Τοπικά

Παράδειγμα για τις νέες γενιές η Ιρένα Σέντλερ – Ενδιαφέρουσα εκδήλωση χθες στον Βόλο

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση – αφιέρωμα στην ηρωίδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Ιρένα Σέντλερ, που έσωσε 2.500 παιδιά από το γκέτο της Βαρσοβίας, διοργανώθηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής Άγιος Ιωσήφ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Η πρωτοβουλία αυτή, όπως ειπώθηκε, καταδεικνύει στον κόσμο τη θυσία του άλλου για το διαφορετικό, αλλά και το πνεύμα της αλληλεγγύης που τόσο πολύ ήταν ανεπτυγμένο και σίγουρα αποτελεί παράδειγμα για τις νέες γενιές.
Η κ. Άρτεμις Χατζηγεωργίου – Κουτσούκου, πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου, τόνισε ότι η «Ιρένα Σέντλερ ήταν μία γυναίκα που αψήφησε τον φόβο, τον θάνατο και με κίνδυνο τη ζωή της καθημερινά, μπόρεσε να σώσει 2.500 παιδιά από το γκέτο της Βαρσοβίας. Είχε την ιδέα να τα επανενώσει με τις οικογένειές τους, κάτι που έγινε για πάρα πολύ λίγα παιδιά, διότι οι περισσότεροι γονείς είχαν πεθάνει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα κρεματόρια».

Η ίδια επισήμανε πως τα μηνύματα που εκπέμπουν από τις πράξεις της Ιρένα Σέντλερ είναι η αγάπη προς τους ανθρώπους και η αφοσίωση. «Τέτοιοι άνθρωποι μέσα στο μεγάλο σκοτάδι μπορούν να φέρουν φως και να γίνουν παράδειγμα και για τους άλλους» τόνισε για να προσθέσει ότι η Ιρένα Σέντλερ διακρίθηκε και για την ταπεινότητά της: «Όταν της έλεγαν ότι είναι ηρωίδα, έλεγε «όχι, δεν είμαι, έχω τις ενοχές μου, γιατί δεν έσωσα περισσότερα παιδιά»».

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών ανέφερε ότι «η Ιρένα Σέντλερ διέσωσε με περιπετειώδη τρόπο και με κίνδυνο της ζωής της 2.500 εβραιόπουλα από το γκέτο της Βαρσοβίας. Μια πράξη που τιμά την ανθρωπότητα σε αντίθεση με άλλες γυναίκες που δεν έδειξαν καμία συμπόνοια στα θύματα αυτά». Τέλος ο ίδιος στον χαιρετισμό του συνεχάρη και ευχαρίστησε τους διοργανωτές για αυτή τους την πρωτοβουλία, διότι όπως είπε «καταδεικνύει στον κόσμο τη θυσία του άλλου για το διαφορετικό και το πνεύμα της αλληλεγγύης που τόσο πολύ ήταν ανεπτυγμένο και σίγουρα είναι ένα παράδειγμα για τις νέες γενιές».

Τέλος η διευθύντρια του 8ου Λυκείου Βόλου κ. Αγγελική Γκούρου σημείωσε ότι το σχολείο έχει ασχοληθεί με το Ολοκαύτωμα και μαθητές επισκέφτηκαν την Κρακοβία και το Άουσβιτς τον περσινό Ιούνιο. Η ίδια μίλησε με θέμα «Το παιδί κατά το Ολοκαύτωμα» σημειώνοντας ότι τη συγκεκριμένη περίοδο έχασαν τη ζωή τους 1,5 εκ. παιδιά, με τα 238.000 από αυτά στο Άουσβιτς.
Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν ο Σύλλογος Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου «Άγιος Ιωσήφ», ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Βόλου και η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, το πάνελ συμπλήρωνε η δικηγόρος κ. Νίκη Τσιλιβίδου, ενώ συντόνιζε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το