονιάς για τους παραγωγούς που τώρα προσπαθούν να δρέψουν, καθώς μέσα από την παραγωγή εξαρτάται και η δική τους οικονομική επιβίωση.

Εκατοντάδες παραγωγοί μαζί με τα άλλα μέλη των οικογενειών τους και τους εργάτες βρίσκονται από νωρίς το πρωί στις καλλιέργειες και μαζεύουν τα μήλα, τοποθετώντας στη συνέχεια σε τελάρα και μετά με ταχύτητα τα μεταφέρουν στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού, όπου γίνεται η διαλογή, η τυποποίησή τους και η προώθηση στις αγορές.
Ένας ατέλειωτος αγώνας δρόμου και με το χρόνο, καθώς οι αγρότες ζουν με την αγωνία να μην σημειωθεί νέα κακοκαιρία και πάνε χαμένοι κόποι τους. Ειδικά τώρα που διανύουν το κρισιμότερο στάδιο, η πίεση και το άγχος μεγαλώνουν.

«Αρχίσαμε την συγκομιδή των μήλων στα τέλη Αυγούστου με την ποικιλία των γκαλά, αλλά εδώ και δέκα μέρες μαζεύουμε μήλα από την ποικιλία των στάργκιν που είναι η πιο μεγάλη καθώς και των γκόλντεν. Μάλιστα εδώ και λίγες μέρες διοχετεύουμε με μήλα στάργκιν και τα διάφορα σημεία πώλησης» τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Γιάννης Κράββαρης και συμπλήρωσε πως «όλοι οι παραγωγοί βρίσκονται καθημερινά στις καλλιέργειες μαζεύοντας μήλα και προσπαθώντας να ολοκληρώσουν την συγκομιδή γρήγορα, ώστε μην τούς βρει νέα κακοκαιρία».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «φέτος σημειώθηκε ρεκόρ στην παραγωγή μήλων. Ειδικότερα αναμένεται να παραχθούν πάνω από 20.000.000 κιλά μήλων από όλες τις κατηγορίες. Βέβαια λόγω της χαλαζόπτωσης που έπληξε την περιοχή μας, ένα μεγάλο ποσοστό μήλων που δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προσδιοριστεί, δεν θα είναι εμπορεύσιμο και θα μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο για χυμό».
Υπογράμμισε μάλιστα πως «λόγω αυτής της μεγάλης παραγωγής και παρά τη χαλαζόπτωση, θα μπορέσουμε να είμαστε και φέτος εντός της αγοράς και να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες με τα ποιοτικά προϊόντα μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το