Τοπικά

Παράδειγμα καλής πρακτικής στη διαχείριση κρίσεων το Νοσοκομείο Βόλου

nosokomeio-synedrio

Στο 2ο πανελλήνιο συνέδριο με θέμα «Διαχείριση Κρίσεων στον Τομέα Υγείας» που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του Υπουργείου Υγείας, στις 7,8 και 9 Νοεμβρίου στην Αθήνα, συμμετείχε η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου παρουσιάζοντας μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εισήγηση.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν εισηγήσεις που αφορούν επιχειρησιακές δράσεις δημόσιων φορέων υγείας σχετικά με την αντιμετώπιση λοιμώξεων, ιών, αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων μεγάλης σημασίας και γενικότερα έκτακτων καταστάσεων στο χώρο της δημόσιας υγείας.

Το Γ.Ν. Βόλου παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Έκτακτη αντιμετώπιση προσέλευσης μεταναστών στο νοσοκομείο» με αφορμή περιστατικό πού είχε συμβεί το καλοκαίρι του 2014, όταν 30 μετανάστες εντοπίστηκαν από το Λιμενικό σε θαλάσσιο χώρο των Β. Σποράδων κοντά στην Αλόννησο. Η εισήγηση υπογράφεται από τα στελέχη του νοσοκομείου κ.κ. Κώστα Καραμπάτσα, Χαράλαμπο Μπαλή, Αθανάσιο Λιούπη, Ελένη Χαμπέρη, Λεμονιά Πατρώνη, Τάσο Ανδιώτη, Ιφιγένεια Τσεκούρα, Φωτεινή Βακάλη και τη Λαρισαία Οικονομολόγο Υγείας κ. Λήδα Τζαχάνη.
Στο πολυπληθές ακροατήριο του συνεδρίου παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης που εκπονήθηκε με την ανάπτυξη των διακριτών ρόλων των διαφόρων φορέων (Νοσοκομείο, ΕΚΑΒ, Αστυνομία, Λιμενικό, Περιφέρεια Θεσσαλίας κ.λ.π.) καθώς και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων (σύλλογοι εθελοντών, διασωστών κ.λ.π.) και τη συνεργασία που αναπτύχθηκε.
Αναλύθηκε ως καλή πρακτική τόσο ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της υπόθεσης όσο και ο χειρισμός της πληροφορίας προς τα ΜΜΕ και την κοινωνία με ενσωμάτωση βασικών αρχών Επικοινωνίας Κινδύνου (Risk Cοmmunication).
Επίσης, εισήγηση από πλευράς Γ.Ν. Βόλου παρουσιάστηκε και από το Νευροχειρουργό κ. Ν. Σύρμο με θέμα «Κρανιοεγκεφαλική κάκωση σε αθλητικούς χώρους. Καταγραφή – Αντιμετώπιση-Πρόληψη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το