Τοπικά

Παραδοσιακές σχολές επιλέγουν οι αριστούχοι της Μαγνησίας – Θολό παραμένει για τους 18άρηδες το εργασιακό τοπίο

Στις παραδοσιακές σχολές υψηλού κύρους, όπως Ιατρική, Νομική, Πολυτεχνείο, αλλά και στις σχολές των σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού στρέφονται για ακόμη μια χρονιά οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων της Μαγνησίας, ιδίως οι αριστούχοι που έχουν την ευχέρεια να κινηθούν και στα τμήματα των επιθυμιών τους. Επίσης μεγάλη δυναμική εμφανίζουν και τα παιδαγωγικά.
Η προθεσμία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου έληξε και από το ΚΕΣΥΠ Μαγνησίας πέρασαν αρκετοί υποψήφιοι για να βοηθηθούν στις επιλογές τους, να γνωρίσουν καλύτερα τα επαγγελματικά δικαιώματα κάποιων σχολών.

Το στέλεχος του ΚΕΣΥΠ κ. Αγγελική Καραμπατζάκη τόνισε πως «για το 1ο Επιστημονικό πεδίο οι αριστούχοι διεκδικούν να εισαχθούν στα Τμήματα Νομικής και Ψυχολογίας. Για αρκετούς υποψηφίους με μέτριες βαθμολογίες η κύρια επιλογή είναι τα Παιδαγωγικά Τμήματα και μετά τα τμήματα φιλολογίας. Τα Παιδαγωγικά Τμήματα τα επιλέγουν και αρκετοί υποψήφιοι που ήθελαν να πετύχουν στην Ιατρική ή άλλες σχολές υγείας, αλλά με τους χαμηλότερους βαθμούς που πήραν στρέφονται στα Παιδαγωγικά. Στην Ελλάδα υπάρχουν 35 περίπου τμήματα από τα οποία οι απόφοιτοι έχουν επαγγελματικά δικαιώματα του φιλόλογου. Και φέτος παραμένει ένα έντονο ενδιαφέρον για τα τμήματα κοινωνικών λειτουργούν, καθώς υπάρχουν οι προοπτικές εργασιακής αποκατάστασης μέσα τις δομές των προσφύγων».
Για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο επισήμανε πως «πολλοί στρέφονται στα Πολυτεχνικά Τμήματα, αλλά και στα Τμήματα των Σωμάτων Ασφαλείας. Το ενδιαφέρον για τα ΤΕΙ είναι περιορισμένο, αν και δεν θα έπρεπε, ενώ λίγοι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για τμήματα φυσικής, μαθηματικών, χημείας».

Αναφερόμενη στο 3ο Επιστημονικό πεδίο υπογράμμισε πως «η Ιατρική κεντρίζει το ενδιαφέρον όλων των αριστούχων. Όσοι δεν τις πιάνουν ακόμη και με την πτώση των μορίων που αναμένεται, στρέφονται στα παραϊατρικά επαγγέλματα με την λογοθεραπεία και την φυσικοθεραπεία να έχουν μεγάλη δημοφιλία. Επίσης ούτε για την νοσηλευτική ούτε για τη γεωπονική υπήρξε φέτος έντονο ενδιαφέρον.
Στο 4ο Επιστημονικό πεδίο η πληροφορική και η οικονομία έλκουν πολλούς υποψηφίους. Επίσης και τα τμήματα τουρισμού είναι «μαγνήτης» για αρκετούς υποψηφίους. Υποψήφιοι που θα τα πήγαν καλά στα μαθηματικά επιλέγουν τμήματα που είναι πιο θεωρητικά.
«Το γενικότερο συμπέρασμα είναι πως για ακόμη μια χρονιά οι αριστούχοι φοιτητές στρέφονται στις παραδοσιακές σχολές, όπως Ιατρική, Νομική, Πολυτεχνείο, όπου παρά τις δυσκολίες της κρίσης ελπίζουν για κάτι καλό, όταν θα έχουν αποφοιτήσει».
Στο τρίτο δεκαήμερο του τρέχοντος μηνός αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Επομένως για λίγες ημέρες ακόμη θα διαρκέσει η αγωνία των υποψηφίων για να μάθουν και σε ποια σχολή εισάγονται.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το