Κόσμος

Πάπας Φραγκίσκος: «Η Θεωρία της Εξέλιξης των Ειδών είναι αληθινή»

15726825_APTOPIX_Brazil_Pope_World_Youth_Day_JPEG_0475c.limghandler

«Οι θεωρίες της εξέλιξης των ειδών και του Big Bang είναι αληθείς», υποστήριξε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Παπική Ακαδημία Επιστημών.
«Όταν διαβάζουμε για τη Δημιουργία του κόσμου στη Γένεση, φανταζόμαστε τον Θεό ως μάγο που με το μαγικό ραβδάκι του μπορεί να κάνει οτιδήποτε αλλά δεν είναι έτσι», συνέχισε ο Ποντίφικας, σε μια ιστορική έμμεση παραδοχή του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ότι η Θεωρία της Δημιουργίας «πάσχει» και ότι η Θεωρία της Εξέλιξης των Ειδών είναι οι πιο αληθοφανείς.
Με αυτές τις δηλώσεις του ο Πάπας έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον προκάτοχό του, Βενέδικτο ΙΣτ’, που υποστήριζε ότι «τέτοιες θεωρίες δεν αρκούν για να εξηγήσουν την πολυπλοκότητα του κόσμου». Έρχεται ωστόσο σε ρήξη με όλη την κοσμοθεωρία της Εκκλησίας που επί αιώνες, και με λιγοστές φωτεινές εξαιρέσεις, απέρριπτε τα επιχειρήματα της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τη δημιουργία της ζωής στη Γη.
«Η Μεγάλη Έκρηξη, που θεωρείται σήμερα η προέλευση του κόσμου δεν είναι ανακόλουθη με την παρουσία ενός Θεϊκού Δημιουργού. Η εξέλιξη των ειδών προϋποθέτει την αρχική δημιουργία πλασμάτων που να εξελίσσονται», εκτίμησε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Ο Πάπας Φραγκίσκος πάντως δεν είναι ο πρώτος ποντίφικας που παραδέχεται την ισχύ των δαρβινικών θεωριών. Ήδη από το 1996, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ είχε ομολογήσει ότι η εξέλιξη των ειδών είναι «κάτι περισσότερο από μία απλή υπόθεση. Πρόκειται για αποδεδειγμένη διεργασία».

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το