Ελλάδα

Παπανδρέου: Το 2009 έβαλα το κεφάλι στο ντορβά και γυρνούσα την Ευρώπη σαν επαίτης

papandreou-708_3

Απαντήσεις σε όσους τον κατηγορούν για το πώς διαχειρίστηκε το ξέσπασμα της κρίσης το 2009, αλλά και την απόφασή του να ιδρύσει κόμμα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, επιχείρησε να δώσει με τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το Μνημόνιο ήταν το φάρμακο για τα αίτια της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, το 2009, και πως χωρίς το Μνημόνιο η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει. «Την εποχή εκείνη ήταν σχεδόν πολεμική η κατάσταση. Εμείς βάλαμε πλάτη και φορτωθήκαμε την καυτή πατάτα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός περιγράφοντας τις κρίσιμες τότε ημέρες, αλλά, όπως πρόσθεσε «δεν βοήθησε κανένας».

«Το 2009 έβαλα το κεφάλι μου στον ντορβά για τη χώρα» είπε ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, εξαπολύοντας βέλη κατά της ΕΕ και της γερμανικής κυβέρνηση, λέγοντας: «Η Μέρκελ δεν ήθελε να φτιαχτεί ο μηχανισμός, η Ευρώπη μάς έλεγε να πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Μέρκελ επέβαλε να πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». «Ζήτησα τεχνική βοήθεια» για θέματα φορολογικά, είπε ο Γ.Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι και ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής είχε ζητήσει ανάλογη βοήθεια, αλλά δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή. Επίσης, επανέλαβε ότι πριν τις εκλογές του 2009 δεν γνώριζε το πραγματικό ύψος του ελλείμματος.

«Το μνημόνιο το έφεραν οι πολιτικές και όσα κάναμε ή δεν κάναμε… Γυρνούσα ως επαίτης για να ζητήσω στήριξη σε διάφορες χώρες, ποτέ δεν είπα την λέξη διεφθαρμένη χώρα» τόνισε και παραδέχθηκε ότι «δεν τα άλλαξα όλα, αλλά έκανα προσπάθειες». «Αν είχαμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα θα είχαμε τα βάρη σωστά κατανεμημένα. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι να φτιάξουμε ένα σοβαρό, δημοκρατικό κράτος, να φτιάξουμε κράτος για να φτιάξουμε οικονομία» επισήμανε.

Οι Κάννες, το δημοψήφισμα και οι σπόντες

Αναφερόμενος δε, στις Κάννες αποκάλυψε ότι ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει το δημοψήφισμα, αλλά έβλεπε ότι δεν είχε την κοινοβουλευτική στήριξη και θα πηγαίναμε σε εκλογές. «Άρα εγώ εκείνη τη στιγμή είχα το εξής δίλημμα: ή πάμε σε εκλογές, όπου ο καθένας θα έλεγε το μακρύ και κοντό και θα χάναμε ότι έχουμε κερδίσει ή να φύγω παρά το γεγονός ότι έχω πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Και αυτό αποφάσισα γιατί δεν με ενδιαφέρει το προσωπικό μου κόστος». Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι δεν θέλανε κάποιοι να εφαρμόσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ήδη είχαμε ξεκινήσει, δηλώνοντας εμμέσως ότι τα γεγονότα δρομολογήθηκαν.

«Ρίσκο το νέο κόμμα»

Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι πλέον έχει ταυτιστεί με την πιο σκληρή έκφανση της συντηρητικής πολιτικής και πως «η περίοδος της συγκυβέρνησης μας απομείωσε από τις βασικές μας αρχές και άξιες». Ο πρόεδρος του Κινήματος χαρακτήρισε την κίνησή του να ιδρύσει κόμμα ως «ένα ξεκίνημα και ένα ρίσκο». «Το πήρα», τόνισε, «για να στηρίξω μία νέα πορεία και δήλωσε ότι είναι μία νέα αρχή».

Ο Σαμαράς έπαιξε τη χώρα στα ζάρια

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι για δύο χρόνια «πετροβολούσε την προσπάθειά μας, αλλά μετά την υπηρέτησε» και πως «εφάρμοσε το σκληρό πυρήνα της λιτότητας και δεν έκανε άλλες αλλαγές». «Αυτό δημιουργεί αναξιοπιστία στον κόσμο. Έπαιξε στα ζάρια τη χώρα μας τους τελευταίους μήνες για προεκλογικούς λόγους και πέταξε την καυτή πατάτα στην επόμενη κυβέρνηση» τόνισε.

Δεν αποκλείει συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν το απέκλεισε, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με δεδομένη μία συμφωνία για την αντιμετώπιση του χρέους και για σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το