Ελλάδα

Παπανδρέου: Ο Σαμαράς το έπαιζε Συριζαίος, ότι θα σκίσει τα Μνημόνια

Παπανδρέου

Το γεγονός ότι δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα από το Μνημόνιο επανέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας ανυπόστατες τις τότε φήμες ότι ήθελαν να μας δανείσουν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι. Χαρακτήρισε συνωμοσία τα περί  κρυφών συναντήσεων με τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ πριν γίνει η συμφωνία για το μηχανισμό, ενώ έριξε ευθύνες στις κυβέρνηση Καραμανλή για την κατάσταση. Αποκάλυψε δε ότι η Γερμανία και η Μέρκελ ζητούσε να μπει το ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης Ελλάδας.

Μιλώντας στην εκπομπή Ενικός το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσε αντίθετος σε μία συνεργασία Σαμαρά, λέγοντας ότι “το προσπάθησα και απέδειξε πως δεν θέλει να αλλάξει τίποτα. To αντίθετο. Δεν έκανε καμία μεταρρύθμιση”, ενώ τον κατηγόρησε ότι “το έπαιζε ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ και έλεγε θα σκίσει τα Μνημόνια και είμαστε πάλι σε φάση αβεβαιότητας”. Ωστόσο, σε μία ενδεχόμενη συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα δεν το απέκλεισε, λέγοντας ότι εμείς θα βάλουμε όρους.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι “θα  κάνουμε την έκπληξη την Κυριακή, είμαστε εδώ, να κάνουμε νέα αρχή”, ενώ τόνισε ότι θα συνεχίσει ανεξαρτήτως αποτελέσματος. “Θα συνεχίσω τον αγώνα μου ακόμα και αν δεν μπει το Κίνημα στη Βουλή”, είπε χαρακτηριστικά.

“Δεν θα μας δάνειζε ούτε ο Πούτιν, ούτε οι Κινέζοι”

“Δεν είχαμε άλλη εναλλακτική”, τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος, υπογραμμίζοντας ότι “οι Κινέζοι όντως αγόρασαν 6 δισ. αλλά εμείς χρειαζόμασταν περισσότερα”, ενώ αποκάλυψε ότι άνοιξε κουβέντα στον Πούτιν αλλά έκανε ότι δεν άκουσε, μου μιλούσε για εξοπλιστικά.

«Σήκωσα το βάρος του μνημονίου για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα” και πρόσθεσε ότι δεν ήταν όπλο να πούμε να χρεοκοπήσουμε ως διαπραγματευτικό χαρτί. Θα γύριζε σε εμάς, οι αγορές αν έβλεπαν οτι εκβιάζουμε θα δημιουργούνταν πολύ μεγάλη αναταραχή δεν μπορούσα να παίξω στα ζαριά την Ελλάδα. Εγώ τα υπέγραψα τα Μνημόνια αλλά δεν τα έφερα εγώ”. «Ζήτησα συναίνεση από τον κ. Σαμαρά και αρνήθηκε» δήλωσε και πρόσθεσε ότι “ζητούσα συνάντηση με τους αρχηγούς για συναίνεση, ήξεραν την κατάσταση σε όλη την Ευρώπη”.

“Δεν είχα κρυφές συναντήσεις με τον Στρος Καν, είναι συνωμοσίες”

Σχετικά με το ΔΝΤ και αν υπήρχαν μυστικές επαφές με τον  Ντομινίκ Στρος-Καν για να προετοιμάσουν το έδαφος τόνισε ότι “στον Στρος Καν είπα πως θέλω τεχνική βοήθεια, δεν υπήρχε καμία κρυφή συνεννόηση. Τη δε συνάντηση τη δημοσιοποίησα ο ίδιος”  και έκανε λόγο για συνωμοσίες όσων θέλουν να κρύψουν τα πραγματικά αίτια. Μάλιστα, τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής έφερε το ΔΝΤ πρώτος. Ο λόγος η βοήθεια για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. “Έκανε τίποτα; Δεν έκανε”, σχολίασε ο Γιώργος Παπανδρέου

Τόνισε δε οτι η Γερμανία και η Μέρκελ κυρίως δεν ήθελε να είναι αμιγώς ευρωπαϊκή η βοήθεια και ήθελαν το ΔΝΤ. “Οι Ευρωπαίοι μου έλεγαν να πας κατευθείαν στον ΔΝΤ, εγώ διαπραγματεύτηκα σκληρά για να φτιαχτεί μηχανισμός ευρωπαϊκός”.

“Ο Καραμανλής έφερε το ΔΝΤ πρώτος, φέρτε τον εδώ να τα πει”

“Πειραγμένα τα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν στην Ευρώπη”, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σχετικά με το μέγεθος του ελλείμματος όταν ανέλαβε πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι “η κ. Μέρκελ ζήτησε το ΔΝΤ γιατί με την εξαπάτηση Καραμανλή (με τα στατιστικά στοιχεία) η Ελλάδα ήταν πλέον αναξιόπιστη”, ενώ ζήτησε να απολογηθεί και ο Κώστας Καραμανλής. “Φέρτε με εδώ τον κύριο Καραμανλή, δεν θα απολογούμαι εγώ για τις κινήσεις του κ. Καραμανλή.  “Μόνο ο κ. Καραμανλής ήξερε το πραγματικό έλλειμμα. Και το έκρυψε”, τόνισε.

Αναφορικά με το “λεφτά υπάρχουν” τόνισε ότι επιμένω και σήμερα ότι υπάρχουν εφόσον κάνουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, όπως αν χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο κλπ. «Επιμένω και σήμερα, “λεφτά υπάρχουν” εάν κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στη χώρα μας, που δυστυχώς τις ξεκινήσαμε και τις εγκατέλειψε η κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν τις προώθησε και όχι μόνο αυτό αλλά τις υπονόμευσε», δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Σε ερώτηση αν είχαμε πάει σε χρεοκοπία τελικά να ήταν καλύτερα και να μην είχαμε υποστεί όλα αυτά τα μέτρα, απάντησε ότι “όταν μας άφησε η κυβέρνηση Καραμανλή 36 δισ. ελλειμμα, αν δεν μπορούσαμε να δανειστούμε επειδή σταματούσαμε να πληρώσουμε τότε δεν θα μπορούσαμε να δανειστούμε και αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να κόψουμε όλες τις συντάξεις της χώρας ή τους μισούς δημόσιους υπάλληλους. Μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό; Θα είμαστε για πάντα αναξιόπιστοι, όπως η Αργεντινή. Και εκείνη έχει εξαγωγές και κάπως τα κατάφερε, αλλά εμείς είμαστε χώρα κυρίως με εισαγωγές.  Εμείς καταφέραμε με σκληρή διαπραγμάτευση και συντεταγμένα να κουρέψουμε μεγάλο μέρος του χρέους”.

“Ήμουν και εγώ ένας Αγανακτισμένος”

«Ερχόμουν στην Ελλάδα για να μιλήσω, γυρνώντας από τις διαπραγματεύσεις, αφού έκανα το γύρο του πλανήτη δύο φορές και άκουγα να με πετροβολούν οι διάφοροι από την εξέδρα, εκεί που παλεύαμε με τα θηρία μέσα στο γήπεδο. Όχι μόνο με λοιδορούσαν αλλά λέγανε ψέματα. Εγώ έκανα το πατριωτικό μου καθήκον δεν με ενδιέφερε τι άκουγα από τους αγανακτισμένους που στρέφανε εναντίον μου. Γιατί και εγώ αγανακτισμένος ήμουν. Αγανακτισμένος, γιατί παρέλαβα μία Ελλάδα που δεν θέλαμε ποτέ να φτάσει σε αυτή τη θέση», δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών σχετικά με τις κριτικές που δέχεται ότι έλειπε συνεχώς από τη Βουλή.

ΠΑΣΟΚ- Λίστα Λαγκάρντ

Σε ερώτηση μήπως τελικά κατηγορείτε το ΠΑΣΟΚ για όλα αυτά, δηλαδή “μήπως  ήταν και πράσινη η διαφθορά” καθώς είχε προηγηθεί και η κυβέρνηση Σημίτη, με τα σκάνδαλα με τα υποβρυχια, ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει τονίζοντας ότι “εγώ είχα ζητήσει στον Καραμανλή να κάνουμε εξεταστική για τα σκάνδαλα, και  ας ματώσουμε. Να καθαρίσει το πολιτικό σύστημα , δεν δέχθηκε”. “Είμαι περήφανος για την κυβέρνηση μου – επιτέλους μία κυβέρνηση χωρίς υποθέσεις χρηματισμού”, πρόσθεσε.

Για τη λίστα Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του ζήτησε. “Είχαμε καλή πρόθεση. Ποια άλλη κυβέρνηση ή υπουργείο Οικονομικών ζήτησε τέτοιες λίστες για να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ σε σχόλιο για το στικάκι που γυρνούσε από συρτάρι σε συρτάρι απάντησε ότι “δεν μπορώ να ξέρω για αυτό”.

Σχετικά με τον κ. Παπανδρέου τόνισε ότι “δεν πρότεινα τον κ. Βενιζέλο για Πρωθυπουργό. Να σας πω και το άλλο: πώς διέρρευσαν όλα τα ονόματα τότε πλην του δικού του”, αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι άλλαξε το ΠΑΣΟΚ και έγινε 58/Ελιά/ΔΗΠΑΡ. Χωρίς προσανατολισμό, μία παρέα προσωπικοτήτων – λυκοφιλία. Έγινε μόρφωμα φυλάρχων και λυκοφιλιών, αλλά και συνιστώσα της δεξιάς”.

“Η βασική μας πρόταση δεν είναι στους αριθμούς, αλλά στις θεσμικές αλλαγές”

Σχετικά με το δημοψήφισμα ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι “με το δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός θα απαντούσε αν ήθελε τη δανειακή σύμβαση, αλλά «η ελίτ της Ε.Ε και το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο φοβούνται το δημοψήφισμα. Το κατεστημένο, και το πολιτικό σύστημα εν πολλοίς, φοβάται τη φωνή του λαού. Εγώ πιστεύω στο λαό και την κρίση του όταν έχει τα δεδομένα”.

“Το ‘λάδι στη φωτιά’ (της κρίσης) το έριχνε η αντιπολίτευση που πετροβολούσε τις προσπάθειες μας”, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι “στοχοποιήθηκα γιατί δεν ήμουν ‘βολικός’. Ήθελα να βάλω και έβαλα κανόνες. Δεν ήμουν και δε θα γίνω βολικός. Γι ‘αυτό χτυπήθηκα”.

Για το πρόγραμμα του Κινήματος, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι “η βασική μας πρόταση δεν είναι στους αριθμούς, αλλά στις θεσμικές αλλαγές. Το πρόβλημα μας είναι ένα κράτος που δε λειτουργεί” και πρότεινε εκ νέου δημοψήφισμα για τα νέα μέτρα λέγοντας ότι “το δημοψήφισμα θα γίνει στη βάση της συμφωνίας με τους εταίρους. Ανοιχτά ζητήματα: τι είδους βοήθεια χρειαζόμαστε, το χρέος, οι αλλαγές”.

Πηγή:protothema.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το