Ελλάδα

Παππάς κατά ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών: Απειλές και ύβρεις διά της οθόνης δε μας πτοούν

Σφοδρή ήταν η επίθεση του υπουργού Νίκου Παππά σχολιάζοντας προηγούμενη ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), που μιλά για αποτυχία διαγωνιστικών διαδικασιών.

Ο Νίκος Παππάς κατηγορεί την ΕΙΤΗΣΕΕ ότι «Με τη σημερινή τους ανακοίνωση, οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών αποδεικνύουν ότι το μόνο που επεδίωκαν και επιδιώκουν είναι να συνεχιστεί το καθεστώς της ανομίας και να μην καταβάλλουν τίμημα για τις άδειες.

Έλεγαν ότι κακώς κάνει το διαγωνισμό το υπουργείο και ότι θα έπρεπε να τον κάνει το ΕΣΡ. Τώρα που έχει συγκροτηθεί ΕΣΡ και “τρέχει” το διαγωνισμό βρίσκουν νέες απίθανες δικαιολογίες. Υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι δεν πρέπει να πληρώσουν για άδειες. Κι αυτό, τη στιγμή που αποδείχθηκε ότι η αγορά έχει αποτιμήσει τις τέσσερις άδειες στα 250 εκατ. ευρώ.

Οι πολίτες, αλλά και οι εργαζόμενοι στα κανάλια έχουν πλέον καταλάβει. Οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών πρέπει να πληρώσουν 250 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Δεν θέλουν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ. Ας τους κρίνει ο κόσμος.
Καλούμε, δε, και τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση. Πρέπει να γίνει ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ ή όχι; Είναι λογικό να θέλουν οι ιδιοκτήτες των σταθμών να μην πληρώσουν για τις άδειες;

Και μία υπόμνηση: Απειλές και ύβρεις διά της οθόνης δε μας πτοούν. Τις έχουμε συνηθίσει», καταλήγει η δήλωση του κ. Παππά.

Η ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ

Νωρίτερα η Ένωση είχε εκφράσει τις θέσεις της για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και τις νέες τεχνολογίες μετάδοσης. Στην ανακοίνωση η ΕΙΤΗΣΕΕ αφού αναφέρει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να λειτουργούν με άδεια, υπογραμμίζει ότι με ευθύνη της Πολιτείας όλες οι απόπειρες διαγωνιστικών διαδικασιών απέτυχαν πλήρως.

Για τον αριθμό των αδειών η ΕΙΤΗΣΕΕ σημειώνει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι τεχνολογικές εξελίξεις μετάδοσης DVB-T2 για το φάσμα, το οποίο ακόμα και με τις υπάρχουσες συνθήκες δίνει τη δυνατότητα να εκπέμπουν 12 προγράμματα εθνικής εμβέλειας ταυτοχρόνως SD και HD.

Επίσης προσθέτει ότι η αδειοδότηση πρέπει να αφορά ελεύθερα και συνδρομητικά κανάλια και να έχει τη μορφή της απλής αίτησης και εγγραφής σε ένα μητρώο, στα πρότυπα άλλων κρατών της ΕΕ. Υποστηρίζει ότι «το σύστημα δημοπρασίας συνιστά ευθεία παραβίαση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων».

Η ΕΙΤΗΣΕΕ μέσα από σειρά αιτιάσεων της υποστηρίζει ότι το τίμημα της άδειας περιεχομένου έχει ήδη δοθεί και ότι ο αριθμός τους πρέπει να δοθεί βάσει της ανάρτησης της ΕΕΤΤ.

Τέλος, αναφέρει ότι το ΕΣΡ θα πρέπει να προτείνει στην κυβέρνηση έναν νέο νόμο ο οποίος θα αφορά το σύνολο της αγοράς της παροχής οπτικοακουστικών υπηρεσιών ανεξαρτήτως εάν η παροχή είναι γραμμική, συνδρομητική, ή ελεύθερη και για κάθε μέσο διανομής καθώς «ο νόμος 4339/2015 δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το