Πολιτισμός

Παραδοσιακές τέχνες σε χαρτί ιλουστρασιόν

Μέσα από τον φωτογραφικό φακό 45 καλλιτεχνών από οκτώ χώρες του κόσμου, παραδοσιακές τέχνες «ζωντανεύουν» πάνω σε χαρτί ιλουστρασιόν και θυμίζουν σε όλους εικόνες από άλλες εποχές. Ο φωτογράφος Αργύρης Ζαφειρίδης μιλά για την επιτυχία της έκθεσης φωτογραφίας που λειτουργεί στο τέρμιναλ του λιμένος Βόλου από τον περασμένο Ιούνιο και πρόσφατα πήρε παράταση μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου.

Συνολικά εκτίθενται 60 έργα από δεκάδες φωτογράφους, οι οποίοι έσμιξαν στον Βόλο προερχόμενοι από τέσσερις διαφορετικές ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αμερική και Αφρική). Πιο συγκεκριμένα, τον κατάλογο των έργων συμπληρώνουν καλλιτέχνες από Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Σουηδία, Αίγυπτο, Κένυα, Τουρκία, Λίβανο, μέχρι και τη Γουατεμάλα.
«Πάμε πάρα πολύ καλά. Ειδικά τον πρώτο καιρό είχαμε εντυπωσιακή προσέλευση. Η περίοδος που διανύουμε τώρα προσφέρεται περισσότερους για τους τουρίστες», σημείωσε ο κ. Ζαφειρίδης κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της έκθεσης, η οποία παρατάθηκε για έναν ακόμη μήνα. «Αρχικά είχαμε προγραμματίσει να κρατήσουμε την έκθεση μέχρι τέλη Αυγούστου. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες πάρθηκε απόφαση να μείνει ανοικτή και για ολόκληρο τον Σεπτέμβριο, ώστε να ξεναγηθούν και μαθητές δημοτικών σχολείων. Η έκθεση είναι διαδραστική και αφορά στις παραδοσιακές τέχνες, οι οποίες σιγά-σιγά χάνονται. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, θα την κρατήσουμε κι άλλο», πρόσθεσε στη συνέχεια ο γνωστός φωτογράφος, δίνοντας έτσι το στίγμα των διοργανωτών: Τη διάσωση της ιστορικής μνήμης για μία σειρά επαγγελμάτων, που σιγά σιγά εκλείπουν από την καθημερινότητά μας.

«Στα έργα που εκτίθενται, παρουσιάζουμε πάνω από 20 επαγγέλματα. Όπως για παράδειγμα τεχνίτες που έφτιαχναν σκούπες ή και καπέλα. Από ελαιοτριβεία έχουμε επίσης αρκετές φωτογραφίες, αλλά και μπακιρτζήδες, γανωτήδες, ράφτες και διάφορα άλλα», υπογράμμισε ο έμπειρος φωτογράφος.
Επισήμανε επίσης ότι οι φωτογράφοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του απαθανάτισαν ανθρώπους τόσο από τη Μαγνησία, όσο κι εκτός Nομού, οι οποίοι επιμένουν μέχρι σήμερα να εργάζονται με περίσσια μαστοριά και μεράκι χρησιμοποιώντας μεθόδους που ανάγονται πολλά χρόνια πριν: «Οι φωτογραφίες είναι σύγχρονες και στα έργα αποτυπώνονται αρκετά παραδοσιακά επαγγέλματα που διασώζονται μέχρι τις ημέρες μας. Στον Νομό Μαγνησίας αρκετά από αυτά τα επαγγέλματα χάθηκαν. Για παράδειγμα, καμπάνες δεν φτιάχνουν πια στην περιοχή μας. Κατασκευάζουν άλλα χυτά αντικείμενα, ενώ αυτή η μορφή λαϊκής τέχνης δεν υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Αντίθετα, μία συμμετοχή από τον Λίβανο απεικονίζει ένα καμπανοποιό από τον Λίβανο. Ανοίξαμε τα σύνορα, καθώς σε τοπικό επίπεδο δεν είχαμε όλα τα επαγγέλματα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι παραδοσιακοί σιδεράδες, οι οποίοι έβαζαν αμόνι και σφυρηλατούσαν τα πυρακτωμένα. Στα Παλαιά ήταν δύο αδέρφια, αλλά έκλεισαν το μαγαζί τους εδώ και πολλά χρόνια. Γι’ αυτό και αποφάσισα πως ήταν καλύτερο να κάνω ένα γενικότερο κάλεσμα από διαφορετικές χώρες. Και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Δημιουργήσαμε κάτι όμορφο και οπτικά γεμάτο χρώμα απεικονίζοντας ανθρώπους που δουλεύουν».

Τις φωτογραφίες συμπληρώνουν και άλλα αντικείμενα, για τα οποία ο κ. Αργύρης Ζαφειρίδης είπε: «Ενδεικτικά θα αναφέρω την τρικεριώτικη στολή που έχουμε, γλυπτά, κεραμικά, έργα υφαντικής κι επειδή είμαστε και φωτογράφοι, έχουμε επίσης μία πλευρά με παλιές φωτογραφικές μηχανές. Είναι γύρω στα 15 κομμάτια, κάποια εκ των οποίων χρονολογούνται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το