Τοπικά

Παραγωγή κομπόστ στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου

Για νέες δράσεις, όπως την παραγωγή κομπόστ, την ανακύκλωση, τα φωτοβολταϊκά, τα γκράφιτι προετοιμάζεται για τη νέα σχολική χρονιά το 9ο Γυμνάσιο Βόλου, το οποίο έχει αποκτήσει τον τίτλο του «αειφόρου σχολείου» όντας ενταγμένο και σε σχετικά προγράμματα.
Η διευθύντρια του σχολείου κ. Νίκη Χατζηκυριάκου τόνισε πως «η νέα σχολική χρονιά θέλουμε να είναι γεμάτη με νέες ιδέες και δράσεις. Ξεκίνησε από τον Ιούλιο, όπου ήμουν προσκαλεσμένη από την Ελληνογερμανική Αγωγή, στο Θερινό Σχολείο 2019 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος OSOS στον Μαραθώνα, μαζί με άλλους 40 καθηγητές από διάφορες χώρες της Ευρώπης Γαλλία, Ισπανία, Εσθονία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Τουρκία και έξι άτομα από το Ισραήλ. Ανταλλάξαμε απόψεις, μίλησε ο καθένας μας για το σχολείο του και τις δράσεις του, μιλήσαμε για το πρόγραμμα OSOS, τους μαθητές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους. Διασκεδάσαμε, παρουσιάσαμε projects ο καθένας μας και φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις γεμάτοι με νέες ιδέες για να εφαρμόσουμε τη νέα σχολική χρονιά».

Η ίδια πρόσθεσε για τον σχεδιασμό της νέα χρονιάς πως «θέλουμε και σκοπεύουμε να ασχοληθούμε με την παραγωγή κομπόστ (μαθαίνουμε να μειώνουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα) και την ανακύκλωση, με φωτοβολταϊκά, γκράφιτι στους μεγάλους τοίχους και ζωγραφική στους μικρότερους, με το θέατρο, τη μουσική, τον εθελοντισμό (τρέχουμε για τη φλόγα, μαγειρεύουμε για άπορους συμπολίτες μας) και ό,τι άλλο προκύψει μέσα στη χρονιά. Σίγουρα θα κάνουμε δύο φορές τον χρόνο το πείραμα του Ερατοσθένη όπου για το σχολείο μας είναι ημέρα γιορτής και φέτος θα το διαδώσουμε και θα το εξηγήσουμε στους κατοίκους του Βόλου, γιατί είμαστε ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία αλλά και γιατί είμαστε ένα σχολείο που «όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε». Και εμείς συμμετέχουμε όλοι μαθητές, καθηγητές, γονείς».

Τι είναι όμως το αειφόρο σχολείο; «Είναι ένα οραματικό σχολείο που λειτουργεί ως Κοινότητα. Στην καθημερινή σχολική ζωή δίνει ευκαιρίες να ασχοληθούν όλοι (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοίκηση, γονείς, τοπική κοινότητα) με τα κοινά και τη διαχείρισή τους μέσα σε πνεύμα ομαδικό και συνεργασίας. Είναι ένα σχολείο που υπηρετεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, προάγει την αειφορία και τον πολιτισμό και διαμορφώνει ενεργούς και δημιουργικούς πολίτες. Εμείς όλοι, μαθητές και καθηγητές, γονείς και εγώ ως διευθύντρια αποφασίσαμε να αλλάξουμε και να ομορφύνουμε το σχολείο μας και να γίνει πιο ελκυστικό και φιλικό στους μαθητές, καθώς και σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Θέλαμε και θέλουμε να ομορφύνουμε τους αναξιοποίητους χώρους και όχι μόνο να τους δώσουμε ζωντάνια, χρώμα αισιοδοξία κόντρα στο μονότονο γκρι τσιμέντο. Θέλαμε και θέλουμε ένα ανοιχτό σχολείο με ένα συναρπαστικό περιβάλλον για τους μαθητές μας που θα αυξήσει το κίνητρό τους για μάθηση και χαρά για ζωή», κατέληξε η κ. Χατζηκυριάκου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το