Πολιτισμός

Παραχώρηση Μουσειοσκευής με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό στην Παιδική Βιβλιοθήκη του ΚΔΑΠ Νεάπολης

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων, οι Παιδικές Βιβλιοθήκες της δομής «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και του «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης, σε συνεργασία με το Κ.Δ.Α.Π. Κάτω Λεχωνίων (Αρτέμιδας) της Κ.Ε.Κ.Π.Α – Δ.Ι.Ε.Κ. του Δήμου Βόλου, διοργάνωσαν και παρουσίασαν το πρόγραμμα «Κυκλαδικός πολιτισμός. Ένα ταξίδι στις προϊστορικές Κυκλάδες».

Στόχος του προγράμματος ήταν η γνωριμία των παιδιών με τον πανάρχαιο νησιωτικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στις Κυκλάδες του Αιγαίου Πελάγους κατά την πρώιμη εποχή του Χαλκού την 3η χιλιετία π.Χ. Για την υλοποίηση του προγράμματος χρησιμοποιήθηκαν και οι Μουσειοσκευές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Οι Μουσειοσκευές είναι βαλίτσες που ταξιδεύουν από σχολείο σε σχολείο. Σχεδιάστηκαν για να φέρουν πιο κοντά τον κόσμο του Μουσείου στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς, και απευθύνονται στα σχολεία της επαρχίας και του εξωτερικού.

Το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης αποφάσισε να παραχωρήσει τη Μουσειοσκευή με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό στην Παιδική Βιβλιοθήκη του ΚΔΑΠ Νεάπολης με σκοπό να αξιοποιηθεί από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας, της Δευτεροβάθμιας αλλά και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μαγνησίας.

Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης με έργα ζωγραφικής και κεραμικής των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, εμπνευσμένα από τον κυκλαδικό πολιτισμό, στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο στις 7μ.μ. όπου και θα ανακοινωθεί επίσημα η παραχώρηση της μουσειοσκευής στο Δήμο Βόλου.

Οι μουσειοσκευές που χρησιμοποιήθηκαν ως υλικό ήταν:

1.«Κυκλαδικός πολιτισμός» Το έντυπο υλικό για τον εκπαιδευτικό, οι διαφάνειες, τα βιβλία, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, αλλά κυρίως τα ακριβή αντίγραφα ειδωλίων, σκευών και εργαλείων δίνουν στο μαθητή την ευκαιρία να γνωρίσει τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στις Κυκλάδες την 3η π.Χ. χιλιετία.

2. Πολυαισθητική βαλίτσα για άτομα με προβλήματα όρασης

Η πολυαισθητκή μουσειοσκευή με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό δημιουργήθηκε για τα άτομα με προβλήματα όρασης, απευθύνεται όμως σε όλες τις ομάδες που επιθυμούν να εξερευνήσουν θέματα όπως η γεωγραφία και η ιστορία των Κυκλάδων, τα ειδώλια, οι πρώτες ύλες μέσα από μια βιωματική διαδικασία.

Η μουσειοσκευή περιέχει ένα βιβλίο, ένα κεντημένο χάρτη, έναν απτικό χάρτη νερού, πέτρες, κλωστές, θραύσματα από αντίγραφα ειδωλίων, κομμάτια αφρολέξ και ένα μαρμάρινο αντίγραφο ειδωλίου. Ένα βίντεο που απευθύνεται κυρίως στον εκπαιδευτικό/εμψυχωτή του προγράμματος εξηγεί πως το υλικό που περιέχεται στη μουσειοσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο.
Το παρόν έργο με τίτλο “BaGMIVI: Bridging the Gap between Museums and Individuals with Visual Impairments”, υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συντονιστή το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε Σχολεία και σε Ειδικά Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μαγνησίας και συνολικά το παρακολούθησαν περίπου 400 παιδιά.

Ομάδα εργασίας εκπαιδευτικού προγράμματος: Νατάσα Κοντογιάννη, κεραμίστρια, Ειρήνη Κουγκούνη, Μουσικολόγος, Αναστάσιος Κουκούλης, Πληροφορικός, Θεοδώρα Μαγαλιού, Μουσικός, Χαράλαμπος Μπάρδας, Βιβλιοθηκονόμος, Απόστολος Ντελάκος, Εικαστικός, Νίκος Ποδιάς, εικαστικός, Πηνελόπη Πολυχρόνη, Βιβλιοθηκονόμος, Κατερίνα Τσιώνα, Θεατρολόγος.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος και επιμέλεια έκθεσης: Παρασκευή Τσιμά, Ιστορικός – Αρχαιολόγος, Υπεύθυνη στο «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και Επιστημονική Υπεύθυνη των «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης και Κάτων Λεχωνίων (Αρτέμιδας) της Κ.Ε.Κ.Π.Α – Δ.Ι.Ε.Κ. του Δήμου Βόλου.

Τα Κ.Δ.Α.Π. Νεάπολης και Κάτω Λεχωνίων είναι συγχρηματοδοτούμενες δομές από την Ε.Ε. και την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το