Τοπικά

Παραδοσιακές κούκλες με τρικεριώτικες στολές

Αριστουργηματικές χειροτεχνίες… υπό κλίμακα, με την υπογραφή των μελών του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Τρικερίου. Έξι Πηλιορείτισσες κατασκευάζουν παραδοσιακές κούκλες με τη φορεσιά από το ξακουστό ναυτοχώρι. Πρόκειται για πιστά αντίγραφα της τοπικής ενδυμασίας του Τρικερίου, που φτιάχνονται με μεράκι και αναδεικνύουν την πλούσια ναυτική παράδοση του τόπου.
Η κ. Ευαγγελία Κλιάρη, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού από το 2009 που ιδρύθηκε, μίλησε για την περισσή αρχοντιά που αποπνέουν οι χειροτεχνίες που κατασκευάζει τα τελευταία εννέα χρόνια μαζί με άλλες πέντε συντοπίτισσές της. Η ίδια μαζί με τη θαλερή Ευθαλία Κλιάρη που στα 80 χρόνια της είναι η μεγαλύτερη της παρέας, την αδερφή της Ελένη Τσάνη, καθώς και τις Γεωργία Σίμου, Μαργαρίτα Φουρτούνα και Έφη Γαλανού, διασώζουν μία παράδοση αιώνων με τις χαρακτηριστικές φορεσιές που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν οι Τρικεριώτισσες, τόσο στην καθημερινότητά τους, όσο και σε γιορτινές περιστάσεις.
«Από το 2009 που έγινε ο συνεταιρισμός, κατασκευάζουμε τις κούκλες με τις τρικεριώτικες φορεσιές. Έχουν ύψος 30-35 εκατοστά. Όπως φτιάχναμε τις δικές μας στολές πιο παλιά, έτσι κάνουμε κι αυτές, αλλά σε μικρογραφία. Κι όλα στο χέρι», ανέφερε η κ. Κλιάρη. Στη συνέχεια τόνισε ότι οι περισσότερες γυναίκες στο χωριό εξακολουθούν να έχουν στις ντουλάπες τους τοπικές φορεσιές για κάθε περίσταση, ενώ έπειτα περιέγραψε τις στολές-μινιατούρες που φτιάχνουν τα μέλη του συνεταιρισμού: «Έχουμε το φουστάνι και από μέσα το μεταξωτό πουκάμισο, που είναι κεντημένο με χρυσή κλωστή. Η ασπρούδα, όπως λέμε τον χασέ, ένα είδος λευκού υφάσματος από βαμβάκι, με κοφτό κέντημα στα τελειώματα. Πάνω από το φουστάνι, είναι η χρυσή ζώνη, τα κλειδωτάρια και το μαντήλι. Μπροστά είναι το βελονάκι, μία καρφίτσα που κλείνει ο λαιμός και από το οποίο κρέμονται τρία μεγάλα χρυσά φλουριά, οι λεγόμενες ντούμπλες».

Την παραγωγή συμπληρώνουν οι μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού και ο μπακλαβάς που παρασκευάζουν οι έξι Τρικεριώτισσες. «Για τα γλυκά και τις μαρμελάδες χρησιμοποιούμε ως επί το πλείστον δικά μας προϊόντα, που τα καλλιεργούμε στο Πήλιο. Κυρίως τα εσπεριδοειδή, καρύδια και άλλα πολλά. Φτιάχνουμε και μπακλαβά παραδοσιακό. Όσοι τον έχουν δοκιμάσει, μας λένε ότι είναι πολύ επιτυχημένος. Όσο για το μυστικό μας; Νεράκι τρικεριώτικο για το σιρόπι και όχι μόνο. Αν δεν έχει νεράκι η νοικοκυρά, τίποτα δεν πετυχαίνει», εξομολογήθηκε με χαμόγελο η Ευαγγελία Κλιάρη και πρόσθεσε: «Οι συνταγές μας πάνε από μάνα σε κόρη. Πολλές γενιές πίσω. Φτιάχνουμε τα πάντα χωρίς συντηρητικά, όπως οι γιαγιάδες μας. Οι περισσότερες παραγγελίες μας είναι από Βόλο, Πήλιο και Αθήνα. Ταξιδεύουν τα προϊόντα μας, κι ας μην είναι το Τρίκερι πέρασμα. Βρισκόμαστε στο τέρμα και οι επισκέπτες μας είναι περιορισμένοι, αλλά έστω με τα λίγα, παλεύουμε να κρατηθούμε, ενώ με την έκθεση και το εργαστήριο προβάλλουμε και το χωριό μας. Δεν βαρυγκωμάω, αλίμονο. Όταν αγαπάς τον τόπο σου, όλα είναι ωραία. Τον χειμώνα περνάμε κάπως πιο δύσκολα. Όμως, έπειτα από την άνοιξη, στο Τρίκερι είναι χαρά Θεού».

* Όσοι ενδιαφέρονται να προμηθευτούν προϊόντα ή και κούκλες από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τρικερίου, μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 6948718254 και 6985012571.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το