Τοπικά

Παραγωγή 25 τόνων τομάτας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Με νέες τεχνολογίες στο Αγρόκτημα του Βελεστίνου

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον αγροτών, γεωπόνων, ερευνητών, πανεπιστημιακών και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, οι οποίοι επισκέφθηκαν χθες το Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο και γνώρισαν από κοντά τις νέες τεχνικές που ακολουθούνται στα θερμοκήπια αναφορικά με τη διαχείριση, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.
Η «Ημέρα ανοικτής επίσκεψης για το κοινό», όπως ονομάστηκε η χθεσινή δράση, στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο ενθουσίασε το κοινό.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε στους παρευρισκόμενους στο κοινό το νέο σύγχρονο συγκρότημα θερμοκηπίων του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο είναι εξοπλισμένο με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας και αποτελεί κορυφαίο συγκρότημα πιλοτικών θερμοκηπίων στην Ευρώπη. Η δράση εντάχθηκε στην Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία Επικοινωνίας «Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2019 (Europe in My Region 2019)», η οποία έχει στόχο την ευρεία ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις δράσεις έρευνας που υλοποιούνται στο πλαίσιο Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία.

Το Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των φοιτητών καθώς και για την έρευνα που διεξάγεται από τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το αγρόκτημα βρίσκεται κοντά στην Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης, στην περιοχή Βελεστίνου και σε υψόμετρο 70 μέτρων από την επιφάνειας της θάλασσας. Εκτείνεται σε έκταση 250 στρεμμάτων και καλύπτει τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των μελών του Τμήματος. Από τη συνολική αυτή έκταση τα 2,5 στρέμματα αφορούν στα θερμοκήπια.

Ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής παραγωγής και Αγροτικού περιβάλλοντος κ. Νίκος Κατσούλας τόνισε πως «δεκάδες αγρότες, ερευνητές, επαγγελματίες, καθηγητές και άλλοι ήρθαν στο αγρόκτημα και ενημερώθηκαν για τις νέες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο θερμοκήπιο για την παραγωγή των προϊόντων μέσα στο πλαίσιο της σωστής διαχείρισης και της ανακύκλωσης, ώστε όλα να εντάσσονται στην έννοια της κυκλικής οικονομίας. Οι νέες τεχνολογίες εστιάζουν στην υδροπονία με πλήρη διαχείριση-ανακύκλωση του θρεπτικού διαλείμματος, στις δοκιμές διαφόρων υποστρωμάτων καλλιεργειών, στις δοκιμές νέων δικτύων εντομοστεγανότητας, στις δοκιμές νέων υλικών κάλυψης θερμοκηπίων, στην ενυδροπονία (καλλιέργεια φύκων και φυτών μαζί), στην παραγωγή μικροφυκιών από υπολείμματα βιοντίζελ και βιοαερίου.


Ο κ. Κατσούλας σημείωσε πως στο θερμοκήπιο παράγονται διάφορα προϊόντα, όπως τομάτες, σέλινο, μαρούλι, αρωματικά φυτά, όπως δυόσμος.
Μάλιστα από τον Απρίλιο και μέχρι τον Σεπτέμβριο η παραγωγή της τομάτας άγγιξε του 25 τόνους το στρέμμα. «Πρόκειται για ποιοτική τομάτα που παρήχθη από το θερμοκήπιο με τις νέες τεχνολογίες, ενώ εκτιμούμε πως συνολικά θα παραχθούν 40 τόνοι» είπε ο κ. Κατσούλας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το